W "Spożywczaku" uczniowie wykonują iście jubilerską robotę - bo chyba zauważacie, że na siatce ze zdjęcie mamy cukiernicze... diamenty! Powstały pod okiem pani Ewy Jatczak jako efekt eksperymentów. Jak? Może dowiesz się odwiedzając naszą szkołę.
Aktualności
Robimy diamenty
Pierwsze kroki w pracy z czekoladą
Trudna sztuka wykonywania napisów i elementów dekoracyjnych z czekolady wymaga wielu ćwiczeń. Krok po kroku dochodzimy do wprawy. I tutaj mile widziana jest inwencja własna.
A takie ciasteczka deserowe?
Łączymy przyjemne z pożytecznym (lub odwrotnie)!
W projekcie "Młodzi cukiernicy - mistrzowie deserów" uczniowie szkolą się, a w "Spożywczaku" regularnie ćwiczą; powstają przy tym deserki, które po zrobieniu zdjęć... zjada się.
Ciasteczka - takie też robimy na lekcjach
Przy okazji ćwiczymy techniki szprycowania, bardzo przydatne cukiernikowi.
Coś z Dnia Wiosny
Wiosna wiosną, a niektórym najlepiej w pracowni przy wypiekach. Na zdjęciu mufinki Dawida Janiszewskiego.
Byliśmy na targach edukacyjnych...
... zapraszamy do odwiedzenia szkoły w czasie dni otwartych!
Nie ma tygodnia bez deseru
Torciki z naszego programu unijnego
"Młodzi cukiernicy - mistrzowie deserów" - projekt unijny, w którym powstają desery talerzowe, pucharkowe, lodowe, czekoladowe i tortowe.
Więcej na stronie projektu Młodzi cukiernicy - mistrzowie deserów.
Konkurs ortograficzny
Podjęliśmy rękawicę, rzuconą przez AHE!
14.03.2019 r. nasze dwie uczennice: Martyna i Dominika z klasy 1 technikum, podjęły wyzwanie AHE i w czasie trwania Łódzkich Targów Edukacyjnych stanęły do walki z … ortografią polską i angielską.
(Oczywiście najpierw musiały pokonać swoje koleżanki i kolegów w etapie szkolnym konkursu.)
Nasza łódzka Akademia zaprosiła uczniów szkół ponadgimnazjalnych do zmierzenia się z nie zawsze łatwymi zasadami
(i wyjątkami) polskiej i angielskiej ortografii.Dyktando - podobnie jak na etapie szkolnym - było intrygujące i ciekawe, co wcale nie oznacza, że łatwe do napisania!
Czekamy z niecierpliwością na wyniki i trzymamy kciuki za nasze Uczennice!
Gdy jesteśmy głodni robimy pizzę
Pachnąco i gorąco! Pizza z ciasta drożdżowego wpisuje się w nasze tematy i pozwala zaspokoić potrzebę zespołowego spożywania prosto z pieca.
I dlatego warto być uczniem "Spożywczaka".
Wypiekamy na lekcjach: napoleonki i karpatki
Na koniec tygodnia pracownie cukiernicze wykorzystaliśmy do sporządzenia ciasta francuskiego metodą holenderską oraz ciasta parzonego. Powstały odpowiednio klasyczne wyroby: napoleonki i karpatki.
Smażyliśmy gniazdka poznańskie
Czasem pora na coś bardziej tradycyjnego. Dzisiaj smażyliśmy w Łodzi (a właściwie w naszym "Spożywczaku", ale bardziej właściwie w naszym smażalniku) gniazdka... poznańskie, bardziej znane pod nazwą pączków wiedeńskich.
Zobacz zdjęcia w galerii Smażyliśmy gniazdka poznańskie.
Kosmiczne torty
Nowoczesne techniki i technologie wykorzystywane są w tworzeniu ciekawych tortów przez naszych uczniów.
Darek Dejnakowski, uczeń technikum z 3tb, chętnie kreuje torty o nietypowych kształtach i ciekawym wnętrzu.
Zobacz zdjęcia dodane do galerii Kosmiczne torty by zajrzeć do wnętrza tortów Darka.
I znowu deserek... we wtorek.
Desery tortowe a'la kleks
Uczniowie z branżówki spróbowali swoich sił w stworzeniu torcików oblewanych błyszczącymi polewami. Może nie wyszło idealnie, ale na pewno smacznie, no i pierwsze koty za płoty. Na zdjęciu torciki Ani z 2b oraz Malwiny i Pawła z 2a.
Ostatki czyli koniec karnawału
Polskie obyczaje powoli zamierają, niemniej w naszym "Spożywczaku" można było spotkać w ostatkowy wtorek miłośników ostatków i karnawałowego zwyczaju przebierania się.
Na deser... desery czekoladowe
Desery, także z wykorzystaniem czekolady białej, różowej i ciemnej, sporządzamy na zajęciach pozalekcyjnych w ramach programu Młodzi cukiernicy - mistrzowie deserów. Tym razem w sobotę zrobiliśmy desery w pucharkach.
Zrobiliśmy chrust czyli faworki
Tłusty czwartek obfitował w wyroby smażone. Nie zabrakło w naszym "Spożywczaku" i faworków.
Zdjęcia do obejrzenia w galerii Zrobiliśmy chrust czyli faworki.
Osobliwości w odmianie rzeczownika
Język nie może funkcjonować bez rzeczowników. Są nimi wyrazy, określające osoby, rzeczy, zjawiska, zwierzęta, rośliny, a więc wszystko, co nas otacza. Zapamiętaj – rzeczownik nazywa to, co nas otacza. Oczywiście, można rzeczowniki dzielić na: własne i pospolite; abstrakcyjne i konkretne itp.
Dzisiejszy wpis dotyczy jednak nietypowych, „dziwnych” rzeczowników, które umykają nam typowym schematom fleksyjnym (odmiany).
Oczywiście, smażyliśmy pączki
Tłusty czwartek w "Spożywczaku" oczywiście wiąże się ze smażeniem pączków w naszych szkolnych warsztatach, wyposażonych w smażalnik.
Zdjęcia do obejrzenia w galerii Oczywiście, smażyliśmy pączki.