Aktualności

Aktualności

        • Warsztaty piernikowe - podsumowanie

          W naszej Szkole jak w ulu. Cały czas trwa ruch. W dniach 2 - 4 grudnia odwiedziło nas niespełna 200 uczniów ze szkół podstawowych. Poznawali nasze pracownie zawodowe gdzie wypiekania i ozdabiali pierniki oraz zamieniali się w alchemików. Zabawa była przedni zobaczcie sami.

          Dziękujemy za odwiedziny:

          Szkoła Podstawowa nr 35 w Łodzi,

          Szkoła Przystań

          Szkoła Podstawowa nr 58

          Szkoła Podstawowa nr 91

          Szkoła Podstawowa nr 182

          Szkoła Podstawowa 192.

          Zapraszamy częściej.

        • Warsztaty piernikowe.

          🎅Ho, Ho, Ho🎅 Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. W Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi jak co roku roztacza się piernikowy aromat. W tym roku dzielimy się naszą atmosferą z uczniami łódzkich szkół podstawowych.

        • Wymieniamy doświadczenia- robocza wizyta przedstawicieli szkół z Warszawy

          W dniu 04.12.2025r. do łódzkiego Spożywczaka zawitali goście z Warszawy: przedstawiciele Biura Edukacji Miasta Stołecznego Warszawy oraz Dyrektorzy warszawskich szkół ponadpodstawowych.

          rozmowy dotyczyły wymiany doświadczeń, związanych ze sposobami promowania szkół ponadpodstawowych, sposobami zapobiegania problemom i wyzwaniom, stawianym przed oświatą.

          Goście mogli zaobserwować i wziąć udział w warsztatach pierniczkowych, zorganizowanych przez nas dla uczniów szkół podstawowych.

          Czas na rozmowach minął zbyt szybko i pozostawił zarówno w nas, jak i naszych Gościach niedosyt; zakładamy, że następne spotkanie nastąpi już wkrótce!

        • Spożywczak w Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno - Spożywczego

           

          18 listopada uczniowie klasy 5ta uczestniczyli w zajęciach laboratoryjnych w Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno – Spożywczego w Łodzi. W czasie zajęć zapoznaliśmy się z metodami oceny żywności za pomocą zmysłów wzroku, smaku, zapachu i dotyku a także sposobami badań osób uczestniczących w panelu eksperckim badającym produkty spożywcze oraz praktycznie wykonywaliśmy ćwiczenia określające predyspozycje sensoryczne. Mogliśmy zobaczyć także profesjonalne laboratorium sensoryczne oraz przyjrzeć się pracy laboratorium fizyko-chemicznego, instrumentalnego oraz mikrobiologicznego.