Aktualności

Aktualności

        • Konkurs matematyczny

          W środę, 5.02.2020 r., odbył się w naszej szkole finał konkursu matematycznego dla klas pierwszych technikum.
          Konkurs polegał na przygotowaniu projektów na wybrane tematy. Grupy musiały zebrać dane potrzebne do projektu, następnie zastosować obliczenia procentowe, przedstawić uzyskane dane w tabelach, na wykresach i diagramach procentowych oraz wyciągnąć wnioski.

          Prace były wykonywane pod kierunkiem nauczyciela matematyki: p. I. Kurzyp. Konkurs przebiegał w dwóch etapach. Najpierw grupy prezentowały się na forum klasy, a następnie grupy najlepsze z klasy przedstawiały swój projekt w konkursie.

          W finale konkursu udział wzięła jedna grupa z klasy 1ta i trzy grupy z klasy 1tb. Uczniowie przedstawili wyniki swoich badań w prezentacjach multimedialnych. Najwięcej punktów – 51 –  zdobyła dwuosobowa grupa z klasy 1tb za prezentację „Jak przedstawiają się zainteresowania uczniów naszej szkoły?”, drugie miejsce z 50 pkt. za prezentację „Jakie zwierzęta trzymają w domach uczniowie naszej szkoły?” zajęli przedstawiciele klasy 1ta, a dwie pozostałe grupy uplasowały się ex aequo na trzecim miejscu zdobywając po 44 pkt. za prezentacje: „Kino czy telewizja – co woli młodzież naszej szkoły?”, „Co młodzież robi w czasie wolnym?”.

          Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy.

        • 101. rocznica Powstania Wielkopolskiego

          W dniu 30 stycznia 2020 (czwartek) na małej sali gimnastycznej odbyła się uroczystość upamiętniająca 101. rocznicę zwycięskiego powstania wielkopolskiego. W wydarzeniu tym uczestniczyli nauczyciele i uczniowie naszej szkoły oraz zaproszeni goście z zaprzyjaźnionego z nami Związku Żołnierzy Wojska Polskiego.

          Program słowno-muzyczny oraz prezentacje na temat bohaterów wydarzeń wielkopolskich przygotowali uczniowie klas 1ta, 1tb i 3ta pod kierunkiem pań Katarzyny Lis i Katarzyny Korzewskiej. Uczestnicy żywej lekcji historii poznali najważniejsze fakty dotyczące przebiegu powstania oraz jego przywódców.

        • Bezy morengi Natalii

          Bezy morengi z kremem i owocami Natalii Wróblewskiej z klasy 3ta powstały na lekcjach Wytwarzania wyrobów ciastkarskich z pomysłu własnego naszej uczennicy.

        • „Chwała i cześć Bohaterom!”

          W czwartek 9 stycznia 2020 r. przygotowaliśmy uroczystość, upamiętniającą naszego Patrona – Powstańców Wielkopolskich. Wydarzenie odbyło się na Cmentarzu Wojskowym Łódź-Doły, na którym są groby dwóch powstańców. Uroczystość przebiegała z udziałem Wojskowej Asysty Honorowej, którą wystawił 1. Batalion Kawalerii Powietrznej  25. Brygady Kawalerii Powietrznej. Odczytano apel pamięci oraz oddano salwę honorową. W uroczystości uczestniczyli przedstawiciele Władz Miasta Łodzi, którzy – podobnie jak żołnierze i uczniowie naszej szkoły – złożyli wiązanki na grobach Powstańców.

          Pani Wicedyrektor Szkoły w swoim przemówieniu przypomniała o okolicznościach wybuchu powstania. Podkreśliła, że Powstańcy Wielkopolscy – z racji swojej determinacji w dążeniu do celu, wierności Ojczyźnie
          i poczucia honoru – dziś także mogą być wzorem godnym naśladowania. Płk Ryszard Gąsiorek oraz pan Andrzej Janecki z UMŁ rozważali z kolei skutki powstania wielkopolskiego dla Polaków, żyjących  na początku XX w. i dziś.

          Uroczystość na Cmentarzu Wojskowym była dla naszych uczniów żywą lekcją historii.

      • Terminy egzaminów zawodowych styczeń 2020
        • Terminy egzaminów zawodowych styczeń 2020

          Na wszystkie egzaminy uczniowie muszą zgłosić się co najmniej 30 minut przed godziną rozpoczęcia egzaminu. Należy przynieść ze sobą dowód tożsamości ze zdjęciem i czarno piszące długopisy.

          Terminy i warunki egzaminów dla poszczególnych zdających:

          • Kwalifikacja T.16 Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych (klasa 4ta i 4tb – zawód: technik technologii żywności)

          - część praktyczna  9 stycznia 2020 godz. 13.00 (na egzaminie można mieć ze  sobą: kalkulator prosty, ołówek, gumkę, linijkę, temperówkę).

          - część pisemna 10 stycznia 2020 godz. 12.00 (na egzaminie można mieć ze

          sobą: kalkulator prosty).

          • Kwalifikacja T.YY Badanie jakości i zapewnienie bezpieczeństwa żywności (klasa 4tb – zawód: technik kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności)

          - część pisemna 10 stycznia 2020 godz. 12.00 (na egzaminie można mieć ze

          sobą: kalkulator prosty).

          - część praktyczna  28 stycznia 2020 (na egzamin należy zgłosić się w ubraniu roboczym, informacje o godz. rozpoczęcia egzaminu dla poszczególnych uczniów – u wychowawcy).

          • Kwalifikacja T.XX Produkcja i dystrybucja wyrobów spożywczych (zdający powtarzający egzamin)

          - część pisemna 9 stycznia 2020 godz. 9.00 (na egzaminie można mieć ze

          sobą: kalkulator prosty).

          • Kwalifikacja TG.04 Produkcja wyrobów cukierniczych (klasa 3ta - zawód: technik technologii żywności)

          - część pisemna 10 stycznia 2020 godz. 10.00 (na egzaminie można mieć ze

          sobą: kalkulator prosty).

          - część praktyczna  7-12 lutego 2020 (na egzaminie należy zgłosić się w ubraniu roboczym, informacje o dacie i godz. rozpoczęcia egzaminu dla poszczególnych uczniów – u wychowawcy).

          • Kwalifikacja T.04 Produkcja wyrobów cukierniczych (poprawka egzaminu dla absolwentów ZSZ)

          - część pisemna 10 stycznia 2020 godz. 10.00 (na egzaminie można mieć ze

          sobą: kalkulator prosty).

        • Kawa w Spożywczaku

          Na zajęciach pozalekcyjnych uczniowie mają możliwość poznania tajników parzenia kawy. 

          Kawę parzymy w ekspresach ciśnieniowych. 

        • Dekoracje z czekolady

          Uczniowie "Spożywczaka" ćwiczą wykonywanie elementów dekoracyjnych z czekolady na zajęciach lekcyjnych i pozalekcyjnych - w ramach projektu unijnego.

          Na zdjęciach wyżej dość łatwe do wykonania kwiaty czekoladowe przed i po wykończeniu barwnikiem perłowym.
          Z zajęć klasy 3ta z p. Krzysztofem Maślińskim.

        • Znamy laureatów konkursu na świąteczną chatkę z piernika

          Szkolny konkurs na ŚWIĄTECZNĄ CHATKĘ Z PIERNIKA został rozstrzygnięty. Wyniki konkursu:
          I miejsce: Ewelina Kot
          II miejsce: Martyna Troska i Dominika Wiktorska

          III Miejsce (ex aequo): Weronika Patryas oraz Patryk Marchewka.

          Wszystkim uczniom, którzy wzięli udział w konkursie serdecznie dziękujemy.
          Organizatorzy: pani Maria Krawczyk i pani Anna Nezdropa.

        • Zaproszenie do Panelu Obywatelskiego

          Oddział Organizacji Szkół Publicznych Wydziału Edukacji w Departamencie Pracy, Edukacji i Kultury Urzędu Miasta Łodzi zaprasza:
          Weź udział w Łódzkim Panelu Obywatelskim i wypowiedz się jakiej zieleni potrzebujesz w mieście!

          Łódzki Panel Obywatelski jest formą demokracji deliberacyjnej. Jest to sposób podejmowania ważnych dla miasta decyzji przez losowo wyłonioną grupę mieszkanek i mieszkańców, której rolą jest rozstrzygnięcie danej sprawy biorąc pod uwagę dobro wspólne wszystkich łodzian. Grupa ta ma odzwierciedlać ogólną populację miasta. 

          Szukamy 67 mieszkanek i mieszkańców, którzy wypowiedzą się w następujących tematach:

          · Kształtowanie zieleni w mieście Łodzi

          · Wspólne działania Miasta i mieszkańców na rzecz poprawy stanu zieleni w mieście

          · Przeciwdziałanie skutkom suszy przez Miasto.

          Zgłoszenia przyjmujemy do 31 grudnia do godz. 23:59➡Rejestracja: https://uml.lodz.pl/panel-obywatelski/wez-udzial-w-panelu/zostan-panelist-k-a-rejestracja/➡Więcej informacji: https://uml.lodz.pl/panel-obywatelski/ P.S. Każdy Panelista otrzyma wynagrodzenie w kwocie 500 zł brutto.

          Obejrzyj plakat pdf:
          Plakat_Panel_Obywatelski.pdf

        • Chlebusie też wypiekamy

          Oczywiście na naturalnym zakwasie. Na przykład takie jak na zdjęciach - chleb żytnio-pszenny z mąki pełnoziarnistej i maślanki.

          Chlebki powstały pod okiem naszych nauczycieli: Stanisława Bajora i Krzysztofa Maślińskiego.