Zaczeło się. 4 wrzesnia 2023r. dla dużej grupy absolwentów szkól podstawowych drzwi naszej Szkoły stanęły otworem. Witajcie w Spożywczaku !
Aktualności
Początek roku szkolnego 2023/2024
Zebranie z Rodzicami
Pierwsze półkolonie w Spożywczaku.
W dniach 14 sierpnia do 25 sierpnia w naszych murach gościliśmy na półkoloniach uczniów szkół podstawowych. Poznawali oni tajniki pracy piekarzy i cukierników oraz spalali zdobyte kalorie.
Uwaga Maturzyści
Przypominamy terminy poprawkowych egzaminów maturalnych:
21.08. godz. 9:00 - j. polski ustny
21.08. godz. 10:00 - j. angielski ustny
22.08. godz. 9:00 - egzaminy pisemne
Powodzenia
600 lecie Łodzi
Nasze rodzinne miasto świętuje swoje 600 urodziny. Świętujmy z nim.
"Lato z łódzkim Spożywczakiem"- plan półkolonii
„ Chleb codzienny w niecodziennej formie” - wyniki konkursu
30 maja został rozstrzygnięty konkurs zorganizowany przez szkolne koło PCK i Promocji Zdrowia pod nazwą „Chleb codzienny w niecodziennej formie”. Celem konkursu było propagowanie zasad zdrowego żywienia i kształtowanie umiejętności przygotowania wypieków oraz potraw z wykorzystaniem zdrowych surowców i dodatków.
Ogólnopolski Konkurs Uczniowski CUKIERNI SOWA
Jesteś uczniem szkoły ponadpodstawowej, kształcącej w zawodach: cukiernik, piekarz, technik technologii żywności, technik żywienia i usług gastronomicznych? A może właśnie w tym roku ukończysz taką szkołę i rozpoczniesz słodką pracę? Najwyższy czas podjąć wyzwanie i sprawdzić się w konkursie z atrakcyjnymi nagrodami!
Zapisy na półkolonie
Zapraszamy 27 maja w godzinach 10:00 - 14:00.
Opłata za turnus 8. (14-18 sierpnia 2023r. -4 dni!) 240zł;
opłata za turnus 9. (21-25 sierpnia 2023r.)- 300 zł
nr rachunku bankowego:
45 1240 1037 1111 0011 0919 2836
Tytuł przelewu:
Imię i nazwisko uczestnika, adres zamieszkania, numer turnusu (Jan Nowak, 8 turnus)
Ostateczny termin dokonania wpłat - 07.06.2023r.
Poniżej dokumenty do wypełnienia.
Oswiadczenie-polkolonie_ZSPS.pdf
WAKACJE W SPOŻYWCZAKU
WAKACJE W Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi !
Kino, basen, czemu nie a do tego CIASTECZKA, LIZAKI, BUŁECZKI, CHAŁECZKI, CZEKOLADKI. Tak w dniach:
od 14 sierpnia do 18 sierpnia 2023r.
od 21 sierpnia do 25 sierpnia 2023r.
uczniowie szkół podstawowych mogą spędzić czas w Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w ŁodziPrzypominamy, że podczas zajęć dzieciaki będą miały KONTAKT Z następującymi ALERGENAMI: mąką (gluten), mlekiem krowie (laktoza), jajkami, orzechami, zbożami, cytrusami.
Czekamy na Was !
Drzwi otwarte - goście wypiekali
Podczas "otwartych drzwi" w Spożywczaku zainteresowani naszą szkołą mogli spróbować swoich sił m.in. w pracowni piekarskiej w sali 132 i wypiec oraz skosztować pieczywo piekarskie wyborowe i półcukiernicze.
8Plecionki, chały, szneki były wykonywane pod okiem panów Grzegorza Andrysiaka i Krzysztofa Maślińskiego.
Miłym gościom dziękujemy za przybycie!----------
Zdjęcia: Agnieszka Furmańczyk i Krzysztof Maśliński, ZSPS w Łodzi
„ Chleb codzienny w niecodziennej formie”
Chleb lub bułeczki dowolnej wielkości i kształtu, należące do jednej z następujących kategorii:
- Pieczywo ziołowe
- Pieczywo kukurydziane
- Pieczywo z płatkami zbożowymi lub orzechowe
Rekrutacja 2023/2024 - start
8-klasiści, od 24 kwietnia ruszyła rekrutacja na rok 2023/2024. Szczegóły poniżej. Zapraszamy do nas !
Najładniejszy mazurek - konkurs rozstrzygnięty
Do konkursu na najładniejszy mazurek zgłoszono ponad 50 mazurków wykonanych przez uczniów "Spożywczaka". Spośród tych mazurków wybrano - co nie było wcale łatwe - 3 najładniejsze.
Piekarstwo: Takie chały!
"Spożywczak", jak wiadomo, ma świetne wyposażenie piekarsko-cukiernicze, więc pojawiają się i takie wypieki.
6Na zdjęciach: Chały zdobne wypiekali uczniowie klasy 1tb z p. Krzysztofem Maślińskim.
Dzień Mazurka w "Spożywczaku" w... Expressie Ilustrowanym
Zachęcamy do zapoznania się z relacją z Dnia Mazurka zamieszczoną w Expressie Ilustrowanym.
Link poniżej zdjęcia.
Piekarstwo: Wypiekamy bułki zwykłe poznańskie
Wypiekają uczniowie branżowej szkoły I stopnia w zawodzie piekarz, ale także uczniowie technikum (na zdjęciu), żeby poznać podstawy piekarstwa.
2Na zdjęciach bułki z wypieków z p. Krzysztofem Maślińskim.
Kacper Stefaniak na 10. miejscu w Polsce wśród piekarzy
W finale centralnym Ogólnopolskiego Turnieju Piekarskiego im. Anny Butki, który odbył się w Poznaniu, wystąpiło troje naszych uczniów. W klasyfikacji łącznej najlepiej wypadł Kacper Stefaniak z klasy 3a, zajmując 10. miejsce.
12. miejsce zajęła Aneta Olejnik z 2a, a 13. miejsce Kacper Malinowski z 3a.
30 edycja Ogólnopolskiej Olimpiady Zdrowia PCK
Szkolne Koło PCK zaprasza do wzięcia udziału w Olimpiadzie Zdrowia PCK
Podczas Olimpiady sprawdzana jest wiedza z zakresu: zdrowia, higieny (w tym psychicznej), aktywności fizycznej, profilaktyki uzależnień, zakażeń (HIV, HPV, STD), żywności i żywienia, chorób związanych z żywnością i żywieniem, znakowania towarów oraz zdrowych zakupów.
Finalista otrzymuje indeks na Uczelnię, która jest patronem danej edycji.
W tym roku są to: Uniwersytet Opolski i Uniwersytet Medyczny w Łodzi.
Podczas etapu szkolnego, test będzie rozwiązywany w formie on-line. Po zakończeniu testu, system sam sprawdzi odpowiedzi i wyświetli wynik.
Etap szkolny Olimpiady odbędzie się 28 marca 2023 r.
Chętnych do wzięcia udziału w olimpiadzie prosimy o zgłaszanie się do Opiekuna Szkolnego Koła PCK pani Pauliny Kolczyńskiej (w zastępstwie: do pani Doroty Woźniak).
Szczegółowe informacje w Regulaminie Olimpiady.
2. miejsce w Polsce - Tomasz Pajor i jego prace
Przedstawiamy cukiernicze dzieła, które dały drugie miejsce Tomaszowi Pajorowi (z klasy 3a branżowej szkoły I stopnia w naszym Spożywczaku) w Ogólnopolskim Turnieju Cukierniczym im. Wojciecha Kandulskiego, którego finał odbył się w Poznaniu w dniach 7-8 marca
6Tomek przygotowywał się do turnieju pod okiem p. Ewy Jatczak i p. Artura Felkela.
--------
Źródła zdjęć: Tomasz Pajor, Artur Felkel, www.zsps.poznan.pl