• OGÓLNOPOLSKI TRIUMF UCZNIÓW ŁÓDZKIEGO SPOŻYWCZAKA!

          26 lutego 2020 r., po wielu miesiącach przygotowań do Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych Expo Sweet 2020 w Warszawie, nasi uczniowie: Natalia Pietera oraz Dariusz Dejnakowski sięgnęli po najwyższy laur - zdobyli PIERWSZE miejsce, stając się tym samym NAJLEPSZYMI W POLSCE UCZNIAMI SZKÓŁ CUKIERNICZYCH!

          Jury konkursu doceniło perfekcyjne przygotowanie naszego zwycięskiego tandemu, walory artystyczne oraz niezapomniane wrażenia smakowe pracy konkursowej. Zasiadający w komisji, złożonej z międzynarodowych ekspertów, byli pod wrażeniem technicznego kunsztu młodych adeptów tego zawodu, którym wczoraj wróżono spektakularny sukces w cukiernictwie!

          Społeczność szkolna łódzkiego Spożywczaka zgotowała zwycięskiej dwójce i ich opiekunowi - p. prof. Ewie Jatczak - owacje na stojąco. Młodsi koledzy mogli podziwiać ogromny, zwycięski złoty puchar. Pani Dyrektor Szkoły- Joanna Kośka pogratulowała Natalii i Darkowi, którzy są żywym dowodem na to, że zaangażowanie i serce, włożone w realizację swoich pasji prowadzi do poczucia spełnienia w życiu zawodowym. Podkreśliła, że zwycięstwo w takim konkursie to otwarta droga kariery zawodowej nie tylko w skali kraju, ale i za granicą.

          Naszym Mistrzom serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!

      • Dostęp do e-booków
        • Dostęp do e-booków

          Biblioteka Miejska w Łodzi uruchomiła dostęp do 60 tysięcy e-booków. Usługa dostępna dla wszystkich, którzy zarejestrują się na stronie biblioteki:
          https://liblink.pl/1foewLa0DX

          Warto skorzystać i warto zrobić to szybko.

        • Praca szkoły w czasie zawieszenia zajęć dydaktycznych

          Uprzejmie informuję, że szkoła jest czynna dla interesantów.
          Proszę jednak, aby ze względu na sytuację epidemiologiczną, zgłaszać się jedynie w bardzo pilnych sprawach, ze względu na dobro własne jak i pracowników szkoły.
          Uprzejmie proszę, aby w każdej sprawie najpierw kontaktować się telefonicznie lub poprzez pocztę elektroniczną w celu omówienia sprawy i ustalenia, czy jest konieczność stawienia się osobiście w szkole, 

          tel.: 42-6551040, e-mail: kontakt@zsps.elodz.edu.pl

          Joanna Kośka
          Dyrektor ZSPS

        • Nasza uczennica reprezentantką województwa

          Miło nam poinformować, że nasza uczennica Ania Miśkiewicz z klasy 3b branżowej szkoły I stopnia decyzją Komitetu Głównego zakwalifikowała się do finału XXV Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. Ania będzie jedyną reprezentantką województwa łódzkiego w tym turnieju.

          Finał turnieju, do którego zakwalifikowało się 18 uczestników, odbędzie się w dniach 20-22 kwietnia we Wrocławiu.

        • Festiwal Zawodów Technicznych

          OLBRZYMIE  ZAINTERESOWANIE  NAUKĄ  W  NASZEJ  SZKOLE

          Uczniowie ósmych klas łódzkich szkół podstawowych  ustawiali się w kolejce, aby zwiedzić nasze stoisko na Festiwalu Zawodów Technicznych, który to odbył się 11 lutego 2020 roku w Łódzkiej Specjalnej Strefie Ekonomicznej.

          Wielu,  szczególnie młodych ludzi interesuje się zdrowym stylem życia. U nas w szkole można nauczyć się na zajęciach zawodowych między innymi, jak projektować i wytwarzać przyjazne człowiekowi artykuły spożywcze oraz na czym polega kontrola i badanie jakości tego wszystkiego, co trafia na nasz stół.

          Wszystkich chętnych zapraszamy do zwiedzania szkoły

          18 kwietnia 2020

          i

          6 czerwca 2020

           

          w godzinach 10:00 - 13:00

        • Konkurs matematyczny

          W środę, 5.02.2020 r., odbył się w naszej szkole finał konkursu matematycznego dla klas pierwszych technikum.
          Konkurs polegał na przygotowaniu projektów na wybrane tematy. Grupy musiały zebrać dane potrzebne do projektu, następnie zastosować obliczenia procentowe, przedstawić uzyskane dane w tabelach, na wykresach i diagramach procentowych oraz wyciągnąć wnioski.

          Prace były wykonywane pod kierunkiem nauczyciela matematyki: p. I. Kurzyp. Konkurs przebiegał w dwóch etapach. Najpierw grupy prezentowały się na forum klasy, a następnie grupy najlepsze z klasy przedstawiały swój projekt w konkursie.

          W finale konkursu udział wzięła jedna grupa z klasy 1ta i trzy grupy z klasy 1tb. Uczniowie przedstawili wyniki swoich badań w prezentacjach multimedialnych. Najwięcej punktów – 51 –  zdobyła dwuosobowa grupa z klasy 1tb za prezentację „Jak przedstawiają się zainteresowania uczniów naszej szkoły?”, drugie miejsce z 50 pkt. za prezentację „Jakie zwierzęta trzymają w domach uczniowie naszej szkoły?” zajęli przedstawiciele klasy 1ta, a dwie pozostałe grupy uplasowały się ex aequo na trzecim miejscu zdobywając po 44 pkt. za prezentacje: „Kino czy telewizja – co woli młodzież naszej szkoły?”, „Co młodzież robi w czasie wolnym?”.

          Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy.

        • 101. rocznica Powstania Wielkopolskiego

          W dniu 30 stycznia 2020 (czwartek) na małej sali gimnastycznej odbyła się uroczystość upamiętniająca 101. rocznicę zwycięskiego powstania wielkopolskiego. W wydarzeniu tym uczestniczyli nauczyciele i uczniowie naszej szkoły oraz zaproszeni goście z zaprzyjaźnionego z nami Związku Żołnierzy Wojska Polskiego.

          Program słowno-muzyczny oraz prezentacje na temat bohaterów wydarzeń wielkopolskich przygotowali uczniowie klas 1ta, 1tb i 3ta pod kierunkiem pań Katarzyny Lis i Katarzyny Korzewskiej. Uczestnicy żywej lekcji historii poznali najważniejsze fakty dotyczące przebiegu powstania oraz jego przywódców.

        • „Chwała i cześć Bohaterom!”

          W czwartek 9 stycznia 2020 r. przygotowaliśmy uroczystość, upamiętniającą naszego Patrona – Powstańców Wielkopolskich. Wydarzenie odbyło się na Cmentarzu Wojskowym Łódź-Doły, na którym są groby dwóch powstańców. Uroczystość przebiegała z udziałem Wojskowej Asysty Honorowej, którą wystawił 1. Batalion Kawalerii Powietrznej  25. Brygady Kawalerii Powietrznej. Odczytano apel pamięci oraz oddano salwę honorową. W uroczystości uczestniczyli przedstawiciele Władz Miasta Łodzi, którzy – podobnie jak żołnierze i uczniowie naszej szkoły – złożyli wiązanki na grobach Powstańców.

          Pani Wicedyrektor Szkoły w swoim przemówieniu przypomniała o okolicznościach wybuchu powstania. Podkreśliła, że Powstańcy Wielkopolscy – z racji swojej determinacji w dążeniu do celu, wierności Ojczyźnie
          i poczucia honoru – dziś także mogą być wzorem godnym naśladowania. Płk Ryszard Gąsiorek oraz pan Andrzej Janecki z UMŁ rozważali z kolei skutki powstania wielkopolskiego dla Polaków, żyjących  na początku XX w. i dziś.

          Uroczystość na Cmentarzu Wojskowym była dla naszych uczniów żywą lekcją historii.

      • Terminy egzaminów zawodowych styczeń 2020
        • Terminy egzaminów zawodowych styczeń 2020

          Na wszystkie egzaminy uczniowie muszą zgłosić się co najmniej 30 minut przed godziną rozpoczęcia egzaminu. Należy przynieść ze sobą dowód tożsamości ze zdjęciem i czarno piszące długopisy.

          Terminy i warunki egzaminów dla poszczególnych zdających:

          • Kwalifikacja T.16 Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych (klasa 4ta i 4tb – zawód: technik technologii żywności)

          - część praktyczna  9 stycznia 2020 godz. 13.00 (na egzaminie można mieć ze  sobą: kalkulator prosty, ołówek, gumkę, linijkę, temperówkę).

          - część pisemna 10 stycznia 2020 godz. 12.00 (na egzaminie można mieć ze

          sobą: kalkulator prosty).

          • Kwalifikacja T.YY Badanie jakości i zapewnienie bezpieczeństwa żywności (klasa 4tb – zawód: technik kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności)

          - część pisemna 10 stycznia 2020 godz. 12.00 (na egzaminie można mieć ze

          sobą: kalkulator prosty).

          - część praktyczna  28 stycznia 2020 (na egzamin należy zgłosić się w ubraniu roboczym, informacje o godz. rozpoczęcia egzaminu dla poszczególnych uczniów – u wychowawcy).

          • Kwalifikacja T.XX Produkcja i dystrybucja wyrobów spożywczych (zdający powtarzający egzamin)

          - część pisemna 9 stycznia 2020 godz. 9.00 (na egzaminie można mieć ze

          sobą: kalkulator prosty).

          • Kwalifikacja TG.04 Produkcja wyrobów cukierniczych (klasa 3ta - zawód: technik technologii żywności)

          - część pisemna 10 stycznia 2020 godz. 10.00 (na egzaminie można mieć ze

          sobą: kalkulator prosty).

          - część praktyczna  7-12 lutego 2020 (na egzaminie należy zgłosić się w ubraniu roboczym, informacje o dacie i godz. rozpoczęcia egzaminu dla poszczególnych uczniów – u wychowawcy).

          • Kwalifikacja T.04 Produkcja wyrobów cukierniczych (poprawka egzaminu dla absolwentów ZSZ)

          - część pisemna 10 stycznia 2020 godz. 10.00 (na egzaminie można mieć ze

          sobą: kalkulator prosty).