Aktualności

        • Monoporcje - warsztaty w Spożywczaku

          Niespodzianek dla uczniów Spożywczaka  ciąg dalszy. W ubiegły czwartek zaszczycili nas swoją obecnością przedstawiciele firmy "Debic". Uczniowie klasy 2ta pod czujnym okiem panów Jakuba i Witolda  tworzyli zjawiskowe  monoporcje. Zobaczcie jak było. Wielkie podziękowania dla Pana Jakuba i Witolda

        • Dzień chleba

          Dynamiczny tydzień w Spożywczaku zakończyliśmy pierwszą edycją naszego nowego pomysłu. 
          Mamy w swoim kalendarzu wydarzeń święta poświęcone: chatce z piernika, mazurkowi wielkanocnemu; teraz przyszedł czas na projekt poświęcony ciężkiej pracy naszych piekarzy.   

        • Technicy kontroli jakości i ich baby

          Uczniowie klasy 2ta kształcący się w zawodzie technik kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności poznają też technologie spożywcze.

          Zdjęcia z ich wypieków w ramach ćwiczeń praktycznych w naszych szkolnych pracowniach piekarsko-cukierniczych.

        • Technicy kontroli jakości i ich chały

          Technik kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności: uczniowie 2ta ćwiczyli praktycznie technologie piekarskie - powstały takie chały!

          Jak na pierwszy raz to chyba nieźle?

        • Dzień Chleba w Spożywczaku - harmonogram

          Miłośnicy  chleba i nie tylko  MAMY TO ! Harmonogram Dnia Chleba w Spożywczaku. Czekają WAS prezentacje multimedialne, warsztaty, spotkania z ekspertami. Szczegóły poniżej. Zapisy w sekretariacie.

        • Alarmy BRAVO, CHARLIE-CRP

          W związku z Zarządzeniami Prezesa Rady Ministrów: nr 107 z dnia 29 kwietnia 2022 roku w sprawie wprowadzenia drugiego stopnia alarmowego (2. stopień BRAVO) na całym terytorium Rzeczypospolitej Polskiej oraz nr 108 z dnia 29 kwietnia 2022 roku w sprawie wprowadzenia trzeciego stopnia alarmowego  (3. stopień CHARLIE-CRP) na całym terytorium Rzeczypospolitej Polskiej informuję, że na teren szkoły będą wpuszczani tylko uczniowie oraz pracownicy szkoły. Wszystkie sprawy proszę załatwiać telefonicznie w godzinach pracy sekretariatu 8.00- 15.30. Ograniczenie to obowiązuje do dnia 15 maja 2022r do godz. 23.59.

        • Запрошуємо на "SPOŻYWCZAKA".

          Пояс, оладки, що означає «SPOŻYWCZAK» українською.
          Поділіться з нами своїми традиційними рецептами. Запрошуємо на "SPOŻYWCZAKA".

        • Trzeci stopień alarmowy CRP (3. stopień CHARLIE-CRP)

          W związku z Zarządzeniami Prezesa Rady Ministrów:   nr 87 z dnia 14 kwietnia 2022 roku w sprawie wprowadzenia drugiego stopnia alarmowego (2. stopień BRAVO) na całym terytorium Rzeczypospolitej Polskiej oraz nr 88 z dnia 14 kwietnia 2022 roku w sprawie wprowadzenia trzeciego stopnia alarmowego CRP (3. stopień CHARLIE-CRP) na całym terytorium Rzeczypospolitej Polskiej informuję, że na teren szkoły będą wpuszczani tylko uczniowie oraz pracownicy szkoły. Wszystkie sprawy proszę załatwiać telefonicznie w godzinach pracy sekretariatu 8.00- 15.30. Ograniczenie to obowiązuje do dnia 30 kwietnia 2022r do godz. 23.59.

        • Dzień Mazurka 2022 - wyniki konkursu

          Został rozstrzygnięty konkurs NAJŁADNIEJSZY MAZUREK. Wykonane przez uczniów prace przerosły nasze oczekiwania. Wszystkie wykonane mazurki były bardzo ładne.

          Mazurki zostały ocenione przez Komisję, w skład której wchodzili m.in. przedstawiciele Izby Rzemieślniczej, Cechu Piekarzy i Przedsiębiorców i Pani Dyrektor szkoły. Komisja przedstawiła następujące wyniki:

          I miejsce: Natalia Florek, uczennica klasy 3tb

          II miejsce: Gabriela Klate i Wiktoria Pająk, uczennice z 3ta

          III miejsce: Kamila Cichawa i Julia Ogórek, uczennice z 1ta

          wyróżnienie dla Tomasza Pajora, ucznia kl. 2a

          Zwycięzcom gratulujemy! Wszystkim uczestnikom konkursu serdecznie dziękujemy.

        • Dzień Mazurka już za nami

          Wczoraj  w łódzkim Spożywczaku obchodziliśmy 11.  Dzień Mazurka; święto, które na stałe wpisało się już w harmonogram naszych działań. Tym razem także udało nam się zaskoczyć naszych gości, oprócz części artystycznej, która pokazywała przedświąteczną gorączkę w naszych domach, związaną m.in. z wypiekaniem mazurków, mogliśmy obserwować młodych tancerzy, prezentujących swe umiejętności w …. mazurze!

          Bardzo dziękujemy artystom z klasy 1ta pod wodzą pp. Anny Mielczarek i Karoliny Popiołek oraz zespołowi Pieśmi i Tańca Mała Anilana pod kier. Pani Katarzyny Korzeniewskiej

          Cieszymy się, że swoje umiejętności cukiernicze mógł sprawdzić nasz gość honorowy- Łódzki Kurator Oświaty- pan Waldemar Flajszer.

          Poniżej link do realacji telewizyjnej z Nszego święta

        • Makaron ze Spożywczaka

          Uczniowie klasy 2ta, zdobywający zawód technika kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności, poznają technologie różnych branż przemysłu spożywczego. Przy tej okazji zaglądają do pracowni na ćwiczenia praktyczne, np. robiąc makaron.

          Ciasto zagniecione, rozwałkowane, pokrojone i wysuszone w piecu. 
          PS. Makaron, po ugotowaniu, został zjedzony z dodatkami.

        • Tydzień zdrowia finałowy konkurs

          Tydzień zdrowia w Spożywczaku zakończony został konkursem kulinarnym " Jedzenie może leczyćczyli potrawy zwiększające odporność organizmu". Wszystko było pyyyszne i oczywiście zdrowie fotorelacja poniżej.

        • Finał regionalnego etapu POZNAJ SWOJE PRAWA W PRACY  

          Uczennice technikum: Zuzanna Czernik oraz Natalia Florek reprezentowały naszą Szkołę w etapie regionalnym ogólnopolskiego konkursu wiedzy o prawie pracy i bhp POZNAJ SWOJE PRAWA W PRACY zorganizowanego przez Okręgowy Inspektorat Pracy w Łodzi dla uczniów szkół ponadpodstawowych. Celem konkursu jest promocja wiedzy o bezpieczeństwie i higienie pracy, prawie pracy oraz upowszechniania idei kultury bezpieczeństwa wśród młodzieży. Do konkursu przystąpiło 54 uczniów z 29 szkół. Uczestnicy mieli za zadanie rozwiązać test składający się z 35 pytań.  

          Niestety naszym reprezentantkom nie udało się zdobyć miejsc punktowanych. Może w przyszłym roku! Gratulujemy zwycięzcom konkursu.