Szczególowy regulamin funkcjonowania szkoły w warunkach szczególnych znajduje się z zakładce Prawo szkolne / procedury bezpieczeństwa.
Spotkania z rodzicami
Zapraszamy Rodziców naszych Uczniów
na pierwsze zebrania z rodzicami w nowym roku szkolnym 2020/2021.
Zebrania odbędą się wg następującego harmonogramu:
07.09.2020 godz. 17.00- klasa 1ta (S); klasa 1a (H) + Kadra Kierownicza, Pedagog
08.09.2020 godz. 17.00- klasa 2tb (S); klasa 3a (H);
godz. 18.00- klasa 3tb (S); klasa 2a (H);
09.09.2020 godz. 17.00- klasa 2ta (S); klasa 2ta (H);
godz. 18.00- klasa 4ta (S); klasa 2b (H).
Zebrania odbywają się w małej sali gimnastycznej (S)- należy wejść wejściem B oraz na holu I piętra (H) - wejście główne A.
Przypominamy o konieczności przebywania na terenie szkoły w maseczkach/przyłbicach. Po wejściu do budynku należy zdezynfekować ręce.
Z powodów organizacyjnych zapraszamy na zebranie tylko jednego Rodzica/Opiekuna Ucznia.
Wróciliśmy do szkoły
Tradycyjnie, choć w nietypowych warunkach, rozpoczęliśmy w Spożywczaku rok szkolny 2020/2021. W murach naszej szkoły powitaliśmy kolejny rocznik młodych ludzi, którzy postanowili dołączyć do nas i w przyszłości pracować w branży spożywczej. Jak widać na zdjęciach, początek roku szkolnego z racji wyjątkowych warunków był dla wszystkich nas niekonwencjonalny, ale mamy nadzieję, że mimo obostrzeń poradzimy sobie bez większych problemów z nauką w nowej rzeczywistości.
Rozpoczęcie roku szkolnego 2020/2021 w "Spożywczaku"
Rozpoczęcie roku szkolnego 01.09.2020r.
Wejście na małą salę, skrzydło - B, wejście do sal na 1,2,3 p - wejście A.
a) klasy 1ta, 1a - boisko / mała sala gimnastyczna - w razie deszczu, godz. 10.00
b) klasa 3ta - sala 102, klasa 3tb - sala 204,
klasa 2tb- sala 309 - godzina 9.00;
c) klasa 4ta - mała sala gimnastyczna - godz. 9.00
d) klasa 2b - sala 110 - godz. 9.30
e) klasa 2ta - sala 104, 3a - sala 125 - godzina 10.00
f) klasa 2a - sala 110 - godz. 10.30
Uczniów obowiązuje strój galowy, maseczki ew. przyłbice (które mogą być zdjęte w momencie zajęcia miejsca w ławce), zachowanie dystansu min. 1,5m przed wejściem do szkoły i w niej, dezynfekcja rąk przed wejściem do budynku, wykonywanie poleceń nauczycieli.
O wstępnych zasadach nauki w reżimie sanitarnym uczniowie dowiedzą się 01.09.2020r. Zostaną one także umieszczone na stronie internetowej Szkoły.Wicedyrektor ZSPS
Ewa Zdziemborska-Jatczak
Rekrutacja
Listy osób przyjętych do szkoły znajdują się w zakładce rekrutacja 2020.
PODRĘCZNIKI
Szkolny zestaw podręczników na rok 2020/2021 znajduje się w zakładce ogłoszenia.
UWAGA MATURZYŚCI!
Świadectwa maturalne będzie można odbierać od jutra 11.08.2020r. od godziny 12:00 w sekretariacie szkoły.
Zostań naszym uczniem!
Zapraszamy do zakładki Rekrutacja 2020 - dowiesz się jak Zostać naszym uczniem! oraz jakie są zasady rekrutacji.
Dla kandydatów do klas pierwszych
Informujemy wszystkich kandydatów do szkoły, że istnieje możliwość składania dokumentów do naboru w wersji elektronicznej, przesyłając je na adres rekrutacja@zsps.elodz.edu.pl
Na powyższą skrzynkę mailową można składać:
- podanie o przyjęcie do szkoły, do 10 lipca 2020 r., podpisane przez ucznia i jego rodziców/opiekunów
- kopię świadectwa ukończenia szkoły, w dniach 26 czerwca – 10 lipca 2020 r.
- kopię zaświadczenia o wynikach egzaminu ósmoklasisty, 31 lipca – 4 sierpnia 2020 r.
- kopię zaświadczenia lekarskiego o możliwości kształcenia w danym zawodzie.Oryginały wszystkich dokumentów uczeń zakwalifikowany do szkoły musi dostarczyć w dniach 13 – 18 sierpnia 2020 r., w celu potwierdzenia woli kształcenia w danej szkole.
Dokumenty można także składać w wersji papierowej, w sekretariacie szkoły.
Branżowa szkoła II stopnia w ZSPS w Łodzi - rekrutacja od 15 czerwca, pobierz wniosek!
O przyjęcie do Branżowej szkoły II stopnia w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi mogą ubiegać się osoby, które
- ukończą w tym roku szkolnym szkołę branżową I stopnia w zawodach: cukiernik, piekarz, wędliniarz, operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego, przetwórca ryb
lub
- ukończyły zasadniczą szkołę zawodową w zawodach: cukiernik, piekarz, wędliniarz, operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego, przetwórca ryb, pod warunkiem, że rozpoczęli w niej kształcenie nie wcześniej niż w roku szkolnym 2012/13.Nauka będzie odbywała się przez trzy dni w tygodniu przez dwa lata.
Absolwenci szkoły, po zdaniu egzaminu zawodowego, uzyskają tytuł technika technologii żywności. Mogą również przystąpić do egzaminu maturalnego.
Kształcenie będzie obejmowało: j. polski, matematykę, j. obcy, informatykę
i przedmioty zawodowe.Rekrutacja będzie prowadzona od czerwca 2020 r.
Szczegóły:
- www.spozywcza.lodz.pl w zakładce Rekrutacja/Dla Kandydatów
- kontakt@zsps.elodz.edu.pl
- 426551040
WNIOSEK o przyjęcie do Branżowej szkoły II stopnia w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi do pobrania w sekretariacie szkoły a do samodzielnego wydrukowania tutaj.
Drzwi otwarte - zapraszamy do Spożywczaka: sobota, 20 czerwca, g. 10-13
Zapraszamy na Otwarte Drzwi Szkoły w sobotę 20 czerwca 2020 r. w godzinach 10-13.
W tym czasie będzie można zobaczyć szkołę, porozmawiać o warunkach kształcenia. Będziemy też pomagać zakładać konta w systemie naboru oraz wydrukować podanie o przyjęcie do szkoły.
Prosimy nie zapomnieć o maseczkach!
Na Franciszkańskiej zakwitły kasztanowce
Matura 2020 będzie pamiętna z wielu powodów, o których nie trzeba przecież pisać.
Ważne jest jednak to, byście podeszli do egzaminu (dla zapominalskich - to już na najbliższy poniedziałek!) przekonani o tym, że Wam się uda!
Trzymamy kciuki, zapewniamy sale przygotowane według wytycznych GIS-u i duchowe wsparcie!
Czekamy na Was w poniedziałek, 08.06.2020!
MATURZYŚCI - życzymy połamania piór!
Konsultacje z nauczycielami
W dniach 01-05.06. odbędą się w szkole konsultacje przedmiotowe. Wszystkich uczniów, którzy zgłosili chęć spotkania z nauczycielami, zapraszamy do szkoły zgodnie z ustalonym harmonogramem.
Zmiana terminów przeprowadzania postępowania rekrutacyjnego i postępowania uzupełniającego na rok szkolny 2020/2021
Zgodnie z § 11b ust. 2 Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 20 marca 2020 r. w sprawie szczególnych rozwiązań w okresie czasowego ograniczenia funkcjonowania jednostek systemu oświaty w związku z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19 postępowanie rekrutacyjne na rok szkolny 2020/2021 do klas I publicznych szkół ponadpodstawowych, będzie przeprowadzane w NOWYCH terminach określonych przez ministra właściwego do spraw oświaty i wychowania.
Wobec powyższego nie obowiązują terminy przeprowadzania postępowania rekrutacyjnego na rok szkolny 2020/2021 określone w Zarządzeniu Łódzkiego Kuratora Oświaty nr 11/2020 z dnia 30 stycznia 2020 r.
Nowe terminy postępowania rekrutacyjnego, a także terminy składania dokumentów w najbliższym czasie zostaną podane do publicznej wiadomości na stronie internetowej Ministerstwa Edukacji Narodowej.
W przypadku postępowania rekrutacyjnego na rok szkolny 2020/2021 na semestr pierwszy klasy I branżowej szkoły II stopnia Łódzki Kurator Oświaty określi nowe terminy postępowania rekrutacyjnego, a także terminy składania dokumentów.
O wszelkich zmianach będziemy informować na bieżąco.
Drodzy ósmoklasiści!
Nie tak miało to wyglądać… Część z Was zna już naszą szkołę z zajęć, na które do nas przychodziliście. Widzieliście nasze pracownie; wypiekaliście bułeczki, zdobiliście ciasteczka, a może nawet robiliście praliny, czy cake popsy? A może sprawdzaliście w pracowni analizy jakość mleka czy soku?
Zapewne przed podjęciem ostatecznej decyzji chcielibyście jeszcze raz nas odwiedzić, by upewnić się w wyborze jednego z naszych zawodów.
Nie możemy Was zaprosić w obecnej sytuacji do budynku naszej Szkoły, ale zapraszamy do obejrzenia krótkiego filmu, przygotowanego właśnie dla Was.
Skorzystajcie z możliwości nauki w łódzkim Spożywczaku – szkole Mistrzów Polski Uczniów Szkół Cukierniczych Expo Sweet 2020! (zobacz na stronie!)
W technikum przygotujemy Was do egzaminów zawodowych, które pozwolą Wam zdobyć tytuł technika i bez problemu znaleźć pracę oraz do egzaminów maturalnych, byście mogli studiować.
Jeżeli chcecie w krótszym czasie zdobyć twórczy zawód – zapraszamy do szkoły branżowej I stopnia. Po jej ukończeniu będziecie mogli podjąć atrakcyjną pracę i/lub kontynuować naukę w branżowej szkole II stopnia dającą możliwość uzyskania tytułu technika oraz zdania matury.
Szczegółowe informacje o zawodach znajdziecie w zakładce Kierunki kształcenia
Wybór Spożywczaka to dobry pomysł!
Wejdź na naszego FB!
Pooglądaj, poczytaj o nas!
Czekamy właśnie na Ciebie!
Kształcenie na odległość
Dyrektor Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego uprzejmie informuje, że zgodnie z rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej z dnia 20 marca 2020r w sprawie szczególnych rozwiązań w okresie czasowego ograniczenia funkcjonowania jednostek systemu oświaty w związku z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, od dnia 25 marca 2020 r. kształcenie na odległość jest obowiązkowe dla wszystkich uczniów.
Szczegółową organizację kształcenia na odległość opisuje Zarządzenie dyrektora, które dostępne jest po kliknięciu w poniższy link:
Zarzadzenie_ksztalcenie_na_odleglosc.pdf
Wielkanoc 2020
Szanowni Państwo! Drodzy Uczniowie (także przyszli), Absolwenci, Sympatycy!
Z okazji zbliżających się świąt Wielkanocnych, zapowiadających corocznie odradzenie się świata życzę Państwu, by ten nietypowy czas pozwolił Wam nabrać dystansu do problemów dnia codziennego, nacieszyć się obecnością najbliższych. Niech te Święta Wielkanocne dadzą nam czas na przeżycie refleksji, pozwolą docenić to, co już mamy: zdrowie, rodzinę.
W imieniu całej Rady Pedagogicznej – Joanna Kośka, dyrektor Szkoły
Dzień Mazurka - niestety, odwołany
Co roku - dwa tygodnie przed świętami wielkanocnymi - w naszej szkole trwała akcja sporządzania i dekorowania mazurków. W tym roku Dzień Mazurka zaplanowany był na czwartek 2 kwietnia. Ze względu na panującą sytuację nie można podziwiać tegorocznych wyrobów „na żywo”, prezentujemy więc kilka mazurków z poprzedniego roku.
2Miejmy nadzieję, że spotkamy się podczas Dnia Mazurka 2021.
Prezentujemy ulotkę informacyjną szkoły.
Po ustaniu pandemii zapraszamy do Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego!