Aktualności

Aktualności

      •  Mistrzostwa Uczniów Szkół Cukierniczych - udany występ naszych reprezentantów
        • Mistrzostwa Uczniów Szkół Cukierniczych - udany występ naszych reprezentantów

          W czasie ferii nasi uczniowie - Natalia Pietera i Dariusz Dejnakowski z klasy 3tb, pod opieką p. Ewy Jatczak - wystąpili w finale Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych, które odbyły się w ramach targów Expo Sweet w Warszawie.
          Natalia i Darek pięknie reprezentowali nasz "Spożywczak" i zajęli 7. miejsce w stawce 12 finalistów wyłonionych spośród kilkudziesięciu szkół w Polsce. Cukiernicy przygotowywali torty, tematyką nawiązujące do twórczości Leonarda da Vinci.

          Gratulujemy!

          A tak o swoim torcie opowiedzieli komisji konkursowej:

           

          Szanowna Komisyjo: wielmożni Waszmościowie i rozważne, nadobne Białogłowy!

          Król nasz, miłościwie nam panujący, usłyszawszy o pochodzącym z dalekiej Italii mędrcu Leonadzie ze sławetnego grodu Vinci nakazał nam, tortarzom, uczcić jego genijusz i narządzić tort, coby go na uczcie królewskiej, zacnym Waszmościom i Waszmościankom wet owych dać poprobować.

          By podniebienia Waszeci zaspokoić słow kilka o torcie rzekę:

          Leonardo arcymistrzem formy jest, co nie ulega żadnym deliberacjom. Nasz wieliki afekt do mistrza  formą torta in futurum podkreślać raczym. 

          Tort nasz nadobnym błękitem wykończon, aboć Leonardowym marzeniem jest jako ptak latać.

          Wpośrodku tortarz malunek Leonarda uczynił, ktory jako jedyny w Polszcze będzie zakupion: Portret białogłowy z łasicą. Podpis nad jej głową tajemny, jakoby ręką mistrza uczyniony: z prawa do lewa napisany; litery toż samo takie, jak u mistrza Leonarda bywa, tajemne, abo pisane jakoby w źwierciadle.

          By Waszeci gusta ucieszyć, my królewscy tortarze, ciasto czekoladowe z upalonymi orzechami z Italii samej z lekutką nutą upalonego jałowca  my wypiekli. Na to skarmelizowaną dynię z curry w lekutko skarmelizowanym mleku my nałożylim, byście mogli chrupać, niby wiewiórka. Na tym my dali biały mus wanilijowy- z naturalną wanijiją zza morza kupioną w paście z dokładem krasnej czekolady.

          By Białogłowy były kontente utopiona w musie malinowym żelka malinowa została. Także mus malinowy z owocami maliny w dysku białym w pośrodku naleźć można. 

          Na to dysk niebieski nałożon został,  w nim- mus pistacjowy z żelką jagodową z pistacją najść można.

          Mniemam, że Waszmoście i Wy, szacowne Białogłowy  ukontentowanie wielikie w wetach naszych najdziecie.

          Na chwałę Miłościwie nam panującego króla Korony i Litwy oraz mistrza Leonarda z Vinci tort ten dla Was narządziliśmy!

           

          Smacznego życzy Dariusz i Natalka - tortarze XXI wieku z Zespołu Szkól Przemysłu Spożywczego w Łodzi

           
      • Sportowe ferie w "Spożywczaku"
        • Sportowe ferie w "Spożywczaku"

          W pierwszym tygodniu ferii zimowych (11.02.2019 - poniedziałek, 13.02.2019 - środa, 15.02.2019 - piątek) odbędą się zajęcia sportowo-rekreacyjne dla uczniów naszej szkoły. W powyższe dni spotykamy się od godziny 10.00 do godziny 13.00 i aktywnie spędzamy czas w miłej atmosferze. 


          Zapraszją nauczyciele WF - Karolina Popiołek i Przemysław Szyburski.

      • Ostatnie wypieki przed feriami
        • Ostatnie wypieki przed feriami

          W ostatni piątek przed feriami w "Spożywczaku" pachniało wyrobami z ciasta półfrancuskiego z wykorzystaniem aromatycznego cynamonu, m. in. wykonanymi przez Kacpra. Smakowały!

      • "Spożywczak" na Festiwalu Zawodów
        • "Spożywczak" na Festiwalu Zawodów

          29 stycznia szkoła nasza uczestniczyła w Festiwalu Zawodów.

          Przedsięwzięcie to zostało zorganizowane w ŁSSE w Łodzi przez Łódzkie Centrum Doskonalenia Nauczycieli i Kształcenia Praktycznego.

          Spotkanie zostało zorganizowane głównie dla uczniów gimnazjum oraz ósmych klas szkół podstawowych. Celem imprezy było zapoznanie kandydatów do szkół średnich z zawodami, które mogą zdobywać w łódzkich szkołach.

          Ekspozycja naszej szkoły obejmowała pokaz zastosowania kuchni molekularnej w deserach, przygotowany przez p. Ewę Jatczak i uczennice z kl. 2ta. Uczennice sporządzały owocowy kawior i spaghetti czekoladowe. Pokaz i degustacja wzbudziły duże zainteresowanie wśród zwiedzających.

           

           

          Kandydaci do szkół mogli przy naszym stoisku brać udział w zabawie – rozpoznawaniu bułek oraz rozwiązywaniu krzyżówki związanej z cukiernictwem.


          Katarzyna Wojtalik

      • Mistrzostwa w tenisie stołowym
        • Mistrzostwa w tenisie stołowym

          W  mistrzostwach Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w tenisie stołowym na rok szkolny 2018/2019, które odbyły się 6 lutego, wystąpiło 15 zawodników - 9 chłopców i 6 dziewcząt.
          Mistrzem szkoły został Adrian Szostek, który w meczu finałowym o puchar pokonał Patrycję Rosiak z 2ta w stach 3:1.

          Najlepsze zawodniczki w kategorii dziewcząt:
          1. Patrycja Rosiak 2ta
          2. Ewelina Witczak 1b
          3. Angelika Małolepsza 3ta
          4. Martyna Flisikowska 3tb

          Najlepsi w kategorii chłopców:
          1. Adrian Szostek 
          2. Mateusz Pieprzowski 3a
          3. Kacper Jóźwiak 3a
          4. Igor Matuszyński 3a

          W zawodach, zorganizowanych przez Karolinę Popiołek, Krzysztofa Maślińskiego i Przemysława Szyburskiego, sędziowali: nauczyciel Przemyslaw Szyburski oraz uczennice: Angelika Małolepsza i Ewelina Witczak.

      • Z naszych lekcji
        • Z naszych lekcji

          Zdobywając kwalifikacje związane z zawodem technika technologii żywności łączymy praktykę z teorią - dlatego powstają róznorodne wyroby cukiernicze. Na zdjęciu klasyczne wyroby z ciasta drożdżowego, wzbogacone o kurkumę i mąkę kukurydzianą, wykonane na lekcjach w technikum.

      • Lśniące polewy
        • Lśniące polewy

          Doskonaląc techniki dekorowania wykonujemy torty oblewane lśniącymi polewami, tzw. glazami, co odbywa się m.in. na ćwiczeniach w ramach projektu unijnego "Młodzi cukiernicy - mistrzowie deserów".

      • DNI OTWARTE
        • DNI OTWARTE

          DNI OTWARTE

          w ZESPOLE SZKÓŁ PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO

          w ŁODZI, ul. FRANCISZKAŃSKA 137

           

          11  kwietnia 2019, czwartek, godz. 11-15 - DZIEŃ MAZURKA

           

          25 kwietnia 2019, czwartek, godz. 10-15 - DZIEŃ DORADZTWA

           

          27 kwietnia 2019, sobota, godz. 10-13

           

          8 czerwca 2019, sobota, godz. 10-13

           

          Zapraszamy!

        • Łaciate baby


          Łaciate baby... czemu nie? Takie dzisiaj robiliśmy na lekcjach w technikum z jednostki modułowej "Wytwarzanie ciast cukierniczych".


          2ta

      • 28 stycznia - Dzień Ochrony Danych Osobowych
        • 28 stycznia - Dzień Ochrony Danych Osobowych

          28 stycznia jest obchodzony jako Dzień Ochrony Danych Osobowych.
          W zorganizowanym z tej okazji szkolnym konkursie na plakat, w ramach akcji "Twoje dane - Twoja sprawa", wygrał Maciek Zastrużny z kl. 2ta. Gratulujemy!

      • Tenis stołowy - 6 lutego
        • Tenis stołowy - 6 lutego

          Mistrzostwa "Spożywczaka" w tenisie stołowym odbędą się 6 lutego od godziny 10:00 na małej sali gimnastycznej.
          Obowiązuje strój sportowy jak na lekcje wf. Organizatorzy - Przemysław Szyburski i Krzysztof Maśliński - zapewniają sprzęt; można grać własnymi rakietkami. 
          Prosimy o wcześniejsze zgłoszenie chęci udziału do nauczyciela Przemysława Szyburskiego.
          Do zdobycia medale i dyplomy. Zapraszamy do udziału - tylko wtedy możesz zostać mistrzem "Spożywczaka"!

      • Tenis stołowy - mistrzostwa "Spożywczaka"
        • Tenis stołowy - mistrzostwa "Spożywczaka"

          Zapraszamy dziewczęta i chłopców do udziału w mistrzostwach szkoły w tenisie stołowym. 
          Dokładny termin zostanie podany wkrótce.
          Tymczasem zachęcamy do zgłaszania chęci udziału i potrenowania przed mistrzostwami do nauczycieli Przemysława Szyburskiego lub Krzysztofa Maślińskiego.
          Oprócz satysfakcji z przystąpienia do rywalizacji - do zdobycia dyplomy i medale.

      • Konkursy: Dzień Ochrony Danych Osobowych
        • Konkursy: Dzień Ochrony Danych Osobowych

          Jeszcze można wziąć udział w konkursach z okazji Dnia Ochrony Danych Osobowych, przypadającego na 28 stycznia w ramach programu "Twoje dane - Twoja sprawa" pod hasłem "Chroń swoje dane osobowe".
          Są to 2 oddzielne konkursy:
          - na plakat (format A4 lub A3) wykonany dowolną techniką,
          - na prezentację multimedialną wykonaną w programie PowerPoint (do 15 slajdów).

          Inspiracje m.in. na stronie internetowej naszej szkoły w zakładce Twoje dane - Twoja sprawa.
          Do zdobycia dyplomy i medale dla najlepszych oraz oceny za udział. Ostateczny termin oddania prac to 28 stycznia.

          Informacji udzielają nauczyciele Krzysztof Maśliński i Ewa Jatczak.
      • A może założymy własną firmę?
        • A może założymy własną firmę?

          17 stycznia 2019 r., jako młodzi potencjalni przedsiębiorcy, przygotowujący się do napisania biznesplanu, postanowiliśmy skorzystać z konsultacji, udzielanych przez specjalistów. Z nauczycielką przedsiębiorczości – Ewą Zdziemborską-Jatczak – pojechaliśmy do Biura Promocji Zatrudnienia i Obsługi Działalności Gospodarczej UMŁ. Nie było łatwo, szczególnie na początku, gdyż było to nasze pierwsze zetknięcie z prawdziwymi Urzędnikami (GUS, US, sanepid, ŁARR, ZUS, PIP, PUP).
            Konsultanci okazali się nie tylko kompetentni, ale bardzo przychylnie do nas nastawieni.


          Gdy zdecydujemy się otworzyć własną firmę, będziemy wiedzieć, co należy załatwić i gdzie szukać wsparcia, nie tylko finansowego!
             


          Klasa 2ta