Aktualności
Życzenia Świąteczne
Europejska Agencja Kosmiczna w Łodzi
Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi dołącza się do akcji #kartkadopremiera, #europejskaagencjakosmiczna
Warsztaty piernikowe - podsumowanie
W naszej Szkole jak w ulu. Cały czas trwa ruch. W dniach 2 - 4 grudnia odwiedziło nas niespełna 200 uczniów ze szkół podstawowych. Poznawali nasze pracownie zawodowe gdzie wypiekania i ozdabiali pierniki oraz zamieniali się w alchemików. Zabawa była przedni zobaczcie sami.
Dziękujemy za odwiedziny:
Szkoła Podstawowa nr 35 w Łodzi,
Szkoła Podstawowa nr 58
Szkoła Podstawowa nr 91
Szkoła Podstawowa nr 182
Szkoła Podstawowa 192.
Zapraszamy częściej.
4
Warsztaty piernikowe.
🎅Ho, Ho, Ho🎅 Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. W Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi jak co roku roztacza się piernikowy aromat. W tym roku dzielimy się naszą atmosferą z uczniami łódzkich szkół podstawowych.
Wymieniamy doświadczenia- robocza wizyta przedstawicieli szkół z Warszawy
W dniu 04.12.2025r. do łódzkiego Spożywczaka zawitali goście z Warszawy: przedstawiciele Biura Edukacji Miasta Stołecznego Warszawy oraz Dyrektorzy warszawskich szkół ponadpodstawowych.
rozmowy dotyczyły wymiany doświadczeń, związanych ze sposobami promowania szkół ponadpodstawowych, sposobami zapobiegania problemom i wyzwaniom, stawianym przed oświatą.
Goście mogli zaobserwować i wziąć udział w warsztatach pierniczkowych, zorganizowanych przez nas dla uczniów szkół podstawowych.
Czas na rozmowach minął zbyt szybko i pozostawił zarówno w nas, jak i naszych Gościach niedosyt; zakładamy, że następne spotkanie nastąpi już wkrótce!
Spożywczak w Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno - Spożywczego
18 listopada uczniowie klasy 5ta uczestniczyli w zajęciach laboratoryjnych w Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno – Spożywczego w Łodzi. W czasie zajęć zapoznaliśmy się z metodami oceny żywności za pomocą zmysłów wzroku, smaku, zapachu i dotyku a także sposobami badań osób uczestniczących w panelu eksperckim badającym produkty spożywcze oraz praktycznie wykonywaliśmy ćwiczenia określające predyspozycje sensoryczne. Mogliśmy zobaczyć także profesjonalne laboratorium sensoryczne oraz przyjrzeć się pracy laboratorium fizyko-chemicznego, instrumentalnego oraz mikrobiologicznego.
1