Aktualności

Aktualności

        • Jak robimy praliny?

          Wykorzystujemy maszynę - temperówkę, w której czekolada w pastylkach - tzw. kuwertura - jest rozpuszczana w 45⁰C i schładzana do 31⁰C. Taką czekoladę wylewamy do form - powstają czekoladowe korpusy, które napełnia się nadzieniem z czekolady i śmietanki z dodatkami, zwanym ganaszem.

          Powstają czekoladki zwane pralinami - zamknięte lub otwarte, jak na zdjęciu pierwszym i ostatnim.

      • Eliminacje szkolne do...
        • Eliminacje szkolne do...

          Eliminacje szkolne do turniejów piekarskich i cukierniczych odbędą się w środę 20 listopada w godzinach 9-15.
          Są to łączone eliminacje do Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodach Cukiernik i Piekarz z finałami we Wrocławiu oraz do Turnieju Cukierniczego im. W. Kandulskiego i Turnieju Piekarskiego im. A. Butki z finałami w Poznaniu.

        • Praliny naszą specjalnością

          Sporządzanie pralin ćwiczą kolejni uczniowie, także Wiktoria z 3ta, w ramach projektu unijnego, gdy wieczór za oknami.

          W czwartek 7 listopada powstawały - pod okiem pani Ewy Jatczak - między innymi i takie. A przy okazji powstało kilka ptysiulków, bo ptysiulki też lubimy.

      • Prawo szkolne
        • Prawo szkolne

          Dokonaliśmy aktualizacji zakładki Prawo szkolne w ZSPS poprzez umieszczenie w niej dwóch regulaminów:
          - Regulaminu Prawa i obowiązki ucznia;
          - Regulaminu przebywania na terenie szkoły.
          ----------------
          Zapraszamy do zapoznania się z tymi regulaminami.

        • Różyczki z masy cukrowej

          Na lekcjach ćwiczymy wykonywanie elementów dekoracyjnych m.in. z masy cukrowej.

          Nie jest łatwo, zwlaszcza na początku, ale - jak widać - i kwiatki powstają.

        • Eliminacje szkolne do Mistrzostw Polski rozstrzygnięte

          22 października 2019 roku, w ciągu 5 godzin, odbyły się eliminacje drużyn chcących reprezentować ZSPS na Mistrzostwach Polski Uczniów Szkół Cukierniczych Expo Sweet 2020.

          Dwuosobowe zespoły w składzie: Dominika Wiktorska i Martyna Troska z klasy 2ta, Zuzanna Puchniak i Karolina Popiołkiewicz z klasy 2ta oraz Natalia Pietera i Dariusz Dejnakowski z klasy 4tb wykonały tort z dekoracją nawiązującą do tematu tegorocznych Mistrzostw "Igrzyska olimpijskie".

          Wszystkie drużyny znakomicie zaprezentowały się zarówno jeśli chodzi o przemyślenie tematu, jak i przygotowanie do wykonania pracy. 
          W obecnej edycji Mistrzostw po raz trzeci reprezentować naszą szkołę będą zwycięzcy eliminacji - Natalia Pietera i Dariusz Dejnakowski, którzy do końca października muszą przygotować tort wraz opisem technologicznym do zgłoszenia do Mistrzostw.

          Życzymy przejścia do finału, który odbędzie się w lutym w Warszawie.

          -------------------------------------------------------
          Ewa Jatczak, technolog w ZSPS w Łodzi

        • Na zajęciach pozalekcyjnych

          Sztukę wykonywania tortów - zwłaszcza w lśniącej polewie zwanej glasażem - oraz lodów ćwiczyli uczniowie w sobotę w ramach zajęć w projekcie unijnym.

          Zajęcia prowadzili p. Anna Nezdropa (lody) i p. Krzysztof Maśliński (torty jako efekty technik wizualizacji).

        • Tarty z bezą włoską

          Tarta z ciasta kruchego, krem gotowany cytrynowy i beza włoska opalana.

          Tarty wykonała klasa 3ta pod opieką p. Anny Nezdropy.

        • Przemysław Szyburski Najsympatyczniejszy

          Z okazji Dnia Edukacji Narodowej i Dnia Nauczyciela uczniowie wybrali najsympatyczniejszego nauczyciela "Spożywczaka". Został nim - nie po raz pierwszy - nasz wuefista, utytułowany trener rugby Przemysław Szyburski.

          Gratulujemy!

        • Pobiegliśmy dziś na orientację!

          16.10.2019 r. zespół sześciorga uczniów z klasy 2 ta pod opieką p. prof. B. Pietrzykowskiej wziął udział w Biegu na orientację, zorganizowanym przez Wydział Sportu Urzędu Miasta Zgierz

          Trasa biegu była urozmaicona, co widać na załączonych zdjęciach. Organizatorzy zapewnili uczestnikom nie tylko pamiątkowe medale, ale i moc wrażeń. Biegacze korzystali nie tylko z kompasów, ale i skanowali kody QR, które zawierały informacje na temat trasy (w formie ciekawych zagadek!). Uczniowie wrócili pełni wrażeń, najedzeni i gotowi do startu w zimowym biegu. Ekipa już się szykuje do zdobycia pierwszego miejsca w lutym!

          Dziękujemy Organizatorom za wspaniałą zabawę i polecamy innym udział w Biegu na orientację!

          Ewa Zdziemborska-Jatczak

        • Czekolada

          Zajęcia z czekoladą w "Spożywczaku" w ramach lekcji dekorowania wyrobów cukierniczych oraz w ramach projektu unijnego.

          Na początku są najprostsze ćwiczenia związane z wykonywaniem łatwych dekorków, napisów i ażurków. Żeby było coś miłego i dla łakomczuchów - powstają także trufle i batoniki ręcznie formowane.

      • Eliminacje szkolne do Mistrzostw Polski Szkół Cukierniczych Expo Sweet 2020
        • Eliminacje szkolne do Mistrzostw Polski Szkół Cukierniczych Expo Sweet 2020

          Zapraszamy zespoły dwuosobowe do wzięcia udziału w eliminacjach do Mistrzostw Polski Szkół Cukierniczych EXPO SWEET 2020. Temat tegorocznych Mistrzostw to IGRZYSKA OLIMPIJSKIE. 
          W eliminacjach do Mistrzostwa może wziąć udział każdy z uczniów – zarówno z Technikum jak i Branżowej Szkoły z dowolnego poziomu (od klasy pierwszej do czwartej). 
          W ramach eliminacji dwuosobowy zespół powinien wykonać w ciągu 5 godzin tort z dekoracją nawiązujący do tematu przewodniego.
           

          Zgłoszenia wraz ze wstępnym projektem do 21.10.2019 r. przyjmuje nauczyciel Ewa Jatczak. Eliminacje odbędą się 22.10.2019 r. od godziny 9:00 w sali 129. 
          Po szczegółowe informacje należy zgłaszać się do pani Ewy Jatczak.

          Po szczegółowe informacje należy zgłaszać się do pani Ewy Jatczak.