Poniżej znajduje się kilka porad dotyczących bezpieczeństwa danych osobowych podczas pracy na odległość, rekomendowanych przez Urząd Ochrony Danych Osobowych, dostępnych po kliknięciu w link:
Ochrona_danych_osobowych_podczas_pracy_zdalnej.pdf
Aktualności
Ochrona danych osobowych podczas pracy zdalnej
Praca szkoły w czasie zawieszenia zajęć dydaktycznych
Uprzejmie informuję, że szkoła jest czynna dla interesantów.
Proszę jednak, aby ze względu na sytuację epidemiologiczną, zgłaszać się jedynie w bardzo pilnych sprawach, ze względu na dobro własne jak i pracowników szkoły.
Uprzejmie proszę, aby w każdej sprawie najpierw kontaktować się telefonicznie lub poprzez pocztę elektroniczną w celu omówienia sprawy i ustalenia, czy jest konieczność stawienia się osobiście w szkole,
tel.: 42-6551040, e-mail: kontakt@zsps.elodz.edu.plJoanna Kośka
Dyrektor ZSPS
Nasza uczennica reprezentantką województwa
Miło nam poinformować, że nasza uczennica Ania Miśkiewicz z klasy 3b branżowej szkoły I stopnia decyzją Komitetu Głównego zakwalifikowała się do finału XXV Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. Ania będzie jedyną reprezentantką województwa łódzkiego w tym turnieju.
Finał turnieju, do którego zakwalifikowało się 18 uczestników, odbędzie się w dniach 20-22 kwietnia we Wrocławiu.
Festiwal Zawodów Technicznych
OLBRZYMIE ZAINTERESOWANIE NAUKĄ W NASZEJ SZKOLE
Uczniowie ósmych klas łódzkich szkół podstawowych ustawiali się w kolejce, aby zwiedzić nasze stoisko na Festiwalu Zawodów Technicznych, który to odbył się 11 lutego 2020 roku w Łódzkiej Specjalnej Strefie Ekonomicznej.
2Wielu, szczególnie młodych ludzi interesuje się zdrowym stylem życia. U nas w szkole można nauczyć się na zajęciach zawodowych między innymi, jak projektować i wytwarzać przyjazne człowiekowi artykuły spożywcze oraz na czym polega kontrola i badanie jakości tego wszystkiego, co trafia na nasz stół.
Wszystkich chętnych zapraszamy do zwiedzania szkoły
18 kwietnia 2020
i
6 czerwca 2020
w godzinach 10:00 - 13:00
Konkurs matematyczny
W środę, 5.02.2020 r., odbył się w naszej szkole finał konkursu matematycznego dla klas pierwszych technikum.
Konkurs polegał na przygotowaniu projektów na wybrane tematy. Grupy musiały zebrać dane potrzebne do projektu, następnie zastosować obliczenia procentowe, przedstawić uzyskane dane w tabelach, na wykresach i diagramach procentowych oraz wyciągnąć wnioski.Prace były wykonywane pod kierunkiem nauczyciela matematyki: p. I. Kurzyp. Konkurs przebiegał w dwóch etapach. Najpierw grupy prezentowały się na forum klasy, a następnie grupy najlepsze z klasy przedstawiały swój projekt w konkursie.
W finale konkursu udział wzięła jedna grupa z klasy 1ta i trzy grupy z klasy 1tb. Uczniowie przedstawili wyniki swoich badań w prezentacjach multimedialnych. Najwięcej punktów – 51 – zdobyła dwuosobowa grupa z klasy 1tb za prezentację „Jak przedstawiają się zainteresowania uczniów naszej szkoły?”, drugie miejsce z 50 pkt. za prezentację „Jakie zwierzęta trzymają w domach uczniowie naszej szkoły?” zajęli przedstawiciele klasy 1ta, a dwie pozostałe grupy uplasowały się ex aequo na trzecim miejscu zdobywając po 44 pkt. za prezentacje: „Kino czy telewizja – co woli młodzież naszej szkoły?”, „Co młodzież robi w czasie wolnym?”.
Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy.
101. rocznica Powstania Wielkopolskiego
W dniu 30 stycznia 2020 (czwartek) na małej sali gimnastycznej odbyła się uroczystość upamiętniająca 101. rocznicę zwycięskiego powstania wielkopolskiego. W wydarzeniu tym uczestniczyli nauczyciele i uczniowie naszej szkoły oraz zaproszeni goście z zaprzyjaźnionego z nami Związku Żołnierzy Wojska Polskiego.
6Program słowno-muzyczny oraz prezentacje na temat bohaterów wydarzeń wielkopolskich przygotowali uczniowie klas 1ta, 1tb i 3ta pod kierunkiem pań Katarzyny Lis i Katarzyny Korzewskiej. Uczestnicy żywej lekcji historii poznali najważniejsze fakty dotyczące przebiegu powstania oraz jego przywódców.
Bułeczki drożdżowe klasy 2tb
Pięklny zapach rozszedł się po szkole, gdy klasa 2tb wypiekała bułeczki drożdżowe pod okiem p. Marii Krawczyk.
Ania Miśkiewicz wygrała eliminacje wojewódzkie
29 stycznia odbyły się w naszej szkole eliminacje wojewódzkie XXV Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. Wygrała je nasza uczennica Ania Miśkiewicz z klasy 3b, uzyskując jednocześnie kwalifikację do finału ogólnopolskiego, który odbędzie się w kwietniu we Wrocławiu.
Bezy morengi Natalii
Bezy morengi z kremem i owocami Natalii Wróblewskiej z klasy 3ta powstały na lekcjach Wytwarzania wyrobów ciastkarskich z pomysłu własnego naszej uczennicy.
Zarządzenie w sprawie segregacji śmieci
Zarządzenie Nr 13/2019/2020 Dyrektora Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi z 27 stycznia 2020 roku w sprawie obowiązku segregowania śmieci dostępne jest w zakładce Prawo szkolne.
W poszukiwaniu naszej prywatności... – informacja o konkursie dla uczniów
Wszyscy mówią o ochronie danych osobowych w obliczu RODO, a tak trudno jest nam o nią zadbać. W ramach działań edukacyjnych i poszukiwaniu kreatywnych pomysłów na edukację w tym zakresie, Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych ogłasza również konkurs dla uczniów.
„Chwała i cześć Bohaterom!”
W czwartek 9 stycznia 2020 r. przygotowaliśmy uroczystość, upamiętniającą naszego Patrona – Powstańców Wielkopolskich. Wydarzenie odbyło się na Cmentarzu Wojskowym Łódź-Doły, na którym są groby dwóch powstańców. Uroczystość przebiegała z udziałem Wojskowej Asysty Honorowej, którą wystawił 1. Batalion Kawalerii Powietrznej 25. Brygady Kawalerii Powietrznej. Odczytano apel pamięci oraz oddano salwę honorową. W uroczystości uczestniczyli przedstawiciele Władz Miasta Łodzi, którzy – podobnie jak żołnierze i uczniowie naszej szkoły – złożyli wiązanki na grobach Powstańców.
2Pani Wicedyrektor Szkoły w swoim przemówieniu przypomniała o okolicznościach wybuchu powstania. Podkreśliła, że Powstańcy Wielkopolscy – z racji swojej determinacji w dążeniu do celu, wierności Ojczyźnie
i poczucia honoru – dziś także mogą być wzorem godnym naśladowania. Płk Ryszard Gąsiorek oraz pan Andrzej Janecki z UMŁ rozważali z kolei skutki powstania wielkopolskiego dla Polaków, żyjących na początku XX w. i dziś.Uroczystość na Cmentarzu Wojskowym była dla naszych uczniów żywą lekcją historii.
Etap wojewódzki Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik
Etap wojewódzki tegorocznego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik odbędzie się w środę 29 stycznia 2020 roku w pracowni nr 129, w godzinach od 8 do 16. Zostaly zgłoszone tylko dwie uczennice - obie z naszej szkoły.
Terminy egzaminów zawodowych styczeń 2020
Na wszystkie egzaminy uczniowie muszą zgłosić się co najmniej 30 minut przed godziną rozpoczęcia egzaminu. Należy przynieść ze sobą dowód tożsamości ze zdjęciem i czarno piszące długopisy.
Terminy i warunki egzaminów dla poszczególnych zdających:
- Kwalifikacja T.16 Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych (klasa 4ta i 4tb – zawód: technik technologii żywności)
- część praktyczna 9 stycznia 2020 godz. 13.00 (na egzaminie można mieć ze sobą: kalkulator prosty, ołówek, gumkę, linijkę, temperówkę).
- część pisemna 10 stycznia 2020 godz. 12.00 (na egzaminie można mieć ze
sobą: kalkulator prosty).
- Kwalifikacja T.YY Badanie jakości i zapewnienie bezpieczeństwa żywności (klasa 4tb – zawód: technik kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności)
- część pisemna 10 stycznia 2020 godz. 12.00 (na egzaminie można mieć ze
sobą: kalkulator prosty).
- część praktyczna 28 stycznia 2020 (na egzamin należy zgłosić się w ubraniu roboczym, informacje o godz. rozpoczęcia egzaminu dla poszczególnych uczniów – u wychowawcy).
- Kwalifikacja T.XX Produkcja i dystrybucja wyrobów spożywczych (zdający powtarzający egzamin)
- część pisemna 9 stycznia 2020 godz. 9.00 (na egzaminie można mieć ze
sobą: kalkulator prosty).
- Kwalifikacja TG.04 Produkcja wyrobów cukierniczych (klasa 3ta - zawód: technik technologii żywności)
- część pisemna 10 stycznia 2020 godz. 10.00 (na egzaminie można mieć ze
sobą: kalkulator prosty).
- część praktyczna 7-12 lutego 2020 (na egzaminie należy zgłosić się w ubraniu roboczym, informacje o dacie i godz. rozpoczęcia egzaminu dla poszczególnych uczniów – u wychowawcy).
- Kwalifikacja T.04 Produkcja wyrobów cukierniczych (poprawka egzaminu dla absolwentów ZSZ)
- część pisemna 10 stycznia 2020 godz. 10.00 (na egzaminie można mieć ze
sobą: kalkulator prosty).
Kawa w Spożywczaku
Na zajęciach pozalekcyjnych uczniowie mają możliwość poznania tajników parzenia kawy.
Kawę parzymy w ekspresach ciśnieniowych.
Nasze świąteczne życzenia
Dziewczyna z babami
Chłopaki z pizzerinami
Nasi pizzerzy trochę napiekli,
... bo byli trochę głodni przed świętami.
Dekoracje z czekolady
Uczniowie "Spożywczaka" ćwiczą wykonywanie elementów dekoracyjnych z czekolady na zajęciach lekcyjnych i pozalekcyjnych - w ramach projektu unijnego.
Na zdjęciach wyżej dość łatwe do wykonania kwiaty czekoladowe przed i po wykończeniu barwnikiem perłowym.
Z zajęć klasy 3ta z p. Krzysztofem Maślińskim.
Świąteczne pierniczki ozdabiane
To efekt pracy uczniów szkoły podstawowej zaproszonych na warsztaty do "Spożywczaka".