ERASMUS 2024/2025

ERASMUS 2024/2025

      • Wyjazd - fotorelacja

          • 22.10.2025
            • 22.10.2025 (dzień 10)

              22.10.2025 (dzień 10)

              Minął kolejny piękny dzień w Leptokarii, a wraz z nim nasi uczniowie mają coraz więcej wiedzy zdobytej na zagranicznych praktykach.

              Technicy technologii żywności 🧑‍🍳🔬 przeprowadzali analizę sensoryczną składników, półproduktów i gotowych produktów spożywczych oraz dodatków do żywności. Przeprowadzali badania fizykochemiczne produktów spożywczych i interpretowali ich wyniki. Obliczali zużycie składników, półproduktów oraz dodatków do żywności.

              Technicy kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności 🧫👩‍🔬 korzystali ze sprzętu laboratoryjnego i naczyń szklanych. Przeprowadzali analizy sensoryczne składników. Interpretowali wyniki badań laboratoryjnych.

              Piekarze/cukiernicy 🧁🍰 nakładali polewy, lukier i inne posypki na wypieki. Dekorowali wypieki tj. ciasta czy ciastka. Wałkowali, ugniatali, kroili oraz kształtowali ciasto w celu uformowania słodkich bułek, spodów, tart, ciastek lub innych produktów. Kształtowali  ciasta, tworząc produkty cukiernicze.

              Jak najlepiej chcemy wykorzystać tutaj czas, dlatego czerpiemy każdą chwilę z praktyk.

                        

              Praktyki zagraniczne ZSPS Łódź, Grecja 2025
              Projekt nr 2024-1-PL01-KA121-VET-000196362, realizowany w ramach Akredytacji Erasmusa nr 2020-1-PL01-KA120-VET-095452, Program Erasmus+, 
              sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe

          • 21.10.2025
            • 21.10.2025 (dzień 9)

              Za nami kolejny ciekawy dzień praktyk w Grecji. 🇬🇷

              Technicy technologii żywności 🧑‍🍳🔬 utrwalali zarządzali procesem produkcji żywności zgodnie z dokumentacją. Monitorowali procesy produkcji żywności pod kątem zgodności
              z systemami zapewnienia jakości. Korygowali wadliwe procesy produkcji żywności.

              Technicy kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności 🧫👩‍🔬 korzystali z właściwych środków transportu wewnętrznego. Wybierali odpowiednie opakowania dla danego rodzaju produktu spożywczego oraz  zgodnie z potrzebami klienta. Postępowali zgodnie z Dobrą Praktyką Produkcyjną, a także Dobrą Praktyką Higieniczną, HACCP.

              Piekarze/cukiernicy 🧁🍰 sprawdzali jakość surowców w celu zapewnienia norm i specyfikacji, w razie potrzeby przeprowadzenia konserwacji lub czyszczenia. Monitorowali pracę sprzętu
              w ramach jego prawidłowego funkcjonowania. Czyścili urządzenia produkcyjne. Kształtowali ciasto, tworząc produkty cukiernicze.

              Praktyka, rozwój i odkrywanie Grecji - właśnie tak wyglądał nasz dzień.

                             

              Praktyki zagraniczne ZSPS Łódź, Grecja 2025
              Projekt nr 2024-1-PL01-KA121-VET-000196362, realizowany w ramach Akredytacji Erasmusa nr 2020-1-PL01-KA120-VET-095452, Program Erasmus+, 
              sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe

          • 20.10.2025
            • 20.10.2025 (dzień 8)

              20.10.2025 (dzień 8)

              Coraz szybciej leci tutaj czas. Nie tracimy ani chwili i dalej doskonalimy swoje umiejętności, rozwijamy swoje kompetencje zawodowe i zdobywamy nowe doświadczenia.

              Technicy technologii żywności 🧑‍🍳🔬 zarządzali procesem produkcji żywności zgodnie
              z dokumentacją. Monitorowali procesy produkcji żywności pod kątem zgodności z systemami zapewnienia jakości. Korygowali wadliwe procesy produkcji żywności. Odbyli warsztaty przyrządzania tradycyjnego greckiego przysmaku - Baklawy.

              Technicy kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności 🧫👩‍🔬 korzystali z właściwych środków transportu wewnętrznego. Wybierali odpowiednie opakowania dla danego rodzaju produktu spożywczego oraz  zgodnie z potrzebami klienta. Postępowali zgodnie z Dobrą Praktyką Produkcyjną, a także Dobrą Praktyką Higieniczną, HACCP.

              Piekarze/cukiernicy 🧁🍰 sprawdzali jakość surowców w celu zapewnienia norm i specyfikacji, w razie potrzeby przeprowadzenia konserwacji lub czyszczenia. Monitorowali pracę sprzętu
              w ramach jego prawidłowego funkcjonowania. Czyścili urządzenia produkcyjne, utrzymywali urządzenia produkcyjne lub przetwórcze w dobrym stanie.

              Po południu czas spędziliśmy na zwiedzaniu górskiej miejscowości Palios Panteleimonas oraz zamku w Platamonas. Palios Panteleimonas określane jako miasteczko zaklęte w kamieniu. Wąskie, brukowane uliczki, kamienne domki, to cały urok tego miejsca. W Paleos Panteleimonas nie ma wyznaczonego szlaku. Błądząc po brukowanych kamieniem uliczkach dotrzemy do serca wioski. Wokół ryneczku umiejscowione są sklepiki, w których można zakupić pamiątki.

              Historia i widoki tych miejsc zostaną z nami na długo.

                               

              Praktyki zagraniczne ZSPS Łódź, Grecja 2025
              Projekt nr 2024-1-PL01-KA121-VET-000196362, realizowany w ramach Akredytacji Erasmusa nr 2020-1-PL01-KA120-VET-095452, Program Erasmus+, 
              sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe

               

          • 19.10.2025
            • 19.10.2025 (dzień 7)

              Niedziela upłynęła nam na zwiedzaniu greckich Meteorów. Bez wątpienia jednej z najbardziej malowniczych formacji skalnych na świecie. Ich grecka nazwa metéoros oznacza “zawieszony w powietrzu” lub “środek nieba”.

              Początek wycieczki zaczęliśmy od poznania sztuki tworzenia ikon w lokalnej wytwórni, następnie ruszyliśmy dalej w stronę klasztorów.

              Meteory to najbardziej niezwykłe miejsce w Grecji, Ósmy Cud Świata wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Wzniesione przez mnichów na pionowych, 300-metrowych blokach skalnych klasztory oszałamiają swoim położeniem i niezwykłą historią. Historia klasztorów zaczyna się mniej więcej w X wieku. Wszystkie materiały potrzebne do budowy były wciągane w koszach lub wnoszone na górę po niewygodnych drabinkach zawieszonych na sznurach. Obecnie działa 7 klasztorów, dla turystów otwartych jest 6 – 4 klasztorów męskich: Varlaam, Trójcy Świętej, św. Mikołaja Odpoczywającego, Przemienienia Pańskiego oraz 2 klasztory żeńskie: św. Stefana i św. Barbary. Pozostałe klasztory znajdują się w ruinie lub zostały opuszczone. Spacerując po okolicy, można dostrzec niektóre z tych pozostałości, głównie fragmenty dawnych murów. Zwiedziliśmy klasztor Varlaam, w którym zobaczyliśmy, jak wygląda życie codzienne prawdziwych mnichów. Obejrzeliśmy zabytkowe ikony, stare księgi, kosztowne przedmioty liturgiczne oraz bogato zdobione wnętrza świątyń. Klasztory zrobiły na nas niesamowite wrażenie. Wejście do klasztoru wymagało od nas trochę wysiłku, ale było warto zobaczyć to magiczne miejsce. W drodze powrotnej zatrzymaliśmy się na posiłek i skosztowaliśmy  lokalnych przysmaków w jednej z prawdziwie greckich tawern.

                             

               

              Praktyki zagraniczne ZSPS Łódź, Grecja 2025
              Projekt nr 2024-1-PL01-KA121-VET-000196362, realizowany w ramach Akredytacji Erasmusa nr 2020-1-PL01-KA120-VET-095452, Program Erasmus+, 
              sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe

          • 18.10.2025
            • 18.10.2025 (dzień 6)

              18.10.2025 (dzień 6)

              Sobota to wspaniały rejs statkiem po wodach zatoki Skiathos. ⛴️ 🌊. Popłynęliśmy wzdłuż malowniczego półwyspu Pilion, skąd według mitologii wyruszył statek Argo w poszukiwaniu Złotego Runa. Z pokładu podziwialiśmy także Evię - drugą pod względem wielkości grecką wyspę. Stolica Skiathos przywita nas malowniczą zatoką i pocztówkowym portem, gdzie zaplanowany był nasz pierwszy przystanek. Po dopłynięciu do portu Skiathos udaliśmy się spacerkiem w głąb wyspy, aby zwiedzić stolicę. ☀️

              Skiathos leży na dwóch wzgórzach Athos, a z greckiego „skia” oznacza cień.  Skiathos to jedna z najbardziej magicznych i zachwycających greckich wysepek. Tutejsi mieszkańcy żyją zgodnie z mottem „siga siga” nigdzie się nie spiesząc, a lokalne tawerny słyną jako jedne
              z najlepszych w całej Grecji. Bajkowy klimat wyspy urzekł także twórców „Mamma Mia”, którzy nakręcili tutaj w 2007r. część zdjęć do tego kultowego musicalu! Odwiedziliśmy charakterystyczny punkt miasta położony na wzgórzu kościół Agios Nikolaos z wieżą zegarową, gdzie rozpościera się przepiękny widok oraz położony w sercu miasta port. Wzdłuż Portu Skiathos ciągnie się promenada z restauracjami i barami, gdzie zjedliśmy obiad. Czas wolny spędziliśmy na zwiedzaniu wąskich uliczek miasta z licznymi sklepami z pamiątkami czy biżuterią. Na dłuższą przerwę zatrzymaliśmy się przy jednej z najpiękniejszych, plaż półwyspu – Koukounaries. 🏖️ Nazwa ta pochodzi od szyszki drzewa piniowego, które to połaciami porastają wyspę, gdzie spędziliśmy czas na plażowaniu. Podczas rejsu poczuliśmy prawdziwą atmosferę śródziemnomorskiej Grecji. Na statku uczyliśmy się tradycyjnych tańców greckich i poznaliśmy namiastkę kultury greckiej.

                            

              Praktyki zagraniczne ZSPS Łódź, Grecja 2025
              Projekt nr 2024-1-PL01-KA121-VET-000196362, realizowany w ramach Akredytacji Erasmusa nr 2020-1-PL01-KA120-VET-095452, Program Erasmus+, 
              sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe

          • 17.10.2025
            • 17.10.2025 (dzień 5)

              W 5 dniu naszych praktyk technicy technologii żywności 🧑‍🍳🔬 układali program produkcji żywności. Dobierali i obsługiwali maszyny oraz urządzenia stosowane w produkcji żywności. Dobierali również metody mocowania półproduktów i finalnych produktów spożywczych. Wybierali środki transportu wewnętrznego. Klasyfikowali i planowali gospodarkę produktami ubocznymi i odpadami produkcyjnymi.

              Technicy kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności 🧫👩‍🔬 dobierali parametry technologiczne przetwórstwa spożywczego. Dbali o odpowiedni dobór maszyn i urządzeń do poszczególnych procesów. Zajmowali się dokumentacją technologiczną i normalizacją dla przetwórstwa spożywczego. Wykonywali różne działalności związane z przetwórstwem żywności oraz magazynowaniem i transportem produktów spożywczych. Klasyfikowali
              i planowali gospodarkę produktami ubocznymi i odpadami. Brali również udział w warsztatach pieczenia naleśników.

              Piekarze/cukiernicy 🧁🍰 łączyli odmierzone składniki w misach maszyn do miksowania. Obsługiwali sprzęt do gotowania, a także pieczenia. Odmierzali także składniki lub substancję, które mają zostać wykorzystane w procesach produkcyjnych.

              🏞️ Tym razem nie zabrakło również atrakcji turystycznych, dzięki którym coraz lepiej znamy Riwierę Olimpijską. Poza pracą i obowiązkami, chcemy też jak najwięcej zobaczyć w Grecji
              i zapoznać się z jej kulturą. Wycieczka do malowniczej miejscowości położonej na wysokości 300 m. n.p.m u stóp masywu Gór Olimp była ku temu najlepszą okazją. odwiedziliśmy najstarszy Park Narodowy Grecji, który obejmuje mitologiczny Olimp. Należy pamiętać, że jest to masyw. Najwyższy szczyt masywu Olimp to Mitikas o wysokości 2918 m n.p.m.

              Miasteczko o historycznych tradycjach, 🗿 z domami o architekturze macedońskiej. Jego nazwa oznacza kamienne miejsce, ponieważ położone jest pomiędzy górami. W centrum miasta znajduje się kościół pod wezwaniem Św. Mikołaja, czyli patrona żeglarzy i marynarzy, dlatego że Litochoro znajduje się blisko morza, i było uznawane za jedno z najważniejszych miast portowych w regionie.


              Nasz spacer rozpoczęliśmy w sercu miejscowości Litochoro, na niewielkim, okrągłym placu
              z fontanną. Z centrum Litochoro swój spacer kontynuowaliśmy wzdłuż wąwozu Enipeas. Celem naszej wyprawy po wąwozie był niewielki wodospad - Wanny Afrodyty. Obecnie wąwóz jako, że jest rezerwatem, jest troszeczkę chronione przed działaniem ludzi.☀️

              Praktyka, rozwój i odkrywanie Grecji - właśnie tak wyglądał nasz dzień.

                        

              Praktyki zagraniczne ZSPS Łódź, Grecja 2025
              Projekt nr 2024-1-PL01-KA121-VET-000196362, realizowany w ramach Akredytacji Erasmusa nr 2020-1-PL01-KA120-VET-095452, Program Erasmus+, 
              sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe

               

          • 16.10.2025
            • 16.10.2025 (dzień 4)

              16.10.2025 (dzień 4)

              💨 Nie zwalniamy tempa. Minął kolejny piękny dzień w Leptokarii, a wraz z nim nasi uczniowie mają coraz więcej wiedzy zdobytej na zagranicznych praktykach. 👩‍🏫🧑🏼‍🏫

              Technicy technologii żywności 🧑‍🍳🔬 układali program produkcji żywności. Dobierali
              i obsługiwali maszyny oraz urządzenia stosowane w produkcji żywności. Dobierali również metody mocowania półproduktów i finalnych produktów spożywczych. Klasyfikowali
              i planowali gospodarkę produktami ubocznymi i odpadami produkcyjnymi.  Brali również udział w warsztatach baristycznych i warsztatach przyrządzania pizzy.

              Technicy kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności 🧫👩‍🔬 dobierali parametry technologiczne przetwórstwa spożywczego. Dbali o odpowiedni dobór maszyn i urządzeń do poszczególnych procesów. Zajmowali się dokumentacją technologiczną i normalizacją dla przetwórstwa spożywczego. Wykonywali różne działalności związane z przetwórstwem żywności oraz magazynowaniem i transportem produktów spożywczych. Klasyfikowali
              i planowali gospodarkę produktami ubocznymi i odpadami.

              Piekarze/cukiernicy 🧁🍰 łączyli odmierzone składniki w misach maszyn do miksowania. Obsługiwali sprzęt do gotowania, a także pieczenia. Odmierzali także składniki lub substancję, które mają zostać wykorzystane w procesach produkcyjnych.

              W popołudniowej części dnia wystartowaliśmy z programem kulturowym. Udaliśmy się do Thessalonik. 🏛️ Tour rozpoczęliśmy pod najbardziej charakterystycznym punktem Salonik Białą Wieżą. Później wraz z przewodnikiem ruszyliśmy zwiedzać miasto, gdzie czekały na nas zabytki rzymskie oraz bizantyjskie, mury obronne, przepiękne bizantyjskie świątynie takie jak Bazylika św. Dymitriusza czy Hagia Sofia, poznaliśmy  również historię miasta.

              Podczas spaceru podziwialiśmy atrakcje miasta takie jak promenadę, Rotundę czy Łuk Triumfalny Galeriusza. Z racji burzliwej, ale jednocześnie bogatej i ciekawej historii miasto stanowi niepowtarzalną mozaikę przenikających się na każdym kroku różnych kultur, religii, stylów sztuki i architektury. 🏺 Zwiedzanie zakończyliśmy na tętniącym życiem placu Arystotelesa, który jest ważnym miejscem społeczno – kulturowym miasta.

              Po zwiedzaniu miasta i poznaniu jego przeszłości, jesteśmy bogatsi nie tylko o nowe umiejętności zawodowe, ale także o kolejną dawkę historii, inspiracji  i wiedzy. 🧐

                                        

              Praktyki zagraniczne ZSPS Łódź, Grecja 2025
              Projekt nr 2024-1-PL01-KA121-VET-000196362, realizowany w ramach Akredytacji Erasmusa nr 2020-1-PL01-KA120-VET-095452, Program Erasmus+, 
              sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe

          • 15.10.2025
            • 15.10.2025 (dzień 3)

              To już 3️ dzień naszych zagranicznych praktyk w Grecji. Pogoda nam dopisuje,  promienie słońca dodają nam energii do dalszych działań. Nasze praktyki rozpoczęliśmy z samego rana.

              Technicy technologii żywności ustalali warunki przechowywania materiałów, półproduktów
              i finalnych produktów spożywczych. Planowali proces produkcji żywności. Dobierali składniki, dodatki do żywności i inne materiały przydatne w procesach produkcji żywności. Uczestniczyli również w warsztatach przyrządzania burgerów z półproduktów.

              Technicy kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności  identyfikowali technologię przetwarzania żywności uwzględniając zasady ekologicznego przetwarzania. Dobierali składniki, dodatki do żywności i inne materiały przydatne w przetwórstwie spożywczym. Przeprowadzali oceny organoleptyczne składników, półproduktów i produktów końcowych oraz dodatków do żywności.

              Piekarze/cukiernicy ustawiali temperaturę piekarnika i wkładali produkty do nagrzanego urządzenia do pieczenia. Regulowali temperaturę piekarnika.

              Dzień zaliczamy do bardzo udanych, coraz bardziej podoba nam się nasza Grecka przygoda - zdobywamy nowe umiejętności w zawodzie, poznajemy ciekawe rozwiązania
              i z niecierpliwością czekamy na kolejne dni.

                             

              Praktyki zagraniczne ZSPS Łódź, Grecja 2025
              Projekt nr 2024-1-PL01-KA121-VET-000196362, realizowany w ramach Akredytacji Erasmusa nr 2020-1-PL01-KA120-VET-095452, Program Erasmus+, 
              sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe

          • 14.10.2025
            • 14.10.2025 (dzień 2)

              14.10.2025 (dzień 2)

              Kolejny dzień technicy technologii żywności zaczęli od praktyk, na których zapoznali
              z zakresem prac i obowiązków prowadzonych na konkretnych stanowiskach. Ustalali warunki przechowywania materiałów, półproduktów i finalnych produktów spożywczych. Planowali proces produkcji żywności. Poznali proces obróbki drobiu.

              W tym samym czasie technicy kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności  zapoznali się
              z zakresem prac i obowiązków prowadzonych na konkretnych stanowiskach. Identyfikowali technologię przetwarzania żywności z uwzględnieniem zasad ekologicznego przetwarzania. Dobierali składniki, dodatki do żywności i innych materiałów przydatnych w przetwórstwie spożywczym.

              Piekarze/cukiernicy zapoznali się z zakresem prac i obowiązków prowadzonych na konkretnych stanowiskach. Sprawdzali produkty pod kątem jakości. Identyfikowali towary. Oceniali jakość składników żywności lub gotowych potraw.

              ☀️ Uczniowie spędzili interesująco czas na praktykach w swoich specjalnościach. Nie zabrakło również aktywności fizycznych i odpoczynku w czasie wolnym pomiędzy zajęciami. Była to okazja do integracji i regeneracji sił przed kolejnymi dniami pracy.

              To dopiero początek programu stażowego naszych uczniów, ale już czujemy, że będzie to wyjątkowy czas. Jesteśmy zmobilizowani do dalszych wyzwań.

                          

               

              Praktyki zagraniczne ZSPS Łódź, Grecja 2025
              Projekt nr 2024-1-PL01-KA121-VET-000196362, realizowany w ramach Akredytacji Erasmusa nr 2020-1-PL01-KA120-VET-095452, Program Erasmus+, 
              sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe

          • 12-13.10.2025
            • 12-13.10.2025 r.  (dzień przyjazdu + dzień 1)

              Kalimera z Riwiery Olimpijskiej!

              Wracamy na greckie szlaki. Po raz kolejny Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. Powstańców Wielkopolskich w Łodzi rozpoczął swoją przygodę.

              Grupa 2️2️ uczniów specjalizująca się na kierunkach technik technologii żywności, technik kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności oraz piekarz/cukiernik wyjechała na staż w ramach Akredytacji Erasmusa nr 2020-1-PL01-KA120-VET-095452, Program Erasmus+, sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe

              W porze obiadowej 12 października dojechaliśmy do hotelu Poseidon Palace położonego
              w miejscowości Leptokarya na Riwierze Olimpijskiej, gdzie przywitało nas słońce i morze Egejskie.

              Po zakwaterowaniu, obiedzie, wycieczce po okolicy i krótkim odpoczynku uczniowie uczestniczyli w spotkaniu informacyjnym, na którym poznali najważniejsze zasady praktyk oraz reguły panujące w hotelu. Następnie odbyli szkolenie BHP, podczas którego zapoznali się ze stanowiskami pracy i sprzętem oraz z zasadami bezpiecznej pracy. Zostali przeszkoleni
              z zakresu udzielania pierwszej pomocy. Podczas spotkania z greckim partnerem poznali również procedury postępowania w sytuacji zagrożenia zdrowia i życia podczas wykonywania obowiązków, zakres uprawnień, a także reguły współpracy w zespole. Zostali wdrożeni
              w swoje obowiązki.

              W pierwszym dniu swoich praktyk technicy technologii żywności, technicy kontroli jakości
              i bezpieczeństwa żywności  oraz piekarze/cukiernicy zapoznali się ze stanowiskiem pracy oraz poznali specyfikę jego działania.

              Za nami dzień pełen nowych doświadczeń, a to dopiero początek nauki oraz wrażeń jakie czekają naszych uczniów w kolejnych dwóch tygodniach.

              •                      

              Praktyki zagraniczne ZSPS Łódź, Grecja 2025
              Projekt nr 2024-1-PL01-KA121-VET-000196362, realizowany w ramach Akredytacji Erasmusa nr 2020-1-PL01-KA120-VET-095452, Program Erasmus+, 
              sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe