Aktualności
Życzenia Świąteczne
Europejska Agencja Kosmiczna w Łodzi
Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi dołącza się do akcji #kartkadopremiera, #europejskaagencjakosmiczna
Warsztaty piernikowe - podsumowanie
W naszej Szkole jak w ulu. Cały czas trwa ruch. W dniach 2 - 4 grudnia odwiedziło nas niespełna 200 uczniów ze szkół podstawowych. Poznawali nasze pracownie zawodowe gdzie wypiekania i ozdabiali pierniki oraz zamieniali się w alchemików. Zabawa była przedni zobaczcie sami.
Dziękujemy za odwiedziny:
Szkoła Podstawowa nr 35 w Łodzi,
Szkoła Podstawowa nr 58
Szkoła Podstawowa nr 91
Szkoła Podstawowa nr 182
Szkoła Podstawowa 192.
Zapraszamy częściej.
4
Warsztaty piernikowe.
🎅Ho, Ho, Ho🎅 Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. W Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi jak co roku roztacza się piernikowy aromat. W tym roku dzielimy się naszą atmosferą z uczniami łódzkich szkół podstawowych.
Wymieniamy doświadczenia- robocza wizyta przedstawicieli szkół z Warszawy
W dniu 04.12.2025r. do łódzkiego Spożywczaka zawitali goście z Warszawy: przedstawiciele Biura Edukacji Miasta Stołecznego Warszawy oraz Dyrektorzy warszawskich szkół ponadpodstawowych.
rozmowy dotyczyły wymiany doświadczeń, związanych ze sposobami promowania szkół ponadpodstawowych, sposobami zapobiegania problemom i wyzwaniom, stawianym przed oświatą.
Goście mogli zaobserwować i wziąć udział w warsztatach pierniczkowych, zorganizowanych przez nas dla uczniów szkół podstawowych.
Czas na rozmowach minął zbyt szybko i pozostawił zarówno w nas, jak i naszych Gościach niedosyt; zakładamy, że następne spotkanie nastąpi już wkrótce!
Spożywczak w Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno - Spożywczego
18 listopada uczniowie klasy 5ta uczestniczyli w zajęciach laboratoryjnych w Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno – Spożywczego w Łodzi. W czasie zajęć zapoznaliśmy się z metodami oceny żywności za pomocą zmysłów wzroku, smaku, zapachu i dotyku a także sposobami badań osób uczestniczących w panelu eksperckim badającym produkty spożywcze oraz praktycznie wykonywaliśmy ćwiczenia określające predyspozycje sensoryczne. Mogliśmy zobaczyć także profesjonalne laboratorium sensoryczne oraz przyjrzeć się pracy laboratorium fizyko-chemicznego, instrumentalnego oraz mikrobiologicznego.
1
Oaza ciszy i spokoju...
Kolejna niespodzianka dla uczniów Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi
Oaza ciszy i spokoju
Dla zestresowanych, zmęczonych, przebodźcowanych- kabina akustyczna.
Kabina została zakupiona ze środków unijnych, w ramach projektu "Jakość żywności to podstawa."
Są w niej prowadzone indywidualne zajęcia projektowe, zgodnie z harmonogramem; szczególnie doradztwo? zajęcia z psychologiem.
"Gościu siądź pod mym liściem a odpocznij sobie..." - dopełnieniem atmosfery wyciszenia jest wspaniałe drzewo, które zmieniać się będzie w zależności od pory roku. Dziękujemy Wanessa Wrzosek i Roksana Piguła za wspaniałe dzieło.
XIV Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych Expo Seeet 2026
Finał XIV Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych Expo Seeet 2026 oczywiście z Łódzkim Spożywczakiem !
Tort na eliminacje do finału wykonali uczniowie pod opieką Torty Artystyczne - Agnieszka Jabłońska. Pan AF Pastry - Pracownia Cukiernicza by Artur Felkel był głównym pomysłodawcą dekoracji.
Uczniowie, którzy reprezentować będą Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi to: Aleksandra Materowicz i Oleksii Prysiazhniuk.
Czytać albo nie czytać oto jest pytanie...
Na lekcjach informatyki w Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi połączyliśmy technologię z pasją do literatury. Uczniowie klas drugich i trzecich Technikum podjęli kreatywne wyzwanie projektowania grafik promujących czytelnictwo.
Podczas zajęć u Pana prof. Michała Beczkowskiego młodzież wykorzystywała zdobywaną na informatyce wiedzę w praktyce. Korzystając z profesjonalnych programów graficznych (takich jak Canva, lub GIMP), tworzyli plakaty i grafiki cyfrowe, których celem jest zachęcenie społeczności szkolnej do sięgnięcia po książkę.
Prace uczniów były niezwykle różnorodne i pomysłowe. Znajdziemy wśród nich:
Chwytliwe hasła zachęcające do odkrywania nowych tytułów.
Grafiki inspirowane konkretnymi książkami.
Ikonografiki przedstawiające korzyści płynące z czytania.
7
Pomagamy...
Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi pomaga
Dziś nasi uczniowie oddali krew w RCKiK w Łodzi.
Uczymy nie tylko w ławkach szkolnych, ale także uczymy pomagać innym.
Brawa dla Naszych Krwiodawców
Zapraszamy do nas czyli Spożywczak od kuchni w TVP3
Pysznie i chrupiąco tylko w Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi.
Uchylamy w #TVPŁódź rąbka naszych tajemnic.
Festiwal Kwalifikacji i Zawodów 2025
Festiwal Kwalifikacji i Zawodów w EXPO Łódź pokazał różnorodności kształcenia zawodowego. Oczywiscie byliśmy tam obecni. Zobaczcie sami.
V Dzień Chleba
Jubileusz Dnia Chleba za nami. Zapachom i smakom, dobrej energii nie było końca... W murach Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi znamienici goście, przyjaciele i cała społeczność szkolna spędzili wspaniale czas degustując i wykonując rożnego rodzaju zdrowe pyszności. Tegoroczna edycja promowała zdrowy styl życia, świadome odżywanie oraz szacunek do tradycji piekarskich.
5
Dzień Edukacji Narodowej 2025
Dzień Edukacji Narodowej w Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi.
Było na sportowo, było też kulturalnieNa deskach Spożywczaka wystawiono fragmenty "Ślubów Panieńskich" Aleksandra Fredry. Młodzi aktorzy zaprezentowali w nowej odsłonie problematykę utworu i kreacje wybranych bohaterów dramatu. Wystąpienie dostarczyło wiele radości i uśmiechu, ale była też chwila zadumy. Przygotowania do spektaklu nadzorowała Pani prof. Beata Koperska, odtwórcy ról spisali się na medal.
V Dzień Chleba
Edukacja Zdrowotna
Nowy przedmiot w Szkołach. Szczegóły poniżej:
Początek roku Szkolnego 2025/2025
Obchody 81 rocznicy likwidacji Litzmannstadt - Getto.
Pamiętamy. Zapraszamy na obchody. Szczegóły poniżej.
Półkolonie w Spożywczaku II turnus
Poniżej harmonogram zajęć .
WAŻNE - Półkolonie - Informacja dla Rodziców.