Lekcje mogą sprawiać słodką przyjemność.
Tak jest w "Spożywczaku", gdzie teoria jest sprowadzana do praktyki - powstają też klasyczne wyroby cukiernicze, takie jak babeczki kruche, wykonane w piątek do południa przez 2ta.
Aktualności
Babeczki z 2ta
Konkurs matematyczny - finał
11 stycznia 2019 odbył się finał konkursu matematycznego dla klas 1 technikum.
Konkurs polegał na przygotowaniu projektów na wybrane tematy i przebiegał w dwóch etapach. Najpierw grupy prezentowały się na forum klasy, a następnie grupy najlepsze z klasy przedstawiały swój projekt w finale. Grupy finałowe wybrały następujące tematy:
Grupa I - Jaki rodzaj książek cieszy się największą popularnością w naszej szkole?
Grupa II - Game Life
Grupa III - Ile czasu uczniowie poświęcają na naukę?Grupy musiały zebrać dane potrzebne do projektu, następnie zastosować obliczenia procentowe, przedstawić uzyskane dane w tabelach, na wykresach i diagramach procentowych oraz wyciągnąć wnioski. Prace były wykonywane pod kierunkiem nauczyciela matematyki.
Uczniowie przedstawili w prezentacjach multimedialnych wyniki swoich badań. Zaprezentowane prace oceniali zaproszeni goście - pani dyrektor, nauczyciele i pozostali uczniowie klas.
Najwięcej punktów zdobyła grupa III z klasy 1ta; zajmując tym samym pierwsze miejsce. Następne w kolejności były grupy grupa II z klasy 1ta oraz grupa I z klasy 1tb.
Po ogłoszeniu wyników głos zabrała pani dyrektor, która zwróciła uwagę na wysoki poziom prezentowanych prac oraz pogratulowała zwycięskiemu zespołowi. Również my serdecznie gratulujemy zwycięzcom.
Pachnie wypiekami
W "Spożywczaku" codziennie pachnie wypiekami wykonywanymi na lekcjach przez uczniów szkoły branżowej i technikum. Uczniowie wracają do domu z własnoręcznie wykonanymi ciastkami i ciastami.
"Slang Spożywczaka" o książkach
Bieżący numer gazetki szkolnej czyli "Slang Spożywczaka" poświęcony jest książkom, a jego tytuł "Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki" już wiele mówi.
Do pobrania z adresu pod linkiem: gazetka01_2019.
(Ta) Pomarańcza czy (ten/ta) pomarańcz?
Kolejny problem językowy rozważa Procesorka w blogu Język spożywczy, a traficie do niego klikając w zakładkę Blog. Jeśli chcecie trafić od razu na artykuł, kliknijcie (Ta) Pomarańcza czy (ten/ta) pomarańcz?
TERMINY EGZAMINU ZAWODOWEGO
PRZYPOMINAMY terminy egzaminów zawodowych w styczniu 2019:
Egzamin pisemny – 10 stycznia 2019
godz. 10.00 - kwalifikacja T.04 (technik technologii żywności 3ta i 3tb) oraz absolwenci Szkoły Branżowej
godz. 12.00 – kwalifikacja T.16 (klasa 4ta + absolwenci)
Na egzamin należy zgłosić się 30 minut przed jego rozpoczęciem. Należy przynieść dowód osobisty i 2 czarno-piszące długopisy oraz kalkulator prosty.
Egzamin praktyczny
- Dla zdających egzamin w kwalifikacji T.16 (klasa 4ta + absolwenci) – 9 stycznia 2019, godz. 13.00
Na egzamin należy zgłosić się 30 minut przed jego rozpoczęciem. Należy przynieść dowód osobisty i 2 czarno-piszące długopisy oraz kalkulator prosty, ołówek, gumkę, linijkę, ekierkę, temperówkę.
- Dla zdających egzamin w kwalifikacji T.04 - informacja u wychowawców.
Na egzaminy praktyczne w kwalifikacji T.04 i T.03 należy przynieść ubranie robocze (bluza biała, spodnie, chustka lub czapka na głowę), aktualną pracowniczą książeczkę zdrowia oraz długopis. Na egzamin należy zgłosić się 30 minut przed jego rozpoczęciem
kierownik szkolenia praktycznego Katarzyna Wojtalik
- Pomyślności w Nowym 2019 Roku!
Skąd się wzięły bakalie?
Zagadki etymologiczne rozwikłuje nasza Procesorka w blogu Język spożywczy. Wystarczy kliknąć w link a tym razem można się dowiedzieć właśnie Skąd się wzięły bakalie?
Uczciliśmy 100. rocznicę wybuchu powstania wielkopolskiego
Uczciliśmy 100. rocznicę wybuchu powstania wielkopolskiego złożeniem kwiatów na grobach naszych patronów – Powstańców Wielkopolskich. W uroczystości wzięli udział przedstawiciele: Urzędu Miasta Łodzi, Związku Żołnierzy Wojska Polskiego, Społeczności Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi oraz Rodzina ś.p. Tadeusza Walczaka. Złożenie kwiatów odbyło się 27.12.2018 r. na Cmentarzu Wojskowym p.w. św. Jerzego Łódź-Doły.Z tej okazji odwiedziliśmy znane nam groby Powstańców na innych łódzkich nekropoliach.
Będziemy Wam wdzięczni za informacje nt. miejsca spoczynku powstańców wielkopolskich na łódzkich cmentarzach i/lub kontakt z Rodzinami Powstańców (tel.: 42 655 10 40; mail: kontakt@zsps.elodz.edu.pl)
Relację telewizyjną ze złożenia kwiatow przedstawiła TVP Łódź w ŁWD (zobacz tu: https://lodz.tvp.pl/787149/lwd pomiędzy minutami 4:15-5:55).
Ewa Zdziemborska-Jatczak
100. rocznica powstania wielkopolskiego
27 grudnia to dzień wybuchu powstania wielkopolskiego - powstania zakończonego sukcesem i przyłączeniem Wielkopolski do powstającego państwa polskiego.
8 listopada 2018 r. uczniowie Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi im. Powstańców Wielkopolskich uczestniczyli w uroczystości uczczenia 100. rocznicy wybuchu powstania wielkopolskiego.Z tej okazji spotkaliśmy się z przedstawicielami Związku Żołnierzy Wojska Polskiego, potomkami i rodzinami powstańców, żołnierzami oraz delegacjami z innych łódzkich szkół na Cmentarzu Wojskowym p.w. św. Jerzego na Dołach. Na wstępie płk. w st. spoczynku Franciszek Piecuch wygłosił poruszające przemówienie, upamiętniające powstańców i nawiązujące do 100-lecia odzyskania przez Polskę niepodległości. Łódzki kapelan odprawił mszę polową w intencji walczących. Uroczystość zakończyła zmiana warty honorowej przy grobach poległych żołnierzy, po której nasi uczniowie złożyli kwiaty, zapalili znicze na grobach powstańców wielkopolskich.
Ewa Zdziemborska-Jatczak
Szkolna wigilia
Pracownicy szkoły zebrali się w czwartkowe popołudnie by przełamać się opłatkiem. Życzenia świąteczne złożyła dyrektor Joanna Kośka a ksiądz Włodzimierz wprowadził zebranych w świąteczny nastrój wigilijnymi przypowieściami.
Dzisiaj wypiekaliśmy...
Dzisiaj wypiekaliśmy herbatniki biszkoptowe bite, składane z dwóch półkulistych korpusów posypanych makiem i sklejane marmoladą.
Recepturę znajdziesz w zakladce Dobry przepis na...
Przepis na torcik bezowy
Podpatrzony przepis na interesujący Torcik dacquoise (dakłas) bezowo-kakaowo-orzechowe dostępny w naszej zakładce Dobry przepis na...
Zapraszamy!
Nauczyciele szkolili się w sztuce carvingu
Bukiety warzywne niczym bukiety kwiatowe – to efekt sobotniego szkolenia grupy nauczycieli przedmiotów zawodowych. Carving (czyli rzeźbienie) pozwolił wyczarować takie oto wiązanki jak te widoczne na zdjęciu.
Co ma piernik do pieprzu?
Czy zastanawialiście się kiedyś, skąd się wziął piernik? Co to za ciasto? Dlaczego tak się właśnie nazywa?
A może skromny torcik?
Torciki proponują Joasia Mazurkiewicz oraz Darek Dejnakowski z klasy 3 tb.
Chatka z piernika - wyniki konkursu
12.12.2018 r. komisja konkursowa oceniła "Chatki z piernika" i przyznała:
- 1. miejsce dla Eweliny Kot kl. 3ta,
- 2. miejsce dla Weroniki Patryas kl. 3ta,
oraz dwa 3. miejsca dla 2-osobowych zespołów: Małgorzata Koszelnik i Patrycja Stefańska kl. 3ta, Natalia Pietera i Dariusz Dejnakowski kl. 3tb.
Gratulujemy!
Zobacz zdjęcia dodane do galerii Chatka z piernika.
Fabryka czekolady poszukuje pracowników
Firma Barry Callebaut, współpracująca z naszą szkołą, działający w Łodzi potentat na rynku czekolady, poszukuje pracowników zarówno do działającej na Nowym Józefowie fabryki czekolady, jak i do Centrum Usług Wspólnych, którego pracownicy obsługują dostawców i klientów na całym świecie.
Wejdź na https://jobs.barry-callebaut.com/ i znajdź ofertę pracy stworzoną właśnie dla Ciebie!
Źródło: https://dzienniklodzki.pl/zrob-roznice-zacznij-prace-w-barry-callebaut/ar/13733790
Maślane bułki - wypiekamy na lekcjach
W "Spożywczaku" pięknie pachnie bo na lekcjach wypiekamy!
Maślane bułki z panem Maślińskim wypiekała na lekcjach - na własne zamówienie - klasa 2ta.
Zobacz zdjęcia dodane do galerii Maślane bułki.