Aktualności

Aktualności

      • Babeczki z 2ta
        • Babeczki z 2ta

          Lekcje mogą sprawiać słodką przyjemność.
          Tak jest w "Spożywczaku", gdzie teoria jest sprowadzana do praktyki - powstają też klasyczne wyroby cukiernicze, takie jak babeczki kruche, wykonane w piątek do południa przez 2ta. 

      • Konkurs matematyczny - finał
        • Konkurs matematyczny - finał

          11 stycznia 2019 odbył się finał konkursu matematycznego dla klas 1 technikum.

          Konkurs polegał na przygotowaniu projektów na wybrane tematy i przebiegał w dwóch etapach. Najpierw grupy prezentowały się na forum klasy, a następnie grupy najlepsze z klasy przedstawiały swój projekt w finale. Grupy finałowe wybrały następujące tematy:
          Grupa I - Jaki rodzaj książek cieszy się największą popularnością w naszej szkole? 

          Grupa II - Game Life
          Grupa III - Ile czasu uczniowie poświęcają na naukę?

          Grupy musiały zebrać dane potrzebne do projektu, następnie zastosować obliczenia procentowe, przedstawić uzyskane dane w tabelach, na wykresach i diagramach procentowych oraz wyciągnąć wnioski. Prace były wykonywane pod kierunkiem nauczyciela matematyki.

                     

                 

          Uczniowie przedstawili w prezentacjach multimedialnych wyniki swoich badań. Zaprezentowane prace oceniali zaproszeni goście - pani dyrektor, nauczyciele i pozostali uczniowie klas.
            

           Najwięcej punktów zdobyła grupa III z klasy 1ta; zajmując tym samym pierwsze miejsce. Następne w kolejności były grupy grupa II z klasy 1ta oraz grupa I z klasy 1tb.

          Po ogłoszeniu wyników głos zabrała pani dyrektor, która zwróciła uwagę na wysoki poziom prezentowanych prac oraz pogratulowała zwycięskiemu zespołowi. Również my serdecznie gratulujemy zwycięzcom.

           

      • Pachnie wypiekami
        • Pachnie wypiekami


          W "Spożywczaku" codziennie pachnie wypiekami wykonywanymi na lekcjach przez uczniów szkoły branżowej i technikum. Uczniowie wracają do domu z własnoręcznie wykonanymi ciastkami i ciastami.

           

      • "Slang Spożywczaka" o książkach
        • "Slang Spożywczaka" o książkach

          Bieżący numer gazetki szkolnej czyli "Slang Spożywczaka" poświęcony jest książkom, a jego tytuł "Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki" już wiele mówi.
          Do pobrania z adresu pod linkiem: gazetka01_2019.

        • TERMINY EGZAMINU ZAWODOWEGO

          PRZYPOMINAMY terminy egzaminów zawodowych w styczniu 2019:

          Egzamin pisemny 10 stycznia 2019

          godz. 10.00 - kwalifikacja T.04 (technik technologii żywności 3ta i 3tb) oraz absolwenci Szkoły Branżowej

          godz. 12.00 – kwalifikacja T.16 (klasa 4ta + absolwenci)

          Na egzamin należy zgłosić się 30 minut przed jego rozpoczęciem. Należy przynieść dowód osobisty i 2 czarno-piszące długopisy oraz kalkulator prosty.

          Egzamin praktyczny

          • Dla zdających egzamin w kwalifikacji T.16 (klasa 4ta + absolwenci) – 9 stycznia 2019, godz. 13.00

          Na egzamin należy zgłosić się 30 minut przed jego rozpoczęciem. Należy przynieść dowód osobisty i 2 czarno-piszące długopisy oraz kalkulator prosty, ołówek, gumkę, linijkę, ekierkę, temperówkę.

          • Dla zdających egzamin w kwalifikacji T.04  - informacja u wychowawców.

          Na egzaminy praktyczne w kwalifikacji T.04 i T.03 należy przynieść ubranie robocze (bluza biała, spodnie, chustka lub czapka na głowę), aktualną pracowniczą książeczkę zdrowia oraz długopis. Na egzamin należy zgłosić się 30 minut przed jego rozpoczęciem


          kierownik szkolenia praktycznego Katarzyna Wojtalik

      • Uczciliśmy 100. rocznicę wybuchu powstania wielkopolskiego
        • Uczciliśmy 100. rocznicę wybuchu powstania wielkopolskiego


          Uczciliśmy 100. rocznicę wybuchu powstania wielkopolskiego złożeniem kwiatów na grobach naszych patronów – Powstańców Wielkopolskich. W uroczystości wzięli udział przedstawiciele: Urzędu Miasta Łodzi, Związku Żołnierzy Wojska Polskiego, Społeczności Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi oraz Rodzina ś.p. Tadeusza Walczaka. Złożenie kwiatów odbyło się 27.12.2018 r. na Cmentarzu Wojskowym p.w. św. Jerzego Łódź-Doły.

          Z tej okazji odwiedziliśmy znane nam groby Powstańców na innych łódzkich nekropoliach.

          Będziemy Wam wdzięczni za informacje nt. miejsca spoczynku powstańców wielkopolskich na łódzkich cmentarzach i/lub kontakt z Rodzinami Powstańców (tel.: 42 655 10 40; mail: kontakt@zsps.elodz.edu.pl)
          Relację telewizyjną ze złożenia kwiatow przedstawiła TVP Łódź w ŁWD (zobacz tu: https://lodz.tvp.pl/787149/lwd pomiędzy minutami 4:15-5:55).

              


          Ewa Zdziemborska-Jatczak

      • 100. rocznica powstania wielkopolskiego
        • 100. rocznica powstania wielkopolskiego

          27 grudnia to dzień wybuchu powstania wielkopolskiego - powstania zakończonego sukcesem i przyłączeniem Wielkopolski do powstającego państwa polskiego.

          8 listopada 2018 r. uczniowie Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi im. Powstańców Wielkopolskich  uczestniczyli w uroczystości uczczenia 100. rocznicy wybuchu powstania wielkopolskiego.
          Z tej okazji spotkaliśmy się z przedstawicielami Związku Żołnierzy Wojska Polskiego, potomkami i rodzinami powstańców, żołnierzami  oraz delegacjami z innych łódzkich szkół na Cmentarzu Wojskowym p.w. św. Jerzego na Dołach. Na wstępie płk. w st. spoczynku Franciszek Piecuch wygłosił poruszające przemówienie, upamiętniające powstańców i nawiązujące do 100-lecia odzyskania przez Polskę niepodległości. Łódzki kapelan odprawił mszę polową w intencji walczących. Uroczystość zakończyła zmiana warty honorowej przy grobach poległych żołnierzy, po której nasi uczniowie złożyli kwiaty, zapalili znicze na grobach powstańców wielkopolskich.

          Ewa Zdziemborska-Jatczak

            

        • Szkolna wigilia

           

          Pracownicy szkoły zebrali się w czwartkowe popołudnie by przełamać się opłatkiem. Życzenia świąteczne złożyła dyrektor Joanna Kośka a ksiądz Włodzimierz wprowadził zebranych w świąteczny nastrój wigilijnymi przypowieściami.

      • Nauczyciele szkolili się w sztuce carvingu
        • Nauczyciele szkolili się w sztuce carvingu

          Bukiety warzywne niczym bukiety kwiatowe  to efekt sobotniego szkolenia grupy nauczycieli przedmiotów zawodowych. Carving (czyli rzeźbienie) pozwolił wyczarować takie oto wiązanki jak te widoczne na zdjęciu.