„Jakość żywności to podstawa!”
Okres trwania projektu: 01.10.2024 r. – 30.09.2026 r.
Cel: dostosowanie, na podstawie diagnozy zatwierdzonej przez organ prowadzący kierunków kształcenia w Technikum nr 6 w zawodach technik kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności i technik technologii żywności oraz w Branżowej Szkole I stopnia: piekarz i cukiernik, prowadzonych w ZSPS, do oczekiwań regionalnego rynku pracy we współpracy z otoczeniem społeczno-gospodarczym oraz poprawa zdolności do zatrudnienia 60 absolwentów w terminie od 01.02.2024 r. do 31.01.2026 r.
KLUCZOWE REZULTATY:
- minimum 42 uczniów zdobędzie kompetencje zawodowe i umiejętności uniwersalne pożądane na
rynku pracy;
- 20 nauczycieli kształcenia zawodowego udoskonali posiadane kompetencje zawodowe;
- 60 uczniów:
· skorzysta z pomocy doradcy zawodowego w zakresie planowania ścieżki
kariery zawodowej oraz zwiększenia wiedzy nt. rynku pracy,
· zdobędzie doświadczenia praktyczne uczestnicząc w wysokiej jakości stażach u pracodawców,
· rozwinie kompetencje społeczne takie jak komunikacja interpersonalna, autoprezentacja, przeciwdziałanie dyskryminacji i umiejętność funkcjonowania w grupie rówieśniczej;
· zwiększy poziom wiedzy na temat ekologii, pozna znaczenie zachowań proekologicznych w życiu codziennym dla ochrony zasobów środowiska naturalnego;
- podniesienie jakości procesu dydaktycznego w ZSPS poprzez modernizację pracowni – szkolnej
pracowni analitycznej i szkolnej pracowni analizy żywności w specjalistyczny sprzęt laboratoryjny
umożliwiający symulację pracy laboratoriów badawczych prowadzonych przez pracodawców.