• Fotorelacje

          • 03.05.2024
            • Praktyki zagraniczne ZSPS, Grecja 2024 – dzień 12

              Praktyki zagraniczne ZSPS, Grecja 2024 – dzień 12

              Dzisiejszy dzień był ostatnim dniem praktyk naszych stażystów z Technik Technologii Żywności, Technik Kontroli Jakości i Bezpieczeństwa Żywności, Cukiernicy. Każda specjalizacja miała ewaluację oraz podsumowanie całej zdobytej wiedzy i umiejętności w czasie trwania „wielkiej greckiej” przygody z zagranicznym stażem. Odbyły się też spotkania i rozmowy z mentorami, którzy wspierali cały proces kształcenia zawodowego. Na koniec młodzież miała możliwość uczestniczyć w uroczystym zakończeniu niezwykłych praktyk – pracy połączonej z poznaniem kraju, jego kultury i zwyczajów.

              Projekt nr 2023-1-PL01-KA121-VET-000117783, realizowany w ramach Akredytacji Erasmusa nr 2020-1-PL01-KA120-VET-095452, Program Erasmus+,sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe

          • 02.05.2024
            • Praktyki zagraniczne ZSPS, Grecja 2024 – dzień 11

              Praktyki zagraniczne ZSPS, Grecja 2024 – dzień 11

              Przedostatni dzień praktyk za nami.

              Technik Technologii Żywności zapoznali się z procesem technologicznym sera Feta i zarządzeniem procesem produkcyjnym oraz wymaganymi badaniami laboratoryjnymi. Przeprowadzili ocenę sensoryczną półproduktów i wyrobu gotowego. Obliczyli zużycie składników do dziennej produkcji sera Feta.

              Technik Kontroli Jakości i Bezpieczeństwa Żywności zapoznali się z procesem produkcji sera Feta oraz procedurami badań laboratoryjnych surowca, półproduktu i wyrobu gotowego. Przeprowadzili i zinterpretowali badania laboratoryjne mleka. Dokonali analizy sensorycznej sera Feta. Dobrali opakowania i zaplanowali transport do lokalnych odbiorców. W trakcie praktyk przestrzegali wymaganych zasad GHP, GMP i HACCP.

              Cukiernicy wykonywali ciasto filo (ugniatali, wałkowali i formowali przekładając warstwy i nadziewając mają orzechową) kroili półprodukt i wypiekali. Pod koniec praktyk wykonywali czynności porządkowe, myli urządzenia i dezynfekowali sprzęt produkcyjny.

              W wolnym czasie, młodzież z opiekunami, wybrała się na Zamek Platamonas, który stanowi ważną część historii regionu Pieria. Ta malowniczo położona nad wybrzeżem morza Egejskiego budowla z XIII wieku, była idealnym zakończeniem pełnego wrażeń dnia.

               

              Projekt nr 2023-1-PL01-KA121-VET-000117783, realizowany w ramach Akredytacji Erasmusa nr 2020-1-PL01-KA120-VET-095452, Program Erasmus+,sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe

          • 01.05.2024
            • Praktyki zagraniczne ZSPS, Grecja 2024 – dzień 10

              Praktyki zagraniczne ZSPS, Grecja 2024 – dzień 10

              Koniec coraz bliżej, a młodzież nadal bardzo aktywna na swoich praktykach.

              Technik Technologii Żywności przeprowadzał analizę sensoryczną surowców, półproduktów i gotowych produktów spożywczych oraz dodatków żywności. Przeprowadzali badania fizykochemiczne produktów spożywczych i interpretowali ich wyniki.

              Technik Kontroli Jakości i Bezpieczeństwa Żywności przeprowadzał analizę sensoryczną surowców i interpretowali wyniki badań laboratoryjnych.

              Cukiernicy nakładali polewy, lukier i inne posypki na wypieki. Dekorowali wypieki takie jak ciasta i ciasteczka. Przygotowywali i wypiekali chleby na śniadanie hotelowe.

              Po praktykach, wszystkie specjalizacje miały wizytację w szpitalu w Katerini, gdzie zapoznali się z pracą działu żywienia. Zwiedzali go zdodnie z drogami surowców i gotowych potraw. W pierwszej strefie obejrzeli pomieszczenia do obróbki brudnej surowców roślinnych i zwierzęcych, pomieszczenie socjalne (szatnie, pokój odpoczynku) oraz magazynowe (magazyny suche, warzyw, owoców, mięsa, nabiału i inne). Młodzież uzyskała wyczerpujące informacje na temat zasady FIFO oraz warunków klimatycznych panujących w pomieszczeniach oraz sposobie monitorowania i dokumentowania ich. W tej części praktykanci mogli zaobserwować zastosowanie desek do krojenia w równych kolorach zgodnie z zasadami HACCP, zasadą działania obieraczki do ziemniaków i myjki do warzyw. W drugiej strefie działu żywienia, części czystej, poznali zasadę działania urządzeń grzewczych- smażalników, różnych trzonków kuchennych oraz pieców. Uczestniczyli również w porcjowaniu dań obiadowych dla pacjentów. W stołówce szpitalnej napełniali wodą bemary i na koniec degustowali dietetyczny deser.

              Projekt nr 2023-1-PL01-KA121-VET-000117783, realizowany w ramach Akredytacji Erasmusa nr 2020-1-PL01-KA120-VET-095452, Program Erasmus+,sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe

          • 30.06.2024
            • Praktyki zagraniczne ZSPS, Grecja 2024 – dzień 9

              Praktyki zagraniczne ZSPS, Grecja 2024 – dzień 9

              Kolejny dzień praktyk za nami.

              Technik Technologii Żywności zarządzali procesem produkcji żywności zgodnie z dokumentacją, monitorowali proces produkcji pod kątem zgodności z systemami zapewniania jakości. Na lokalnym targu dobierali i rozróżniali surowce do zaplanowania produkcji dziennej. W drugiej części praktyk kalkulowali koszty produkcji na podstawie receptur i przeliczali koszty wyrobów gotowych na 1 osobę.

              Technik Kontroli Jakości i Bezpieczeństwa Żywności wybierali opakowania właściwe do danego rodzaju produktu spożywczego, potrzeb klienta i środka transportu. Na lokalnym targu dobierali i rozróżniali surowce do zaplanowania produkcji dziennej. W drugiej części praktyk kalkulowali koszty produkcji na podstawie receptur i przeliczali koszty wyrobów gotowych na 1 osobę.

              Cukiernicy sprawdzali jakość surowców w celu zapewnienia spełnienia norm i specyfikacji, w razie potrzeby przeprowadzali konserwacje lub czyszczenie. Na lokalnym targu dobierali i rozróżniali surowce do zaplanowania produkcji dziennej.

              Po praktykach, w czasie wolnym, uczniowie wraz z opiekunami wybrali się na wycieczkę do górskiego miasteczka Stary Pantaleimon, gdzie młodzież mogła skosztować wyrobów z okolicznych lasów tj. miodów z kasztana jadalnego czy owocu koumaro rosnącego na zboczach Olimpu.

              Projekt nr 2023-1-PL01-KA121-VET-000117783, realizowany w ramach Akredytacji Erasmusa nr 2020-1-PL01-KA120-VET-095452, Program Erasmus+,sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe

          • 29.06.2024
            • Praktyki zagraniczne ZSPS, Grecja 2024 – dzień 8

              Praktyki zagraniczne ZSPS, Grecja 2024 – dzień 8

              Młodzież naładowana pozytywną energią po weekendzie kulturowym, ochoczo rozpoczęła ostatni tydzień praktyk zagranicznych.

              Technik Technologii ŻywnościTechnik Kontroli Jakości i Bezpieczeństwa Żywności mieli praktyki wspólnie. Praktykanci poznawali słownictwo technologiczne w języku angielskim i greckim. Zapoznawali się z recepturami na tradycyjne wyroby greckie tj: mousaka, baklawa, grecka sałatka i tsatsiki.

              Cukiernicy przygotowywali surowce do wykonywania ciasta drożdżowego. Sporządzali ciasto, ukształtowali wyroby, poddawali fermentacji i wypiekali. Wykańczali ciasto kremem z wykorzystaniem worka cukierniczego.

              W czasie wolnym, po praktykach odwiedziliśmy górskie miasteczko Litochoro znajdujące się u podnóża Masywu Olimpu. Z tego miasteczka, uczniowie wraz z opiekunami, wybrali się na spacer do wąwozu Enipeas, aby na jego końcu odkryć niesamowity wodospad. Kontakt z nieskażoną cywilizacją i przyrodą była okazją do kontemplowania piękna natury.

              Projekt nr 2023-1-PL01-KA121-VET-000117783, realizowany w ramach Akredytacji Erasmusa nr 2020-1-PL01-KA120-VET-095452, Program Erasmus+,sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe

          • 28.06.2024
            • Praktyki zagraniczne ZSPS, Grecja 2024 – dzień 7

              Praktyki zagraniczne ZSPS, Grecja 2024 – dzień 7

              Dzisiaj byliśmy na wycieczce w kompleksie skalno-klasztornym Meteory. To jedno z tych miejsc na świecie, które widnieje na liście najcenniejszych zabytków UNESCO. Najpierw udaliśmy się do wytwórni ikon bizantyjskich, był to ciekawy punkt programu wycieczki, gdzie dowiedzieliśmy się jak powstają i dlaczego je się pisze a nie maluje. Podczas zwiedzania dowiedzieliśmy się dużo na temat kultury prawosławnej, jej historii i tradycji. Mieliśmy możliwość obejrzeć jeden z sześciu głównych klasztorów, Klasztor św. Varlama. Podziwialiśmy przepiękne freski zdobiące ściany klasztoru oraz zachowany ikonostas. W wolnym czasie zaopatrzyliśmy się w pamiątki z pobytu w tym niesamowitym miejscu.

              Projekt nr 2023-1-PL01-KA121-VET-000117783, realizowany w ramach Akredytacji Erasmusa nr 2020-1-PL01-KA120-VET-095452, Program Erasmus+,sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe

          • 27.06.2024
            • Praktyki zagraniczne ZSPS, Grecja 2024 – dzień 6

              Praktyki zagraniczne ZSPS, Grecja 2024 – dzień 6

              Wcześnie rano wyjechaliśmy z naszego hotelu, aby odbyć rejs na wyspę Skiathos. Podczas zwiedzania wyspy, poznaliśmy historię greckiej flagi i jej symboliki. Odwiedziliśmy miejsca, gdzie były kręcone sceny z filmu "Mamma Mia", podziwialiśmy rozległą panoramę okolicy. Z pokładu statku podziwialiśmy wiele malowniczych wysp i wysepek. Załoga Kapitana Kostasa zapewniła urozmaicony program animacyjno - kulturowy. Bawiąc się poznaliśmy elementy tradycyjnej kultury greckiej, tańczyliśmy m.in. Zorbę, czyli Sirtaki. Oglądaliśmy również mistrzowski popis greckiego tańca tradycyjnego w wykonaniu Pana Kostasa i jego załogi. Czas wolny natomiast spędziliśmy a kąpieli morskiej i słonecznej na tzw. złotej plaży Koukunarias.

              Projekt nr 2023-1-PL01-KA121-VET-000117783, realizowany w ramach Akredytacji Erasmusa nr 2020-1-PL01-KA120-VET-095452, Program Erasmus+,sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe

          • 26.04.2024
            • Praktyki zagraniczne ZSPS, Grecja 2024 – dzień 5

              Praktyki zagraniczne ZSPS, Grecja 2024 – dzień 5

              Piąty dzień praktyk minął naszym stażystom bardzo szybko, nie mogą się doczekać nadchodzącego weekendu kulturowego.

              Technik Technologii Żywności przygotowywali dżem z kiwi. Poznali technologię produkcji wina – od plantacji winogron, poprzez wstępną obróbkę (usunięcie zbędnych gałązek i szypułek) poprzez fermentację oraz dojrzewanie. Zapoznali się z zasadami produkcji wina białego, różowego i czerwonego z różnych gatunków winogron. Poznali parametry jakie należy badać na różnych etapach produkcji wina.

              Technik Kontroli Jakości i Bezpieczeństwa Żywności praktykanci badali zawartość cukru w winach przy użyciu refraktometru i areometru. Badanie PH wykonali wykorzystując papierki lakmusowe, które porównywali z wzornikiem. Poznali technologię produkcji wina – od plantacji winogron, poprzez wstępną obróbkę (usunięcie zbędnych gałązek i szypułek) poprzez fermentację oraz dojrzewanie. Zapoznali się z zasadami produkcji wina białego, różowego i czerwonego z różnych gatunków winogron. Poznali parametry jakie należy badać na różnych etapach produkcji wina.

              Cukiernicy przygotowywali ciasto filo od podstaw, rozwałkowali je, przygotowywali nadzienie i składali z przygotowanych produktów Baklawę. Następnie nacięli ciasto w kształt rombów. Przygotowali syrop, którym zalali wypieczone ciasto. Dzięki nacięciom całość równomiernie się nasączyła.

              Po praktykach, młodzież wraz z opiekunami pojechała na wycieczkę śladami Aleksandra Wielkiego i jego dynastii. Odwiedzili Thessaloniki miasto założone przez Kassandra, jednego z generałów Aleksandra Wielkiego i nazwane tak na cześć jego córki Thessalonike. Jest to drugie co do wielkości - po Atenach - miasto w Grecji.  Uczniowie mieli okazję zobaczyć m.in. panoramę miasta z samej góry Białej Wieży, zobaczyć posąg Aleksandra Wielkiego na ukochanym koniu Bucyfale, Łuk Triumfalny Galeriusza, Rotundę oraz najważniejsze miejsce spotkań mieszkańców Salonik, czyli Plac Arystotelesa.

               

              Projekt nr 2023-1-PL01-KA121-VET-000117783, realizowany w ramach Akredytacji Erasmusa nr 2020-1-PL01-KA120-VET-095452, Program Erasmus+,sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe

          • 25.04.2024
            • Praktyki zagraniczne ZSPS, Grecja 2024 – dzień 4

              Praktyki zagraniczne ZSPS, Grecja 2024 – dzień 4

              Czwarty dzień praktyk minął naszym stażystom bardzo szybko i aktywnie.

              Technik Technologii Żywności praktykanci poznali ciąg technologiczny procesu produkcji owoców w syropie (brzoskwiń i moreli) pakowanych w puszki, słoje i pojemniki plastikowe. Dobierali maszyny i urządzenia do poszczególnych etapów produkcji. Obejrzeli filmy instruktarzowe, działania linii technologicznych podczas pełnej produkcji w sezonie. Zapoznali się z warunkami magazynowania opakowań, surowców i gotowych przetworów.

               

              Technik Kontroli Jakości i Bezpieczeństwa Żywności równie poznawał ciąg technologiczny procesu produkcji owoców w syropie. Dobierali maszyny i urządzenia do poszczególnych etapów produkcji. Obejrzeli filmy instruktarzowe, działania linii technologicznych podczas pełnej produkcji w sezonie. W zakładowym laboratorium oceniali zawartość cukru w syropie i wytrzymałość opakowań. Zapoznali się z systemami zapewnienia jakości gotowych wyrobów wdrożonymi w zakładzie.

               

              Cukiernicy podczas swoich praktyk w dniu dzisiejszym oceniali jakość półproduktów do sporządzania rożków z kremem, napełniali je a następnie przechowywali przed wydaniem ich konsumentom. Oceniali również jakość orzechów przeznaczonych do produkcji ciastek i mas. Ponadto odważali i łączyli składniki do produkcji bułeczek, wyrabiali ciasto, kształtowali wyroby i wypiekali półprodukty.



              Projekt nr 2023-1-PL01-KA121-VET-000117783, realizowany w ramach Akredytacji Erasmusa nr 2020-1-PL01-KA120-VET-095452, Program Erasmus+,sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe

          • 24.04.2024
            • Praktyki zagraniczne ZSPS, Grecja 2024 – dzień 3

              Praktyki zagraniczne ZSPS, Grecja 2024 – dzień 3

              Trzeci dzień praktyk za nami. Był to dzień pełen wrażeń i niesamowitych doświadczeń zawodowych dla naszych stażytów.

              Technik Technologii Żywności podczas dzisiejszych praktyk zapoznał się z linią technologiczną do obróbki wstępnej kiwi, urządzeniami do selekcji pod względem wielkości i stopnia dojrzałości oraz warunkami magazynowania i przechowywania w pomieszczeniach chłodniczych. Na koniec dokonał oceny organoleptycznej owoców kiwi przechowywanych w magazynie od jesiennych zbiorów.

               

              Technik Kontroli Jakości i Bezpieczeństwa Żywności w tym czasie ustalał warunki przechowywania owoców kiwi w pomieszczeniach magazynowych chłodni Sketos w Aigani. Zapoznał się z linią technologiczną do obróbki wstępnej, przeprowadził kontrolę temperatury w pomieszczeniach magazynowych. Badał owoce kiwi pod względem temperatury, zawartości cukru i stopnia twardości.

               

              Cukiernicy dziś samodzielnie kształtowali kęsy na bułeczki oraz wykonywali czekoladowe ciasteczka z płatkami kukurydzianymi. W dalszej części praktyk przygotowywali również deserki z ciasta listkowego i krem. Podczas dzisiejszych zajęć monitorowali temperaturę i czas wypieku a następnie warunki przechowywania gotowych wyrobów.



              Projekt nr 2023-1-PL01-KA121-VET-000117783, realizowany w ramach Akredytacji Erasmusa nr 2020-1-PL01-KA120-VET-095452, Program Erasmus+,sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe

          • 23.04.2024
            • Praktyki zagraniczne ZSPS, Grecja 2024 – dzień 2

              Praktyki zagraniczne ZSPS, Grecja 2024 – dzień 2

              Drugi dzień praktyk minął bardzo aktywnie naszym stażystom.

              Technik Technologii Żywności dziś na swoich praktykach aktywnie brał udział w procesie produkcji wyrobów cukierniczych trwałych. Zapoznał się z zasadami planowania procesu produkcji, sterowania linią technologiczną oraz warunkami przechowywania surowców i gotowych ciastek.

               

              Technik Kontroli Jakości i Bezpieczeństwa Żywności na swoich praktykach zapoznał się z zakresem prac i obowiązków prowadzonych na linii przemysłowej produkcji ciastek czekoladowych. Zapoznał się także z zasadami planowania procesu produkcji, sterowania linią technologiczną oraz warunkami przechowywania surowców i gotowych ciastek.

               

               

              Cukiernicy uczestniczyli w kształtowaniu bułeczek drożdżowych oraz rurek z ciasta francuskiego. Obserwowali formowanie bułek przy wykorzystaniu obu rąk swojego mentora. Ustawiali temperatury do pieczenia i oceniali jakość wypieczonych bułeczek. Zauważyli różnicę technologiczną między Polską a Grecją co było cennym doświadczeniem zawodowym i możliwości zaimplementowania zdobytej wiedzy i umiejętności na rynek Polski.

               

              Po praktykach, nasi stażyści udali się do Zakładu Cukierniczego Βιολάντα (Violanta) znanego w Grecji z wysokiej jakości surowców używanych do produkcji oraz ekologicznych rozwiązań w nowoczesnych liniach technologicznych. Spaliny i woda w tym zakładzie są w obiegu zamkniętym i nie przedostają się do środowiska zewnętrznego. Zapotrzebowanie energetyczne w 80% zakład wykorzystuje z odnawialnych źródeł. Praktykanci byli pod dużym wrażeniem funkcjonowania, czystości i uzyskanych informacji. Przedstawiciel podkreślił, że jego firma jest jedyną na świecie stosującą takie rozwiązania, aby zakład był neutralny dla środowiska.



              Projekt nr 2023-1-PL01-KA121-VET-000117783, realizowany w ramach Akredytacji Erasmusa nr 2020-1-PL01-KA120-VET-095452, Program Erasmus+,sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe

          • 22.04.2024
            • Praktyki zagraniczne ZSPS, Grecja 2024 – dzień 1

              Praktyki zagraniczne ZSPS, Grecja 2024 – dzień 1

              Kalimera!

              Pierwszy dzień praktyk zaczęliśmy od udziału w spotkaniu informacyjnym zorganizowanym przez Olympus Education oraz w szkoleniu BHP, na którym zapoznaliśmy się z obowiązującymi zasadami bezpieczeństwa. Otrzymaliśmy od organizacji przyjmującej słowniczki polsko-greckie, abyśmy mogli sami przełamywać bariery, poszerzać swoje horyzonty językowe i móc porozumiewać się z osobami, które będą nas szkolić. Zapoznano nas też z regulaminem praktyk i hotelu oraz w swoich specjalizacjach omówiliśmy organizację stanowisk pracy.

               

              Technik Technologii Żywności dziś przygotowywał surowce do produkcji. Zapoznawał się z usytuowaniem przechowywanych surowców, nazewnictwem surowców i warunkami pracy.

               

              Technik Kontroli Jakości i Bezpieczeństwa Żywności w tym czasie na swoich praktykach zapoznawał się z zasadami HACCP w zakładach przemysłu spożywczego. Poznawał zakres praw i obowiązków na przykładowym stanowisku oraz etapy wdrażania systemów jakości.

               

              Cukiernik sporządzali krem a następnie wypełniali nim korpusy z ciasta parzonego z wykorzystaniem worków cukierniczych. Zapoznali się z usytuowaniem surowców z nazewnictwem i magazynowaniem wyrobu gotowego.


               

               

              Projekt nr 2023-1-PL01-KA121-VET-000117783, realizowany w ramach Akredytacji Erasmusa nr 2020-1-PL01-KA120-VET-095452, Program Erasmus+,sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe

          • 21.04.2024
            • Dojechali

              Dojechali

              I naszym oczom ukazał się błękit nieba i nietylko...

          • 21.04.2024
            • Jechali, jechali

              Jechali, jechali

              Droga minęła szybko.