Aktualności
Organizujemy etap wojewódzki XXV Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik
Komitet Główny XXV Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz powołał komisje wojewodzkie do przeprowadzenia II etapu Turnieju, w tym komisję dla województwa łódzkiego w zawodzie cukiernik w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi.
Stypendium do wzięcia!
Szczegółowe informacje o projekcie „Zawodowcy w Łódzkiem – stypendia dla najzdolniejszych na BIS” można pozyskać na stronie internetowej: www.zawodowcy.lodzkie.
Dodatkowych informacji udzielają pracownicy Wydziału Łódzkie Przyjazne Departamentu Kultury i Edukacji Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego pod nr tel.
42/212-34-06, 42/212-34-65, 42/212-35-05,
e-mail: zawodowcy@lodzkie.pl
Siedziba Biura Projektu: ul. Gabriela Narutowicza 122, 90-145 Łódź.Plakat z informacjami w pliku pdf:
Plakat_stypendium_2019_2020.pdf
Chatka z piernika
Jak zrobić chatkę z piernika?
Można skorzystać z dobrych podpowiedzi dostępnych w Internecie, wraz z załączonymi szablonami, które ułatwią wycięcie z ciasta piernikowego elementów chatki.
Wybraliśmy jedną z wielu propozycji. Na jej podstawie zrobiliśmy chatkę jak na zdjęciu obok.
Święta coraz bliżej...
Klasa 3ta, w ramach lekcji Dekorowania, ćwiczyła wykonywanie bałwanków i nie tylko, które być może będą wykorzystane jako dodatkowa dekoracja do świątecznej chatki z piernika.
Choć pierwotny wzór byl jeden, powstało kilka bałwanków o różnych osobowościach.
Warto wiedzieć... ochrona tożsamości
Urząd Ochrony Danych Osobowych opublikował na twitterze @UODOgov_pl oraz na stronie internetowej UODO cykl informacji dotyczących ochrony tożsamości.
Konkurs interdyscyplinarny - analiza i interpretacja dzieła malarskiego
Zachęcamy uczniów technikum do wzięcia udziału w konkursie rozwijającym umiejętności logicznego myślenia, wyciągania wniosków i ich uzasadniania oraz wyrażania opinii dotyczących analizowanych dzieł sztuki.
Tematyką konkursu jest analiza i interpretacja dzieła malarskiego E. Muncha "Krzyk".
Szczegóły w zakładce Konkursy.
Coś na ząb z piekarstwa
Piekarze z naszej "branżówki" dbają o wartość odżywczą wypiekanych wyrobów, takich jak bułki ze zdjęcia poniżej.
Bułki zostały wypieczone przez uczniów pod opieką pana Stanisława Bajora.
Regulamin monitoringu wizyjnego
Regulamin funkcjonowania monitoringu wizyjnego w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego im. Powstańców Wielkopolskich w Łodzi dostępny jest w zakładce Prawo szkolne w ZSPS Regulamin_monitoring.pdf.
Zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z nim.
Eliminacje szkolne do turniejów cukierniczych...
... już za nami. Malwina Gradys z 3a zajęła I miejsce w eliminacjach szkolnych do tegorocznych turniejów cukierniczych. II miejsce zajęła Anna Miśkiewicz z klasy 3b.
4Obie uczennice przekroczyły wymagany próg punktowy i zakwalifikowały się do etapu wojewódzkiego turniejów cukierniczych - Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik (III etap - finał ogólnopolski będzie we Wrocławiu) i Ogólnopolskiego Turnieju im. Wojciecha Kandulskiego (III etap - finał w Poznaniu).
Na lekcjach robiliśmy wafle
Klasa 3b branżowej szkoły I stopnia wykorzystała waflownice zwane żelazkami - powstały waflowe talerzyki na desery i rurki z bitą śmietaną.
2
Sukces naszej "Spożywczakowej" reprezentacji!
Natalia Pietera i Dariusz Dejnakowski z klasy 4tb technikum, przygotowani przez panią Ewę Jatczak, zakwalifikowali się do finału Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych.
Gratulujemy!
Bardziej dietetycznie
Desery jogurtowe. Wykonujemy w ramach programu "Młodzi cukiernicy - mistrzowie deserów".
Desery pannacotta
Trudna sztuka wyjmowania zamrożonych deserów z form silikonowych...
2a potem dekorowanie na talerzach.
Szybkie deserki
Owoce, bita śmietana i czekoladowy ganasz.
Wykorzystujemy czekoladę Callebaut.
Czy podobają się Wam takie barwności?
Te słodkości zostały wytworzone przez uczniów klasy 2a branżowej szkoły I stopnia.
11 listopada
Jak robimy praliny?
Wykorzystujemy maszynę - temperówkę, w której czekolada w pastylkach - tzw. kuwertura - jest rozpuszczana w 45⁰C i schładzana do 31⁰C. Taką czekoladę wylewamy do form - powstają czekoladowe korpusy, które napełnia się nadzieniem z czekolady i śmietanki z dodatkami, zwanym ganaszem.
1Powstają czekoladki zwane pralinami - zamknięte lub otwarte, jak na zdjęciu pierwszym i ostatnim.
Próbując coś "wycisnąć" z owoców
Eliminacje szkolne do...
Eliminacje szkolne do turniejów piekarskich i cukierniczych odbędą się w środę 20 listopada w godzinach 9-15.
Są to łączone eliminacje do Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodach Cukiernik i Piekarz z finałami we Wrocławiu oraz do Turnieju Cukierniczego im. W. Kandulskiego i Turnieju Piekarskiego im. A. Butki z finałami w Poznaniu.
Praliny naszą specjalnością
Sporządzanie pralin ćwiczą kolejni uczniowie, także Wiktoria z 3ta, w ramach projektu unijnego, gdy wieczór za oknami.
W czwartek 7 listopada powstawały - pod okiem pani Ewy Jatczak - między innymi i takie. A przy okazji powstało kilka ptysiulków, bo ptysiulki też lubimy.