Aktualności

      • Terminy egzaminów zawodowych styczeń 2020
        • Terminy egzaminów zawodowych styczeń 2020

          Na wszystkie egzaminy uczniowie muszą zgłosić się co najmniej 30 minut przed godziną rozpoczęcia egzaminu. Należy przynieść ze sobą dowód tożsamości ze zdjęciem i czarno piszące długopisy.

          Terminy i warunki egzaminów dla poszczególnych zdających:

          • Kwalifikacja T.16 Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych (klasa 4ta i 4tb – zawód: technik technologii żywności)

          - część praktyczna  9 stycznia 2020 godz. 13.00 (na egzaminie można mieć ze  sobą: kalkulator prosty, ołówek, gumkę, linijkę, temperówkę).

          - część pisemna 10 stycznia 2020 godz. 12.00 (na egzaminie można mieć ze

          sobą: kalkulator prosty).

          • Kwalifikacja T.YY Badanie jakości i zapewnienie bezpieczeństwa żywności (klasa 4tb – zawód: technik kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności)

          - część pisemna 10 stycznia 2020 godz. 12.00 (na egzaminie można mieć ze

          sobą: kalkulator prosty).

          - część praktyczna  28 stycznia 2020 (na egzamin należy zgłosić się w ubraniu roboczym, informacje o godz. rozpoczęcia egzaminu dla poszczególnych uczniów – u wychowawcy).

          • Kwalifikacja T.XX Produkcja i dystrybucja wyrobów spożywczych (zdający powtarzający egzamin)

          - część pisemna 9 stycznia 2020 godz. 9.00 (na egzaminie można mieć ze

          sobą: kalkulator prosty).

          • Kwalifikacja TG.04 Produkcja wyrobów cukierniczych (klasa 3ta - zawód: technik technologii żywności)

          - część pisemna 10 stycznia 2020 godz. 10.00 (na egzaminie można mieć ze

          sobą: kalkulator prosty).

          - część praktyczna  7-12 lutego 2020 (na egzaminie należy zgłosić się w ubraniu roboczym, informacje o dacie i godz. rozpoczęcia egzaminu dla poszczególnych uczniów – u wychowawcy).

          • Kwalifikacja T.04 Produkcja wyrobów cukierniczych (poprawka egzaminu dla absolwentów ZSZ)

          - część pisemna 10 stycznia 2020 godz. 10.00 (na egzaminie można mieć ze

          sobą: kalkulator prosty).

        • Kawa w Spożywczaku

          Na zajęciach pozalekcyjnych uczniowie mają możliwość poznania tajników parzenia kawy. 

          Kawę parzymy w ekspresach ciśnieniowych. 

        • Dekoracje z czekolady

          Uczniowie "Spożywczaka" ćwiczą wykonywanie elementów dekoracyjnych z czekolady na zajęciach lekcyjnych i pozalekcyjnych - w ramach projektu unijnego.

          Na zdjęciach wyżej dość łatwe do wykonania kwiaty czekoladowe przed i po wykończeniu barwnikiem perłowym.
          Z zajęć klasy 3ta z p. Krzysztofem Maślińskim.

        • Znamy laureatów konkursu na świąteczną chatkę z piernika

          Szkolny konkurs na ŚWIĄTECZNĄ CHATKĘ Z PIERNIKA został rozstrzygnięty. Wyniki konkursu:
          I miejsce: Ewelina Kot
          II miejsce: Martyna Troska i Dominika Wiktorska

          III Miejsce (ex aequo): Weronika Patryas oraz Patryk Marchewka.

          Wszystkim uczniom, którzy wzięli udział w konkursie serdecznie dziękujemy.
          Organizatorzy: pani Maria Krawczyk i pani Anna Nezdropa.

        • Zaproszenie do Panelu Obywatelskiego

          Oddział Organizacji Szkół Publicznych Wydziału Edukacji w Departamencie Pracy, Edukacji i Kultury Urzędu Miasta Łodzi zaprasza:
          Weź udział w Łódzkim Panelu Obywatelskim i wypowiedz się jakiej zieleni potrzebujesz w mieście!

          Łódzki Panel Obywatelski jest formą demokracji deliberacyjnej. Jest to sposób podejmowania ważnych dla miasta decyzji przez losowo wyłonioną grupę mieszkanek i mieszkańców, której rolą jest rozstrzygnięcie danej sprawy biorąc pod uwagę dobro wspólne wszystkich łodzian. Grupa ta ma odzwierciedlać ogólną populację miasta. 

          Szukamy 67 mieszkanek i mieszkańców, którzy wypowiedzą się w następujących tematach:

          · Kształtowanie zieleni w mieście Łodzi

          · Wspólne działania Miasta i mieszkańców na rzecz poprawy stanu zieleni w mieście

          · Przeciwdziałanie skutkom suszy przez Miasto.

          Zgłoszenia przyjmujemy do 31 grudnia do godz. 23:59➡Rejestracja: https://uml.lodz.pl/panel-obywatelski/wez-udzial-w-panelu/zostan-panelist-k-a-rejestracja/➡Więcej informacji: https://uml.lodz.pl/panel-obywatelski/ P.S. Każdy Panelista otrzyma wynagrodzenie w kwocie 500 zł brutto.

          Obejrzyj plakat pdf:
          Plakat_Panel_Obywatelski.pdf

        • Chlebusie też wypiekamy

          Oczywiście na naturalnym zakwasie. Na przykład takie jak na zdjęciach - chleb żytnio-pszenny z mąki pełnoziarnistej i maślanki.

          Chlebki powstały pod okiem naszych nauczycieli: Stanisława Bajora i Krzysztofa Maślińskiego.

        • Stypendium do wzięcia!

          Szczegółowe informacje o projekcie „Zawodowcy w Łódzkiem – stypendia dla najzdolniejszych na BIS” można pozyskać na stronie internetowej: www.zawodowcy.lodzkie.
          Dodatkowych informacji udzielają pracownicy Wydziału Łódzkie Przyjazne Departamentu Kultury i Edukacji Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego pod nr tel. 
          42/212-34-06, 42/212-34-65, 42/212-35-05, 
          e-mail: zawodowcy@lodzkie.pl
          Siedziba Biura Projektu: ul. Gabriela Narutowicza 122, 90-145 Łódź.

           

          Plakat z informacjami w pliku pdf: 
          Plakat_stypendium_2019_2020.pdf

        • Chatka z piernika

          Jak zrobić chatkę z piernika?
          Można skorzystać z dobrych podpowiedzi dostępnych w Internecie, wraz z załączonymi szablonami, które ułatwią wycięcie z ciasta piernikowego elementów chatki.
          Wybraliśmy jedną z wielu propozycji. Na jej podstawie zrobiliśmy chatkę jak na zdjęciu obok.

        • Święta coraz bliżej...

          Klasa 3ta, w ramach lekcji Dekorowania, ćwiczyła wykonywanie bałwanków i nie tylko, które być może będą wykorzystane jako dodatkowa dekoracja do świątecznej chatki z piernika.

          Choć pierwotny wzór byl jeden, powstało kilka bałwanków o różnych osobowościach.

      • Konkurs interdyscyplinarny - analiza i interpretacja dzieła malarskiego
        • Konkurs interdyscyplinarny - analiza i interpretacja dzieła malarskiego

          Zachęcamy uczniów technikum do wzięcia udziału w konkursie rozwijającym umiejętności logicznego myślenia, wyciągania wniosków i ich uzasadniania oraz wyrażania opinii dotyczących analizowanych dzieł sztuki.
          Tematyką konkursu jest analiza i interpretacja dzieła malarskiego E. Muncha "Krzyk".
          Szczegóły w zakładce Konkursy.

        • Coś na ząb z piekarstwa

          Piekarze z naszej "branżówki" dbają o wartość odżywczą wypiekanych wyrobów, takich jak bułki ze zdjęcia poniżej.

          Bułki zostały wypieczone przez uczniów pod opieką pana Stanisława Bajora.