Aktualności

Aktualności

      • Robimy diamenty
        • Robimy diamenty


          W "Spożywczaku" uczniowie wykonują iście jubilerską robotę - bo chyba zauważacie, że na siatce ze zdjęcie mamy cukiernicze... diamenty! Powstały pod okiem pani Ewy Jatczak jako efekt eksperymentów. Jak? Może dowiesz się odwiedzając naszą szkołę.

      • Pierwsze kroki w pracy z czekoladą
        • Pierwsze kroki w pracy z czekoladą


          Trudna sztuka wykonywania napisów i elementów dekoracyjnych z czekolady wymaga wielu ćwiczeń. Krok po kroku dochodzimy do wprawy. I tutaj mile widziana jest inwencja własna.
                

        • Konkurs ortograficzny

          Podjęliśmy rękawicę, rzuconą przez AHE!

          14.03.2019 r. nasze dwie uczennice: Martyna i Dominika z klasy 1 technikum, podjęły wyzwanie AHE i w czasie  trwania Łódzkich Targów Edukacyjnych stanęły do walki z … ortografią polską i angielską. 

          (Oczywiście najpierw musiały pokonać swoje koleżanki i kolegów w etapie szkolnym konkursu.)

          Nasza łódzka Akademia zaprosiła uczniów szkół ponadgimnazjalnych do zmierzenia się z nie zawsze łatwymi zasadami
          (i wyjątkami) polskiej i angielskiej ortografii.

          Dyktando - podobnie jak na etapie szkolnym - było intrygujące i ciekawe, co wcale nie oznacza, że łatwe do napisania!

          Czekamy z niecierpliwością na wyniki i trzymamy kciuki za nasze Uczennice!

                                 

             

      • Gdy jesteśmy głodni robimy pizzę
        • Gdy jesteśmy głodni robimy pizzę

          Pachnąco i gorąco! Pizza z ciasta drożdżowego wpisuje się w nasze tematy i pozwala zaspokoić potrzebę zespołowego spożywania prosto z pieca.


          I dlatego warto być uczniem "Spożywczaka".

      • Wypiekamy na lekcjach: napoleonki i karpatki
        • Wypiekamy na lekcjach: napoleonki i karpatki


          Na koniec tygodnia pracownie cukiernicze wykorzystaliśmy do sporządzenia ciasta francuskiego metodą holenderską oraz ciasta parzonego. Powstały odpowiednio klasyczne wyroby: napoleonki i karpatki.
           

      • Kosmiczne torty
        • Kosmiczne torty


          Nowoczesne techniki i technologie wykorzystywane są w tworzeniu ciekawych tortów przez naszych uczniów.
          Darek Dejnakowski, uczeń technikum z 3tb, chętnie kreuje torty o nietypowych kształtach i ciekawym wnętrzu.
          Zobacz zdjęcia dodane do galerii Kosmiczne torty by zajrzeć do wnętrza tortów Darka.

      • Desery tortowe a'la kleks
        • Desery tortowe a'la kleks


          Uczniowie z branżówki spróbowali swoich sił w stworzeniu torcików oblewanych błyszczącymi polewami. Może nie wyszło idealnie, ale na pewno smacznie, no i pierwsze koty za płoty. Na zdjęciu torciki Ani z 2b oraz Malwiny i Pawła z 2a.

      • Ostatki czyli koniec karnawału
        • Ostatki czyli koniec karnawału


          Polskie obyczaje powoli zamierają, niemniej w naszym "Spożywczaku" można było spotkać w ostatkowy wtorek miłośników ostatków i karnawałowego zwyczaju przebierania się.
           

      • Osobliwości w odmianie rzeczownika
        • Osobliwości w odmianie rzeczownika

          Język nie może funkcjonować bez rzeczowników. Są nimi wyrazy, określające osoby, rzeczy, zjawiska, zwierzęta, rośliny, a więc wszystko, co nas otacza. Zapamiętaj – rzeczownik nazywa to, co nas otacza. Oczywiście, można rzeczowniki dzielić na: własne i pospolite; abstrakcyjne i konkretne itp.

          Dzisiejszy wpis dotyczy jednak nietypowych, „dziwnych” rzeczowników, które umykają nam typowym schematom fleksyjnym (odmiany).