Przygotowane na uroczystość, o której napisaliśmy niżej i wyżej.
Chcesz robić takie rzeczy na lekcjach? Zapisz się do "Spożywczaka"!
Przygotowane na uroczystość, o której napisaliśmy niżej i wyżej.
Chcesz robić takie rzeczy na lekcjach? Zapisz się do "Spożywczaka"!
XXXIII Podsumowanie Ruchu Innowacyjnego, które odbyło się 14.06.2019 r., już za nami. Nasza Szkołą została wyróżniona przez Łódzkie Centrum Doskonalenia Nauczycieli i Kształcenia Praktycznego aż trzykrotnie. Otrzymaliśmy Złoty Certyfikat „Kreatora Innowacji” jako Szkoła; dyrektor Joanna Kośka została doceniona jako Promotor Rozwoju Edukacji, a nauczycielka – Ewa Zdziemborska-Jatczak dołączyła do grona Organizatorów Procesów Innowacyjnych.
Jeżeli chcecie się przekonać, czy słusznie nas wyróżniono – zapraszamy!
Przekonaj się, jak uczymy (się) w najsłodszej szkole w Łodzi!
-------------------------------------
Ewa Zdziemborska-Jatczak
ZSPS - nikt na nas nie stawiał, a jednak I miejsce w Lidze Rugby Tag Szkół Ponadgimnazjalnych!
Na zdjęciach: Trener i wuefmen "Spożywczaka" Przemysław Szyburski i jego mistrzowska drużyna z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi..
Uroczyste zakończenie roku szkolnego dla wszystkich klas odbędzie się w środę 19 czerwca o godz. 9:00 na małej sali gimnastycznej. W trakcie uroczystości świadectwa odbiorą uczniowie klasy 3a oraz uczniowie nagrodzeni. Po uroczystości wychowawcy wraz z młodzieżą udadzą się do sal lekcyjnych, gdzie pozostali uczniowie odbiorą świadectwa. Uczniom przypominamy, że obowiązuje strój galowy.
Egzamin pisemny – 18 czerwca 2019
godz. 10.00 - kwalifikacja T.04 (cukiernik), T. 03 (piekarz)
- kwalifikacja T.XX Produkcja i dystrybucja wyrobów spożywczych
godz. 12.00 – kwalifikacja T.16 (absolwenci - technik technologii żywności)
Na egzamin należy zgłosić się 30 minut przed jego rozpoczęciem. Należy przynieść dowód osobisty i 2 czarno-piszące długopisy oraz kalkulator prosty.
Egzamin praktyczny
Na egzamin należy zgłosić się 30 minut przed jego rozpoczęciem. Należy przynieść dowód osobisty i 2 czarno-piszące długopisy oraz kalkulator prosty, ołówek, gumkę, linijkę, ekierkę, temperówkę.
Na egzamin należy zgłosić się 30 minut przed jego rozpoczęciem. Należy przynieść dowód osobisty i 2 czarno-piszące długopisy oraz kalkulator prosty, ołówek, gumkę, linijkę, ekierkę, temperówkę.
Na egzaminy praktyczne w kwalifikacji T.04 i T.03 należy przynieść ubranie robocze (bluza biała, spodnie, chustka lub czapka na głowę), aktualną pracowniczą książeczkę zdrowia oraz długopis. Na egzamin należy zgłosić się 30 minut przed jego rozpoczęciem.
Uprzejmie informujemy, iż przy wejściu do budynku, przy pomieszczeniu portierni, znajduje się SKRZYNKA ZAUFANIA.
Jeżeli byłeś świadkiem agresji lub przemocy, Tobie lub komuś dzieje się krzywda, coś Cię niepokoi, możesz to opisać i wrzucić do "SKRZYNKI ZAUFANIA"
ZASADY KORZYSTANIA ZE SKRZYNKI ZAUFANIA:
Pamiętaj, że:
list może być anonimowy, ale szybkie udzielenie należytej pomocy ułatwi podanie danych takich jak imię, klasa i dane osób, których list dotyczy.
W sobotę 8 czerwca chętni mogli zwiedzić naszą szkołę, poznać sale i pracownie, w których uczniowie odbywają swoje zajęcia, przyjrzeć się pracy w pracowniach piekarsko-cukierniczych, porozmawiać o warunkach naboru do "Spożywczaka".
Dla siódmoklasistów, którzy w konkursie na najładniejszy mazurek wygrali udział w warsztatach czekoladowych, odbyły się zajęcia z panią Ewą Jatczak - powstały czekoladowe praliny nadziewane.
Równolegle odbywały się zajęcia unijne z przygotowania i dekorowania deserów, co było okazją do podejrzenia naszej słodkiej pracy.
Dla miłośników bardziej wytrawnych smaków, w pracowni 132 pan Stasiu Bajor wypiekał pieczywo pszenne z cebulą a'la pizzerinki.
Waflowe rożki i rurki formowaliśmy z ciasta waflowego, wypiekanego w urządzeniach zwanych żelazkami. Ciasto zaraz po wypieczeniu jest plastyczne i można je formować z wykorzystaniem stożków lub rurek, a także nadawać bardziej fantazyjne kształty, na przykład talerzyków, miseczek, w zależności od potrzeb i form, którymi dysponujemy.
Dzień sportu z okazji dnia dziecka był okazją nie tylko do zmagań sportowych (rozgrywki w piłkę siatkową i nożną), ale i do wspólnego biesiadowania przy grillu, rozpalonym przez naszą piękną wuefmenkę Karolinę Popiołek.
Wszystkie kiełbaski zostały zjedzone z apetytem, bardzo smakował żurek przygotowany przez panią Karolinę i pieczywko wypieczone pod piekarskim okiem pana Stanisława Bajora. Mistrz Polski - a nasz wuefmen Przemysław Szyburski - nagrodził uczestników zawodów i kibiców, którzy mogli sięgnąć do pucharu słodyczy.
Aktualne procedury bezpieczeństwa dostępne są w postaci pliku pdf w zakladce Prawo szkolne po kliknięciu w Procedury bezpieczeństwa
Zdrowe i przepyszne desery wykonane przez uczniów naszej szkoły w ramach konkursu związanego z tygodniem promocji zdrowia.
Wypiekamy, miksujemy, składamy, dekorujemy... na koniec degustujemy. Na zajęciach lekcyjnych i pozalekcyjnych.
www.lodzkie-pogim.edu.com.pl/kandydat - dla uczniów gimnazjum
www.lodzkie-posp.edu.com.pl/kandydat - dla uczniów szkół podstawowych
- 21.06.19, piątek do 15.30
- 24.06.19, poniedziałek, godz. 8-16
- 25.06.19, wtorek, godz. 8-12
Pamiętaj, że dokumenty musisz przynieść do 25.06.19 do godz. 12, w przeciwnym wypadku nie będziesz brał udziału w procesie rekrutacji!
Obejrzyj zdjęcia dodane do galerii Warsztaty z mlekiem w roli głównej.
Uczniowie klasy 3ta i 3tb 13 maja 2019 r. uczestniczyli w konferencji "Fakty i mity na temat mleka". Konferencja była zorganizowana przez Polską Izbę Mleka i odbyła się w studio kulinarnym Book&Cook. Po części teoretycznej odbyła się część praktyczna. Pod nadzorem pani dietetyk uczniowie przygotowywali zdrowe potrawy w oparciu o mleczne produkty.
Wiecej na naszym szkolnym facebooku.
Język się zmienia, mimo faktu, że w szkole poloniści (😊) uczą określonych form językowych. Najlepszym chyba na to przykładem jest chwiejność norm w zakresie tworzenia żeńskich form zawodów.
Przeczytaj o tym w blogu Język spożywczy
Projekt unijny "Młodzi cukiernicy - mistrzowie deserów" jest okazją między innymi do sporządzania deserów na talerzach i w pucharkach. Dzisiaj sporządzaliśmy desery mleczne i czekoladowe z wykorzystaniem owoców i biszkoptów czekoladowych. Była też kawa z naszych ekspresów.
Obejrzyj zdjęcia dodane do galerii Robiliśmy desery talerzowe.
Dzisiaj zakończył się egzamin pisemny z języka angielskiego. Dla wielu maturzystów sam egzamin dojrzałości nie jest tak wielkim stresem jak czas oczekiwania na rezultaty.
Maturzyści, którzy jutro (9 maja) nie piszą rozszerzonej matematyki lub biologii, mogą iść na zasłużony spacer.
Pozostałym uczniom Spożywczaka (którzy mieli 6, 7 i 8 maja wolne) przypominamy, że czas wracać do szkoły.
AF
W "Spożywczaku" kształcimy w systemie modułowym, który charakteryzuje się łączeniem teorii z praktyką. Dlatego dużo czasu uczniowie spędzają w pracowniach na ćwiczeniach.
Pracownia badania jakości żywności służy zarówno technikom kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności (jesteśmy jedyną szkołą w Polsce kształcącą w tym zawodzie), jak i technikom technologii żywności.
Poznaj pracownię i jej wyposażenie, oglądając zdjęcia dodane do galerii W pracowni badania żywności.
27 kwietnia w naszej szkole drzwi były otwarte dla kandydatów do "Spożywczaka". W tym dniu czekolada lała się strumieniami. Można było własnoręcznie wykonać nie tylko przepyszne praliny, dekoracyjne ciastka, ale także przygotować aromatyczną kawę.
Dziękujemy naszym gościom za odwiedziny!
Więcej na naszym facebooku.
Chętnych do odwiedzenia naszej szkoły zapraszamy w sobotę 27 kwietnia w godzinach od 10 do 13. Będzie można obejrzeć "Spożywczak" od wewnątrz, wejść do naszych pracowni oraz porozmawiać o warunkach naboru i kształcenia.
ZAPRASZAMY!
Powered by aSc EduPage