Aktualności

Aktualności

      • Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz
        • Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz

          Zapraszamy uczniów klas trzecich branżowej szkoły I stopnia do udziału w eliminacjach szkolnych do XXV Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz.

          Eliminacje szkolne w „Spożywczaku” odbędą się w listopadzie. Temat przewodni XXV edycji: Cuda świata.

          Szczegółowych wiadomości udzielają nauczyciele Anna Nezdropa i Krzysztof Maśliński.

          Regulaminy będą wkrótce dostępne na stronie Komitetu Głównego:

          https://zsz5wroclaw.home.pl/index.php/konkursy/turniej2020/

          Finał XXV Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz w roku szkolnym 2019/2020 odbędzie się w dniach 20-22 kwietnia 2020 roku we Wrocławiu w Zespole Szkół Zawodowych nr 5.

          Zapraszamy do udziału!

      • Konkurs plastyczny „Kultura bezpieczeństwa”
        • Konkurs plastyczny „Kultura bezpieczeństwa”

          Międzyszkolny Konkurs Plastyczny „Kultura bezpieczeństwa” 2019 adresowany jest do uczniów szkół ponadpodstawowych z terenu województwa łódzkiego. Towarzyszy on programowi edukacyjnemu „Kultura Bezpieczeństwa” i jest organizowany przez Okręgowy Inspektorat Pracy w Łodzi.
          Celem konkursu jest popularyzowanie wiedzy z zakresu prawnej ochrony pracy w tym bezpieczeństwa i higieny pracy wśród uczniów szkół ponadpodstawowych.
          Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymają dyplomy za udział a laureaci i wyróżnieni interesujące nagrody rzeczowe.

          Każda ze szkół może zgłosić najwięcej 3 uczestników. Każdy z uczestników może przesłać maksymalnie 2 prace konkursowe.
           

          Temat pracy związany z zagadnieniami prawnej ochrony pracy, technicznego bezpieczeństwa i higieny pracy, ergonomii lub zasad udzielania pierwszej pomocy.

          Prace plastyczne mogą być wykonane dowolną techniką plastyczną (ołówek, kredka, farby, collage itp.) w formie płaszczyznowej na arkuszu papieru formatu A3.
          Każda z prac konkursowych powinna być opatrzona godłem (pseudonimem).

          Szczegółowy regulamin konkursu znajduje się na stronie OIP w Łodzi

          UWAGA
          Prace konkursowe należy składać do dnia 15.10.2019 r. do p. Izabeli Rosiak (sala 133)

          ---------------
          Zachęcam do udziału w konkursie. W razie pytań proszę o kontakt

          Izabela Rosiak

        • Z lekcji w "Spożywczaku"

          Z zajęć "Wytwarzanie półproduktów cukierniczych”. Uczniowie sporządzali ptysie z kremem zaparzanym bezowym, wyszedł super.

          Wuzetka z kremem "bita śmietana" – tym wyrobem uczniowie zaczynali zajęcia praktyczne w pracowni, ale poradzili sobie bardzo dobrze.

        • Na lekcjach może być słodko i kolorowo

          Zajęcia lekcyjne w formie ćwiczeń praktycznych to mocna strona kształcenia modułowego w technikum. Zamiast pisania w zeszytach robimy na przykład słodkie różności, takie jak ciasteczka bankietowe wykonane przez uczniów klasy 3ta.

      • Chcemy to w "Spożywczaku" obiad jemy
        • Chcemy to w "Spożywczaku" obiad jemy

          Przypominamy, że w naszej szkole można zjeść obiad na przerwie między lekcjami w godzinach 12:40 - 13:00. Menu tygodniowe podawane jest w ogłoszeniach poprzez dziennik elektroniczny.

          Bliższych informacji udziela pedagog Ewa Morawska. Zapraszamy do korzystania!

        • Działamy praktycznie

          U nas na lekcjach potrafi być słodko i trudno oprzeć się chęci zjedzenia efektów pracy uczniowskiej.

          Na zdjęciach ciasteczka wykonane przez klasę 2a z panią Agnieszką Matuszewską. Autorką zdjęć jest Natalia Bińczyk.

      • W środę zapraszamy Rodziców naszych Uczniów na spotkania z Wychowawcami!
        • W środę zapraszamy Rodziców naszych Uczniów na spotkania z Wychowawcami!

          W najbliższą środę, 11.09.2019 odbędą się pierwsze w tym roku szkolnym zebrania z Rodzicami. Zapraszamy Państwa serdecznie o godz. 17:00. Z racji ogromnej wagi poruszanych kwestii bardzo prosimy o przybycie.

          Dojazd do szkoły liniami:3, 57,65A,65B, 66,70, 81, 85A, 85B.

          Liczymy na Państwa obecność.

        • Rok szkolny 2019/2020 rozpoczęty!

          2. września uroczyście rozpoczęliśmy nowy rok szkolny. Powitaliśmy cztery nowe klasy  - dwie klasy technikum i dwie klasy branżowej szkoły I stopnia. Okolicznościowe przemówienie, nawiązujące także do 80. rocznicy wybuchu II wojny światowej, wygłosiła dyrektor Joanna Kośka. Przedstawiciele klas pierwszych złożyli ślubowanie na sztandar szkoły.

          Spotkanie było także okazją do podziękowania pani Iwonie Kurzyp za wzorowe, wieloletnie sprawowanie funkcji wicedyrektora szkoły, oraz do przedstawienia nowej wicedyrektor - pani Ewy Zdziemborskiej-Jatczak.

          Po tej krótkiej uroczystości uczniowie spotkali się z wychowawcami w salach lekcyjnych a pierwszoklasiści zapoznali bliżej z nową dla nich szkołą.

          Od 3 września rozpoczynamy regularne zajęcia lekcyjne! Całemu Gronu Pedagogicznemu życzymy satysfakcji z realizowania swoich obowiązków, a wszystkim Uczniom ZSPS – odkrywania z przyjemnością tajników naszych zawodów spożywczych w przyjaznej atmosferze.

          -------

          KM, EZJ, zdj. B. Kartarzyna Lis

        • Rozpoczynamy rok szkolny 2019/2020

          Zapraszamy na rozpoczęcie roku szkolnego 2019/20, które odbędzie się w dniu 2.09.2019. Klasy pierwsze oraz czwarte – godz. 9:00, mała sala gimnastyczna (wejście B);  pozostałe klasy o godz. 10:00 – spotkanie w salach z Wychowawcami klas.

          Nie zapomnijcie założyć  stroju galowego !

           

        • Marzysz o słodkim życiu?

          Chcesz być jak E. Wedel, A. Blikle, K. Ilnicki? Marzysz o słodkim życiu? 
          Czekamy właśnie na Ciebie! 

          Możemy nauczyć Cię nie tylko cukiernictwa czy piekarstwa, ale – jeżeli masz ochotę na więcej –  umożliwimy Ci zdobycie tytułu technika technologii żywności, by to, co jesz, nie miało przed Tobą tajemnic. Jeżeli chcesz połączyć dobre jedzenie z pracą detektywa – zachęcamy do wyboru kierunku technik kontroli jakości w przemyśle spożywczym. To Ty zdecydujesz, które produkty  są bezpieczne i mogą być dopuszczone do sprzedaży. 
          Zadzwoń lub przyjdź z dokumentami! Czekamy na Ciebie codziennie (pn-pt) w godzinach 9-13.