Aktualności

        • Dzień drugi "Tygodnia Zdrowia" - wykłady

          Dzień drugi "Tygodnia Zdrowia" w Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi to wykłady z Dariuszem Dejnakowskim temat „Profilaktyka i I pomoc w przypadkach chorób sercowo-naczyniowych”

        • Tydzień zdrowia w Spożywczaku

          Postanowiliśmy dobrze zacząć wiosenną porę. Bieżący tydzień w Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi upłynie pod hasłem "Twoje zdrowie – Twój wybór”. Odbywać się będą zajęcia promujące zdrowy styl życia: wystawy, wykłady, zajęcia sportowe. Foto relacje na bieżąco.

        • Światowy Dzień Poezji

          Nie wiem, co to poezja,
          nie wiem, po co i na co,
          wiem, że czasami ludzie
          czytają wiersze i płaczą,
          a potem sami piszą,
          mozolnie i nieudolnie,
          by od dławiącej ciszy
          łkające serce uwolnić.

          Władysław Broniewski

          21 marca zaczyna się kalendarzowa wiosna, ale obchodzimy też  Światowy Dzień Poezji.

          Zachęcamy, by jak najczęściej – nie tylko w Światowy Dzień Poezji – powracać do twórczości swoich ulubionych poetów i poszukiwać nowych poetyckich inspiracji!

        • 21 marca w Spożywczaku

          Już w poniedziałek 21.03 przypada #MiędzynarodowyDzieńKolorów#MiędzynarodowyDzieńPoezji#PierwszyDzieńWiosny (kalendarzowej) czyli ukochany przez wszystkich uczniów #DZIEŃWAGAROWICZA Dlatego proponujemy WSZYSTKIM w poniedziałek 21.03 założenie MAKSYMALNIE KOLOROWYCH ubrań, butów i biżuterii. ŻYJ KOLOROWO !

      • Konkurs: „Jedzenie może leczyć czyli potrawy zwiększające odporność organizmu”
        • Konkurs: „Jedzenie może leczyć czyli potrawy zwiększające odporność organizmu”

          Zapraszamy wszystkich uczniów do udziału w szkolnym konkursie na zdrowe potrawy z surowców wzmacniających odporność organizmu pt. „Jedzenie może leczyć czyli potrawy zwiększające odporność organizmu”. 
          Konkurs jest częścią szkolnego projektu pt. „Twoje zdrowie – Twój wybór” promującego zdrowe praktyki żywieniowe i zdrowy tryb życia. 

          Zasady konkursu:
          • Każdy uczestnik konkursu może wykonać dowolną ilość potraw używając składników (m.in.: warzyw, owoców, pieczywa, serów, wędlin, ryb, przypraw itp.) nisko przetworzonych i wykorzystując receptury z kuchni polskiej.

          • Wszystkie potrawy uczestnicy wykonują samodzielnie w domu i przynoszą 24 marca 2022 r. do oceny.
          • Każda praca powinna być opisana w następujący sposób: imię i nazwisko, klasa, spis składników potrawy, sposób przygotowania oraz uzasadnienie wyboru składników; dlaczego jest zdrowa i w jaki sposób wpływa na odporność organizmu?

          Będziemy nagradzać:
          1. Najzdrowszą potrawę zawierającą dużą ilość składników zwiększających odporność.
          2. Najsmaczniejszą potrawę.
          3. Najaktywniejszego uczestnika.

          • Zgłoszenia do konkursu będą przyjmowane przez nauczycieli chemii i biologii do dnia 23.03.2022 r. (środa)
          • Każda praca zgłoszona do konkursu powinna zostać przyniesiona do szkoły 24.03.2022 r. od godziny 8.10 do sali 126.
          • Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi 24.03.2022 r. o godzinie 13.00 w sali 126.
          • Jury przyzna nagrody główne (upominki rzeczowe oraz tydzień bez oceny niedostatecznej) dla pierwszych miejsc w poszczególnych kategoriach oraz dyplomy.
          • Każdy uczestnik konkursu otrzyma ocenę celującą (cząstkową) z biologii, chemii lub technologii.

        • Konkurs na „Najciekawszą kompozycję miłosną” rozstrzygnięty.

          Udało się! 

          Jak się domyślacie, wybór nie był łatwy, ponieważ WSZYSTKIE kompozycje były jedyne w swoim rodzaju. Wyłoniliśmy zwycięzców; a dzięki Waszemu zaangażowaniu- było nam łatwiej. Wyniki poniżej:

           I m-ce Wiktoria Nowak 4tb

            II m-ce Marta Politańska 3 ta

           III m-ce  ex aequo Kornelia Włoch 3ta Amelia Błaszczyk  2ta.

          Wszystkim uczestnikom GRATULUJEMY !

        • Dzień Patrona Spożywczaka

          Kolejny Dzień Patrona łódzkiego Spożywczaka zostaje znacząco zmieniony przez pandemię. Nie wpływa to jednak na naszą pamięć o Powstańcach Wielkopolskich. Uczciliśmy pamięć o Nich, składając na Cmentarzu Wojskowym pw. św. Jerzego w Łodzi kwiaty i znicze. Chcemy, by ten skromny gest świadczył o naszej pamięci i był symbolem szacunku dla ogromu poświęcenia wszystkich uczestników powstania wielkopolskiego. 

        • Słodka paka dla Owsiaka od Łódzkiego Spożywczaka - kolejna aukcja

          Kolejna aukcja na rzecz WOŚP. 

          WOŚP gra - my też nie próżnujemy! Kolejna aukcja Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi

          Tym razem w naszych pracowniach wyczarowaliśmy PYYYSZNE #PRALINY.

          70 szt. cudeniek w pięknym czerwonym serduszku trafia na aukcję dla dzieciaków.

          Dziękujemy Barry Callebaut Polska sp. z o.o. za wsparcie naszej inicjatywy!

          ❤LICYTUJCIE❤UDOSTĘPNIAJCIE❤POMAGAJCIE

          AUKCJA ALLEGRO

        • Chleb dla Owsiaka od Spożywczaka - aukcja

          Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi gra dla WOŚP

          Finał 30 Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy tuż tuż. Tym razem ekipa Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi postanowiła pomóc dzieciom "Przejrzeć na oczy". W naszej pracowni powstał 2 kg chleb z piękną ozdobą z martwego ciasta. Cudo to wyszło spod rąk Stanisława Bajora i Tomasza Pajora. Poniżej link do aukcji.

          ❤️LICYTUJCIE❤️, UDOSTĘPNIAJCIE, ❤️POMAGAJCIE!!! ❤️ WOŚP❤️

          AUKCJA ALLEGRO

        • CHLEB DLA OWSIAKA OD ŁÓDZKIEGO SPOŻYWCZAKA

          Dekoracja chleba dla na  30 Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy od Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi!

          Tę piękną kompozycję wykonano na zajęciach praktycznych w pracowni szkolnej. Autorem jest uczeń klasy 2a Tomasz Pajor, który ozdobił chleb ciastem "martwym" pod nauczycielskim okiem Stanisława Bajora. Podoba się?