Aktualności
Dzisiaj było pomarańczowo
Konkurs na Najładniejszy Mazurek
Zapraszamy wszystkich uczniów do udziału w corocznym konkursie na Najładniejszy Mazurek.
Przygotowane (w szkole!) mazurki należy oddać komisji konkursowej najpóźniej 9 kwietnia 2019 roku do godziny 16:00.
Ogłoszenie wyników nastąpi podczas Święta Mazurka w dniu 11 kwietnia 2019 roku.Regulamin konkursu.
Kryteria oceniania przez komisję:- Dobór barw 0-10 pkt.
- Oryginalność (pomysłowość) kompozycji 0-10 pkt.
- Różnorodność użytych technik dekoracyjnych 0-10 pkt.
- Estetyka 0-10 pkt.
- Samodzielność wykonania dekoracji oraz stopień trudności 0-10 pkt.
- Mazurki będą oceniane przez Komisję, w skład której będą wchodzić przedstawiciele Izby Rzemieślniczej, Cechu Cukierników, Cechu Piekarzy i Przedsiębiorców oraz dyrektor Joanna Kośka.
- Uczestnicy przynoszą własne surowce i półprodukty, składają i dekorują mazurka w szkolnej pracowni technologicznej 129 , 131 lub 132 od 1 do 9 kwietnia 2019 r.
- Prace mają być wykonane samodzielnie.
- Szkoła umożliwi skorzystanie z barwników spożywczych do zabarwienia pomady, glazury, foremek, czekolady plastycznej. Blaty do mazurków można wypiec w szkole (z własnych surowców) lub przynieść gotowe (dekoracja mazurka musi być wykonana w szkole).
Harmonogram wykonania mazurków:
- 1a 1.04 pn 10-12 K. Maśliński, I. Rosiak: dokończenie 3.04 środa 11-12 M. Krawczyk, I. Rosiak od 12 S. Bajor, E. Jatczak
- 1b 1.04 pn 8-10 A. Nezdropa, dokończenie 2.04 wtorek 12-14 A. Nezdropa
- 2a marzec – K. Krawczyk, E. Jatczak, dokończenie 1.04 K. Krawczyk, 4.04 (9-11) E. Jatczak
- 2b – marzec, 4.04 czwartek 11-14 A. Nezdropa dokończenie
- 3a – S. Bajor na zajęciach praktycznych 5.05
- 1ta – wtorek 2.04 od 12-14 E. Jatczak/A. Matuszewska i grupa druga I. Rosiak, dokończenie czwartek od 13oo I. Rosiak i D. Woźniak
- 1tb – 2.04. wtorek od 8 godziny A. Kleśta, E. Szudrowicz, dokończenie od 810 3.04 w środę A. Kleśta, K. Maśliński/E. Jatczak
- 2ta 4.04 czwartek K. Maśliński, M. Krawczyk, dokończenie w piątek 5.04 od 810
- 3ta – 9.04 wtorek od 11 D. Woźniak, E. Szudrowicz
- 3tb – 5.04 piątek od 12 A. Kleśta i D. Woźniak
Wszelkich informacji dotyczących konkursu udzielają kierownik szkolenia praktycznego – Katarzyna Wojtalik oraz organizatorzy: Ewa Jatczak i Maria Krawczyk.
Ewa Jatczak
Co robimy na lekcjach?
Wyrabiamy, kształtujemy, wypiekamy, dekorujemy!
Robimy diamenty
W "Spożywczaku" uczniowie wykonują iście jubilerską robotę - bo chyba zauważacie, że na siatce ze zdjęcie mamy cukiernicze... diamenty! Powstały pod okiem pani Ewy Jatczak jako efekt eksperymentów. Jak? Może dowiesz się odwiedzając naszą szkołę.
Pierwsze kroki w pracy z czekoladą
Trudna sztuka wykonywania napisów i elementów dekoracyjnych z czekolady wymaga wielu ćwiczeń. Krok po kroku dochodzimy do wprawy. I tutaj mile widziana jest inwencja własna.
A takie ciasteczka deserowe?
Łączymy przyjemne z pożytecznym (lub odwrotnie)!
W projekcie "Młodzi cukiernicy - mistrzowie deserów" uczniowie szkolą się, a w "Spożywczaku" regularnie ćwiczą; powstają przy tym deserki, które po zrobieniu zdjęć... zjada się.
Ciasteczka - takie też robimy na lekcjach
Przy okazji ćwiczymy techniki szprycowania, bardzo przydatne cukiernikowi.
Coś z Dnia Wiosny
Wiosna wiosną, a niektórym najlepiej w pracowni przy wypiekach. Na zdjęciu mufinki Dawida Janiszewskiego.
Byliśmy na targach edukacyjnych...
... zapraszamy do odwiedzenia szkoły w czasie dni otwartych!
Nie ma tygodnia bez deseru
Torciki z naszego programu unijnego
"Młodzi cukiernicy - mistrzowie deserów" - projekt unijny, w którym powstają desery talerzowe, pucharkowe, lodowe, czekoladowe i tortowe.
Więcej na stronie projektu Młodzi cukiernicy - mistrzowie deserów.
Konkurs ortograficzny
Podjęliśmy rękawicę, rzuconą przez AHE!
14.03.2019 r. nasze dwie uczennice: Martyna i Dominika z klasy 1 technikum, podjęły wyzwanie AHE i w czasie trwania Łódzkich Targów Edukacyjnych stanęły do walki z … ortografią polską i angielską.
(Oczywiście najpierw musiały pokonać swoje koleżanki i kolegów w etapie szkolnym konkursu.)
Nasza łódzka Akademia zaprosiła uczniów szkół ponadgimnazjalnych do zmierzenia się z nie zawsze łatwymi zasadami
(i wyjątkami) polskiej i angielskiej ortografii.Dyktando - podobnie jak na etapie szkolnym - było intrygujące i ciekawe, co wcale nie oznacza, że łatwe do napisania!
Czekamy z niecierpliwością na wyniki i trzymamy kciuki za nasze Uczennice!
Gdy jesteśmy głodni robimy pizzę
Pachnąco i gorąco! Pizza z ciasta drożdżowego wpisuje się w nasze tematy i pozwala zaspokoić potrzebę zespołowego spożywania prosto z pieca.
I dlatego warto być uczniem "Spożywczaka".
Wypiekamy na lekcjach: napoleonki i karpatki
Na koniec tygodnia pracownie cukiernicze wykorzystaliśmy do sporządzenia ciasta francuskiego metodą holenderską oraz ciasta parzonego. Powstały odpowiednio klasyczne wyroby: napoleonki i karpatki.
Smażyliśmy gniazdka poznańskie
Czasem pora na coś bardziej tradycyjnego. Dzisiaj smażyliśmy w Łodzi (a właściwie w naszym "Spożywczaku", ale bardziej właściwie w naszym smażalniku) gniazdka... poznańskie, bardziej znane pod nazwą pączków wiedeńskich.
Zobacz zdjęcia w galerii Smażyliśmy gniazdka poznańskie.
Kosmiczne torty
Nowoczesne techniki i technologie wykorzystywane są w tworzeniu ciekawych tortów przez naszych uczniów.
Darek Dejnakowski, uczeń technikum z 3tb, chętnie kreuje torty o nietypowych kształtach i ciekawym wnętrzu.
Zobacz zdjęcia dodane do galerii Kosmiczne torty by zajrzeć do wnętrza tortów Darka.
I znowu deserek... we wtorek.
Desery tortowe a'la kleks
Uczniowie z branżówki spróbowali swoich sił w stworzeniu torcików oblewanych błyszczącymi polewami. Może nie wyszło idealnie, ale na pewno smacznie, no i pierwsze koty za płoty. Na zdjęciu torciki Ani z 2b oraz Malwiny i Pawła z 2a.
Ostatki czyli koniec karnawału
Polskie obyczaje powoli zamierają, niemniej w naszym "Spożywczaku" można było spotkać w ostatkowy wtorek miłośników ostatków i karnawałowego zwyczaju przebierania się.
Na deser... desery czekoladowe
Desery, także z wykorzystaniem czekolady białej, różowej i ciemnej, sporządzamy na zajęciach pozalekcyjnych w ramach programu Młodzi cukiernicy - mistrzowie deserów. Tym razem w sobotę zrobiliśmy desery w pucharkach.