Kochani wszystko co dobre szybko się kończy. Czas wracać do Szkoły. Ale nie martwcie się każdy kolejny miesiąc to bliżej do następnego odpoczynku. Czekamy na WAS.
Aktualności
Początek roku szkolnego 2024/2025
PÓŁKOLONIE W SPOŻYWCZAKU
Kochani, dwa tygodnie półkolonii w naszej Szkole za nami. Było dużo śmiechu, zabawy, pysznych smaków i zapachów. Do zobaczenia za rok.
UWAGA! Pierwszoklasiści Spożywczaka
Badania:
- osób przyjętych do Branżowej Szkoły I Stopnia nr 6 w zawodzie: cukiernik, piekarz- od 05.08.2024. Próbki są przyjmowane w dniach: poniedziałek-czwartek, za wyjątkiem 14-16.08.2024r.
-osób przyjętych do Technikum nr 6 będą wykonywane we wrześniu 2024r.
Prosimy o zabranie ze sobą wypełnionego zlecenia badania i przygotowanie próbek- wg instrukcji.
Branżowa Szkoła II stopnia
O szczegółach dowiesz się więcej pod numerem telefonu 42 655 10 40, lub osobiście w sekretariacie.
Maturzyści przybywajcie !
Udanych wakacji...
Zakończenie roku
Nie sama nauką uczeń żyje...
Ekologiczne wędrówki Spożywczaka w tym roku odbyły się szlakami Parku Krajobrazowego Wzniesień Łódzkich. Tym razem uczniowie klas 1tb, 4ta i 3ta wyruszyli w okolice Łodzi aby zapoznać się z pięknymi miejscami oraz historią i kulturą malowniczych terenów niedaleko naszego miasta.
4
Doradztwo zawodowe - AKADEMIA RODZICA 7
Ósmoklasisto chcesz nas poznać bliżej nie wychodząc z domu. To możliwe.
Zapraszamy na spotkanie on line z przedstawicielami naszej Szkoły. Opowiedzą Ci czego możesz się u nas nauczyć, jakie oferujemy do tego narzędzia a także o tym jak miło spędzić czas w naszych murach.
Do spotkania przekieruje Cię "Babka Franka" - nasza maskotka.
Erasmus+ w Spożywczaku
Kochani oj dzieje się dzieje w Spożywczaku
Projekt nr 2023-1-PL01-KA121-VET-000117783, realizowany w ramach Akredytacji Erasmusa nr 2020-1-PL01-KA120-VET-095452, Program Erasmus+,sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe trwa. Zobaczcie sami,
Ekipa szczęśliwie dotarła do słonecznej Grecji, aby rozpocząć przygodę z zagranicznymi praktykami. W projekcie biorą udział uczniowie, którzy kształcą się w zawodach: Technik Technologii Żywności, Technik Kontroli Jakości i Bezpieczeństwa Żywności oraz Cukiernik.
35
Dni otwarte 20 kwietnia 2024r.
W ten weekend otworzyliśmy podwoje naszej Szkoły dla przyszłych uczniów. Z wielką przyjemnością oprowadzaliśmy ósmoklasistów, którzy z zaciekawieniem brali udzaił w przygotowanych przez nas zajęciach. Poniżej foto relacja.
ORLIK W SPOŻYWCZAKU - START
"Energii i zdrowia drugie śniadanie Ci doda"
Zaskocz nas swoim drugim śniadaniem …
„ Energii i zdrowia II-gie śniadanie Ci doda”
Wesołego Alleluja !
Turniej Piekarski - 10. miejsce w Polsce dla Jakuba Kolasy z 2b !
W finale XXVII Ogólnopolskiego Turnieju Piekarskiego im. Anny Butki, który odbył się w dniach 21-22 marca 2024 roku w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu, wystąpił uczeń klasy 2b Jakub Kolasa.
Jakub zajął 10. miejsce wśród najlepszych młodych piekarzy w Polsce!
Mistrzostwa "Spożywczaka" w tenisie stołowym
18 marca odbył się turniej tenisa stołowego o mistrzostwo ZSPS w Łodzi. Nowi Mistrzowie
to Gabriela Antczak (1ta) i Damian Bachura (1tc).
Gratulacje dla wszystkich uczestników
Ogólnopolski Dzień Walki z Depresją
Pomóżmy
PILNIE potrzebna krew dla nauczyciela Zespołu Szkół Edukacji Techncznej - Damiana Sobińskiego!
Bardzo prosimy o pomoc uczniów, rodziców, przyjaciół, absolwentów. Wszystkich ludzi dobrej woli.Krew można oddawać w RCKiK w Łodzi przy ul. Franciszkańskiej 17/25 lub w każdym punkcie w kraju.Z dedykacją: Damian Sobiński - Oddział kliniczny Anestezjologi i Intensywnej Terapii Szpital Kliniczny WAM, 90-549 Łódź, ul. Żeromskiego 113POTRZEBNA JEST każda grupa krwi ale przede wszystkim ARh+
Kwalifikacje do finałów turniejów ogólnopolskich
Miło nam powiadomić, że decyzją Komitetów Głównych do finałów ogólnopolskich turniejów zawodowych zakwalifikowało się pięcioro naszych uczniów.
"Pamiętamy o naszych Patronach!"
105. rocznicę wybuchu Powstania Wielkopolskiego społeczność Szkoły upamiętniła cyklem wydarzeń, zorganizowanych 10 i 11 stycznia 2024r.
Pierwszego dnia, w czasie podniosłej uroczystości, zorganizowane we współpracy z Urzędem Miasta Łodzi) na Cmentarzu Wojskowym p.w. św. Jerzego (Doły), wspominaliśmy naszych Patronów, ich odwagę i poświęcenie. Złożyliśmy kwiaty na grobach powstańców: kpt. Tadeusz Walczaka i pana Franciszka Krawca, wystawiliśmy, z przedstawicielami WP warty honorowe przy ich grobach. W naszej uroczystości wzięli udział przedstawiciele władz Miasta Łodzi: prof. dr hab. Marcin Gołaszewski- przewodniczący Rady Miejskiej, pan Adam Wieczorek- Wiceprezydent Miasta Łodzi. Za powstańców modlił się ks. ppłk Tomasz Krawczyk. W wydarzeniu wzięli udział przedstawiciele Zarządu Towarzystwa Pamięci Powstania Wielkopolskiego z Poznania- p. Janusza Sałaty i p. Piotra Wojtczaka.
Oddano salwy honorowe, by uczcić pamięć Powstańców Wielkopolskich.
Szczególne podziękowania kierujemy pod adresem pani Hanny Zdanowskiej - Prezydent Miasta Łodzi, która objęła nasze uroczystości swoim Honorowym Patronatem.
Wyrazy wdzięczności kierujemy także w stronę p. płk Pawła Wiktorowicza - dowódcy Garnizonu Łódź, który zapewnił asystę wojskową uroczystości.
Następny dzień obchodów Dnia Patrona to uroczystość szkolna dla młodzieży, przypominająca przebieg powstania, jego uwarunkowania polityczne i historyczne. W czasie jej trwania najmłodsi uczniowie poznali swojego Patrona, mogli docenić poświęcenie często bardzo młodych Polaków - Wielkopolan, którzy nie wyobrażali sobie, by po zakończeniu I wojny światowej, ta właśnie Dzielnica nie leżała w granicach Rzeczpospolitej. Swój patriotyzm okupili wysiłkiem, kalectwem a nawet życiem.
W kontekście obecnej sytuacji politycznej przesłanie, któremu byli wierni nasi Patroni: "Wolność nie jest dana raz na zawsze. Trzeba ją stale zdobywać na nowo" brzmi szczególnie istotnie.
Poniżej fotorelacja z uroczystości.
5