Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi, ul. Franciszkańska 137, zaprasza na Dzień Mazurka oraz zajęcia związane z wykonywaniem tych słodkich wyrobów.
Harmonogram działań:
- Od 2 do 5 kwietnia 2019 r. – warsztaty dla uczniów klas siódmych, w ramach których wykonywać będą mazurki biorące udział w Konkursie na Najładniejszy Mazurek (regulamin poniżej).
- 11 kwietnia 2019 r. od godz. 11.00 – Dzień Mazurka: ogłoszenie wyników Konkursu na Najładniejszy Mazurek, dni otwarte szkoły, zwiedzanie szkoły i wystaw mazurków, warsztaty związane z produkcją świątecznych wyrobów piekarskich
i cukierniczych. - 12 kwietnia 2019 r. warsztaty piekarsko-cukiernicze dla uczniów klas szóstych szkół podstawowych.
- 25 kwietnia 2019 r. – Dzień Doradztwa połączony z warsztatami z wykonywania
i dekorowania deserów oraz piekarskimi – przeznaczone dla uczniów klas ósmych szkół podstawowych.
Zwiedzanie wystaw mazurków oraz zwiedzanie szkoły w Dniu Mazurka – ogólnodostępne.
Udział w warsztatach możliwy jest po wcześniejszym uzgodnieniu terminu.
Regulamin Konkursu na Najładniejszy Mazurek
dla uczniów siódmych klas szkół podstawowych.
- Uczniowie biorący udział w konkursie składają i dekorują swoje mazurki podczas zajęć warsztatowych odbywających się w ZSPS, Łódź, ul. Franciszkańska 137,
w dniach od 2 do 5 kwietnia 2019 r., pod okiem nauczycieli ZSPS. Na zajęcia grupy umawiają się wcześniej, celem ustalenia dokładnego terminu (dnia, godziny) zajęć. - Podczas zajęć warsztatowych obowiązuje roboczy strój – biała bluza (typu T-shirt), fartuch, czapka jednorazowa, uczniowie nie mogą mieć pomalowanych paznokci.
- Uczniowie mają do dyspozycji blaty z ciasta kruchego, marmoladę i materiały do dekorowania. Dopuszcza się korzystanie z własnych materiałów dekoracyjnych.
- Mazurki mogą być wykonywane przez pojedyncze osoby lub w grupach 2- lub 3-osobowych.
- Wykonane podczas zajęć mazurki uczniowie pozostawiają w ZSPS do dnia
11 kwietnia 2019 r., do dnia ogłoszenia wyników Konkursu. W tym dniu nastąpi ogłoszenie wyników konkursu, podczas uroczystości otwarcia Dnia Mazurka. - W skład komisji konkursowej, oceniającej gotowe wyroby, wchodzą: przedstawiciele Izby Rzemieślniczej, Cechu Cukierników oraz Cechu Piekarzy i Przedsiębiorców oraz dyrektor i nauczyciel przedmiotów zawodowych ZSPS.
- Kryteria oceniania mazurków:
- oryginalność (pomysłowość) kompozycji 0-10 pkt
- różnorodność użytych technik dekoracyjnych 0-10 pkt
- dobór barw 0-10 pkt
- estetyka 0-10 pkt
- samodzielność wykonania dekoracji oraz stopień trudności 0-10 pkt
- Każdy uczestnik konkursu otrzyma dyplom uczestnictwa, dla wyróżnionych przewidziane są atrakcyjne nagrody.
- Organizatorem Konkursu są Katarzyna Wojtalik i Izabela Rosiak, nauczycielki ZSPS.
mgr inż. Katarzyna Wojtalik – kierownik szkolenia praktycznego