Aktualności

Aktualności

        • TERMINY EGZAMINU ZAWODOWEGO

          PRZYPOMINAMY terminy egzaminów zawodowych w styczniu 2019:

          Egzamin pisemny 10 stycznia 2019

          godz. 10.00 - kwalifikacja T.04 (technik technologii żywności 3ta i 3tb) oraz absolwenci Szkoły Branżowej

          godz. 12.00 – kwalifikacja T.16 (klasa 4ta + absolwenci)

          Na egzamin należy zgłosić się 30 minut przed jego rozpoczęciem. Należy przynieść dowód osobisty i 2 czarno-piszące długopisy oraz kalkulator prosty.

          Egzamin praktyczny

          • Dla zdających egzamin w kwalifikacji T.16 (klasa 4ta + absolwenci) – 9 stycznia 2019, godz. 13.00

          Na egzamin należy zgłosić się 30 minut przed jego rozpoczęciem. Należy przynieść dowód osobisty i 2 czarno-piszące długopisy oraz kalkulator prosty, ołówek, gumkę, linijkę, ekierkę, temperówkę.

          • Dla zdających egzamin w kwalifikacji T.04  - informacja u wychowawców.

          Na egzaminy praktyczne w kwalifikacji T.04 i T.03 należy przynieść ubranie robocze (bluza biała, spodnie, chustka lub czapka na głowę), aktualną pracowniczą książeczkę zdrowia oraz długopis. Na egzamin należy zgłosić się 30 minut przed jego rozpoczęciem


          kierownik szkolenia praktycznego Katarzyna Wojtalik

      • Uczciliśmy 100. rocznicę wybuchu powstania wielkopolskiego
        • Uczciliśmy 100. rocznicę wybuchu powstania wielkopolskiego


          Uczciliśmy 100. rocznicę wybuchu powstania wielkopolskiego złożeniem kwiatów na grobach naszych patronów – Powstańców Wielkopolskich. W uroczystości wzięli udział przedstawiciele: Urzędu Miasta Łodzi, Związku Żołnierzy Wojska Polskiego, Społeczności Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi oraz Rodzina ś.p. Tadeusza Walczaka. Złożenie kwiatów odbyło się 27.12.2018 r. na Cmentarzu Wojskowym p.w. św. Jerzego Łódź-Doły.

          Z tej okazji odwiedziliśmy znane nam groby Powstańców na innych łódzkich nekropoliach.

          Będziemy Wam wdzięczni za informacje nt. miejsca spoczynku powstańców wielkopolskich na łódzkich cmentarzach i/lub kontakt z Rodzinami Powstańców (tel.: 42 655 10 40; mail: kontakt@zsps.elodz.edu.pl)
          Relację telewizyjną ze złożenia kwiatow przedstawiła TVP Łódź w ŁWD (zobacz tu: https://lodz.tvp.pl/787149/lwd pomiędzy minutami 4:15-5:55).

              


          Ewa Zdziemborska-Jatczak

      • 100. rocznica powstania wielkopolskiego
        • 100. rocznica powstania wielkopolskiego

          27 grudnia to dzień wybuchu powstania wielkopolskiego - powstania zakończonego sukcesem i przyłączeniem Wielkopolski do powstającego państwa polskiego.

          8 listopada 2018 r. uczniowie Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi im. Powstańców Wielkopolskich  uczestniczyli w uroczystości uczczenia 100. rocznicy wybuchu powstania wielkopolskiego.
          Z tej okazji spotkaliśmy się z przedstawicielami Związku Żołnierzy Wojska Polskiego, potomkami i rodzinami powstańców, żołnierzami  oraz delegacjami z innych łódzkich szkół na Cmentarzu Wojskowym p.w. św. Jerzego na Dołach. Na wstępie płk. w st. spoczynku Franciszek Piecuch wygłosił poruszające przemówienie, upamiętniające powstańców i nawiązujące do 100-lecia odzyskania przez Polskę niepodległości. Łódzki kapelan odprawił mszę polową w intencji walczących. Uroczystość zakończyła zmiana warty honorowej przy grobach poległych żołnierzy, po której nasi uczniowie złożyli kwiaty, zapalili znicze na grobach powstańców wielkopolskich.

          Ewa Zdziemborska-Jatczak

            

        • Szkolna wigilia

           

          Pracownicy szkoły zebrali się w czwartkowe popołudnie by przełamać się opłatkiem. Życzenia świąteczne złożyła dyrektor Joanna Kośka a ksiądz Włodzimierz wprowadził zebranych w świąteczny nastrój wigilijnymi przypowieściami.

      • Nauczyciele szkolili się w sztuce carvingu
        • Nauczyciele szkolili się w sztuce carvingu

          Bukiety warzywne niczym bukiety kwiatowe  to efekt sobotniego szkolenia grupy nauczycieli przedmiotów zawodowych. Carving (czyli rzeźbienie) pozwolił wyczarować takie oto wiązanki jak te widoczne na zdjęciu.

      • Wiadomości z Biblioteki Spożywczaka
        • Wiadomości z Biblioteki Spożywczaka

          O nowych i nowszych projektach realizowanych przez naszą Bibliotekę we współpracy z nauczycielami i uczniami, między innymi dotyczącymi miasta Łodzi, Powstania wielkopolskiego i lekcji literatury, dowiesz się klikając w zakładkę Biblioteka.

      • Nauczyciele - mistrzowie pralin?
        • Nauczyciele - mistrzowie pralin?

          Nauczyciele przedmiotów zawodowych ze "Spożywczaka", na czele z dyrektor Joanną Kośką i kierownik Katarzyną Wojtalik, regularnie szkolą się, podnosząc swoje kwalifikacje zawodowe. W sobotę 8 grudnia trenowali wykonywanie pralin pod okiem szefa cukierni Double Tree by Hilton z Warszawy - Łukasza Miszczyka. Udało się? Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć Nauczyciele - mistrzowie pralin?

      • Lukrujemy
        • Lukrujemy

          Lukrujemy pierniki, z których powstaną chatki świąteczne i świąteczne ciasteczka oraz inne piernikowe ozdoby. Jak to robi Małgosia z 3ta można zobaczyć na nowych zdjęciach w galerii Pachnie świętami.