Aktualności

Aktualności

        • Konkurs na Najładniejszy Mazurek

          Zapraszamy wszystkich uczniów do udziału w corocznym konkursie na Najładniejszy Mazurek. 
          Przygotowane (w szkole!) mazurki należy oddać komisji konkursowej najpóźniej 9 kwietnia 2019 roku do godziny 16:00. 

          Ogłoszenie wyników nastąpi podczas Święta Mazurka w dniu 11 kwietnia 2019 roku.

          Regulamin konkursu.

          Kryteria oceniania przez komisję:

          • Dobór barw                                                                                      0-10 pkt.
          • Oryginalność (pomysłowość) kompozycji                                      0-10 pkt.
          • Różnorodność użytych  technik dekoracyjnych                              0-10 pkt.
          • Estetyka                                                                                           0-10 pkt.
          • Samodzielność wykonania dekoracji oraz stopień trudności          0-10 pkt. 

           

          - Mazurki będą oceniane przez Komisję, w skład której będą wchodzić przedstawiciele Izby Rzemieślniczej, Cechu Cukierników, Cechu Piekarzy i Przedsiębiorców oraz dyrektor Joanna Kośka.

          - Uczestnicy przynoszą własne surowce i półprodukty, składają i dekorują mazurka w szkolnej pracowni technologicznej 129 , 131 lub 132 od 1 do 9 kwietnia 2019 r.

          - Prace mają być wykonane samodzielnie.

          - Szkoła umożliwi skorzystanie z barwników spożywczych do zabarwienia pomady, glazury, foremek, czekolady plastycznej. Blaty do mazurków można wypiec w szkole (z własnych surowców) lub przynieść gotowe (dekoracja mazurka musi być wykonana w szkole).

          Harmonogram wykonania mazurków

          • 1a 1.04 pn 10-12 K. Maśliński, I. Rosiak: dokończenie 3.04 środa 11-12 M. Krawczyk, I. Rosiak od 12 S. Bajor, E. Jatczak
          • 1b 1.04 pn 8-10 A. Nezdropa, dokończenie 2.04 wtorek 12-14 A. Nezdropa
          • 2a marzec – K. Krawczyk, E. Jatczak, dokończenie 1.04 K. Krawczyk, 4.04 (9-11) E. Jatczak
          • 2b – marzec, 4.04 czwartek 11-14 A. Nezdropa dokończenie
          • 3a – S. Bajor na zajęciach praktycznych 5.05
          • 1ta – wtorek 2.04 od 12-14 E. Jatczak/A. Matuszewska i grupa druga I. Rosiak, dokończenie czwartek od 13oo I. Rosiak i D. Woźniak
          • 1tb – 2.04. wtorek od 8 godziny A. Kleśta, E. Szudrowicz, dokończenie od 810 3.04 w środę A. Kleśta, K. Maśliński/E. Jatczak
          • 2ta      4.04 czwartek K. Maśliński, M. Krawczyk, dokończenie w piątek 5.04 od 810
          • 3ta – 9.04 wtorek od 11 D. Woźniak, E. Szudrowicz
          • 3tb – 5.04 piątek od 12 A. Kleśta i D. Woźniak

          Wszelkich informacji dotyczących konkursu udzielają kierownik szkolenia praktycznego – Katarzyna Wojtalik oraz organizatorzy: Ewa Jatczak i Maria Krawczyk.


          Ewa Jatczak

      • Robimy diamenty
        • Robimy diamenty


          W "Spożywczaku" uczniowie wykonują iście jubilerską robotę - bo chyba zauważacie, że na siatce ze zdjęcie mamy cukiernicze... diamenty! Powstały pod okiem pani Ewy Jatczak jako efekt eksperymentów. Jak? Może dowiesz się odwiedzając naszą szkołę.

      • Pierwsze kroki w pracy z czekoladą
        • Pierwsze kroki w pracy z czekoladą


          Trudna sztuka wykonywania napisów i elementów dekoracyjnych z czekolady wymaga wielu ćwiczeń. Krok po kroku dochodzimy do wprawy. I tutaj mile widziana jest inwencja własna.
                

        • Konkurs ortograficzny

          Podjęliśmy rękawicę, rzuconą przez AHE!

          14.03.2019 r. nasze dwie uczennice: Martyna i Dominika z klasy 1 technikum, podjęły wyzwanie AHE i w czasie  trwania Łódzkich Targów Edukacyjnych stanęły do walki z … ortografią polską i angielską. 

          (Oczywiście najpierw musiały pokonać swoje koleżanki i kolegów w etapie szkolnym konkursu.)

          Nasza łódzka Akademia zaprosiła uczniów szkół ponadgimnazjalnych do zmierzenia się z nie zawsze łatwymi zasadami
          (i wyjątkami) polskiej i angielskiej ortografii.

          Dyktando - podobnie jak na etapie szkolnym - było intrygujące i ciekawe, co wcale nie oznacza, że łatwe do napisania!

          Czekamy z niecierpliwością na wyniki i trzymamy kciuki za nasze Uczennice!

                                 

             

      • Gdy jesteśmy głodni robimy pizzę
        • Gdy jesteśmy głodni robimy pizzę

          Pachnąco i gorąco! Pizza z ciasta drożdżowego wpisuje się w nasze tematy i pozwala zaspokoić potrzebę zespołowego spożywania prosto z pieca.


          I dlatego warto być uczniem "Spożywczaka".

      • Wypiekamy na lekcjach: napoleonki i karpatki
        • Wypiekamy na lekcjach: napoleonki i karpatki


          Na koniec tygodnia pracownie cukiernicze wykorzystaliśmy do sporządzenia ciasta francuskiego metodą holenderską oraz ciasta parzonego. Powstały odpowiednio klasyczne wyroby: napoleonki i karpatki.
           

      • Kosmiczne torty
        • Kosmiczne torty


          Nowoczesne techniki i technologie wykorzystywane są w tworzeniu ciekawych tortów przez naszych uczniów.
          Darek Dejnakowski, uczeń technikum z 3tb, chętnie kreuje torty o nietypowych kształtach i ciekawym wnętrzu.
          Zobacz zdjęcia dodane do galerii Kosmiczne torty by zajrzeć do wnętrza tortów Darka.

      • Desery tortowe a'la kleks
        • Desery tortowe a'la kleks


          Uczniowie z branżówki spróbowali swoich sił w stworzeniu torcików oblewanych błyszczącymi polewami. Może nie wyszło idealnie, ale na pewno smacznie, no i pierwsze koty za płoty. Na zdjęciu torciki Ani z 2b oraz Malwiny i Pawła z 2a.

      • Ostatki czyli koniec karnawału
        • Ostatki czyli koniec karnawału


          Polskie obyczaje powoli zamierają, niemniej w naszym "Spożywczaku" można było spotkać w ostatkowy wtorek miłośników ostatków i karnawałowego zwyczaju przebierania się.