• Technik kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności

        • Technik kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności to zawód dla zainteresowanych badaniem żywności: sprawdzaniem jej składu, wykrywaniem substancji niebezpiecznych, określaniem liczby drobnoustrojów oraz oceną cech organoleptycznych. 

          Uczniowie poznają procesy produkcji i dystrybucji żywności, z uwzględnieniem kontroli jakości oraz przewidywania i eliminowania zagrożeń dla jakości na każdym etapie produkcyjnym, z magazynowaniem i transportem włącznie. Nauczą się pobierać próbki i wykonywać badania laboratoryjne oraz opracowywać elementy dokumentacji systemów jakości i przygotować zakład do ich wdrożenia oraz audytu. Kształcenie według autorskiego, innowacyjnego programu nauczania, pod opieką Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej pozwoli uczniom uzyskać kwalifikacje oczekiwane od średniej kadry technicznej branży spożywczej.

          Czekają na ciebie atrakcyjne miejsca pracy:

          • Instytucje i laboratoria badające jakość żywności;
          • Zakłady produkujące żywność, centra dystrybucyjne, hurtownie.

          Będziesz przygotowany również do prowadzenia własnej działalności gospodarczej.

          Jeszcze trochę o zawodzie…

          Technik kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności to zawód dla zainteresowanych badaniem żywności: sprawdzaniem jej składu, wykrywaniem substancji niebezpiecznych, określaniem liczby drobnoustrojów oraz oceną cech organoleptycznych.

          Uczniowie poznają procesy produkcji i dystrybucji  żywności, z uwzględnieniem kontroli jakości oraz przewidywania i eliminowania zagrożeń dla jakości na każdym etapie produkcyjnym, z magazynowaniem i transportem włącznie. Nauczą się pobierać próbki i wykonywać badania laboratoryjne oraz opracowywać elementy dokumentacji systemów jakości i przygotować zakład do ich wdrożenia oraz audytu. Kształcenie według autorskiego, innowacyjnego programu nauczania, pod opieką Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej pozwoli uczniom uzyskać kwalifikacje oczekiwane od średniej kadry technicznej branży spożywczej.

          Nauka trwa cztery lata po gimnazjum a pięć lat po szkole podstawowej. Uczniowie są przygotowywani do egzaminu maturalnego oraz egzaminów zawodowych.

          Przebieg nauki

          Nauka odbywa się w bardzo dobrze wyposażonych pracowniach szkolnych. Wiadomości i umiejętności zdobyte w szkole uczniowie pogłębiają i uzupełniają podczas zajęć zakładach produkcyjnych (dział produkcji oraz laboratorium), centrach handlowych oraz laboratoriach Politechniki Łódzkiej.

          Program nauczania obejmuje:

          • przedmioty ogólnokształcące, w tym:
            • dwa języki obce – język angielski i niemiecki;
            • przedmiot w zakresie rozszerzonym – język angielski;
          • przedmioty zawodowe realizowane w formie kształcenia modułowego, obejmującego towaroznawstwo i ogólną technologię żywności, podstawy techniki, mikrobiologię, analizę żywności, wdrażanie i dokumentowanie systemów zarządzania jakością, działalność przedsiębiorstwa spożywczego oraz język obcy zawodowy.

          Praktyki zawodowe

          Praktyki zawodowe zaplanowano w klasie drugiej (cztery tygodnie) i w klasie czwartej (cztery tygodnie).

          W trakcie ich trwania weryfikują swoją wiedzę nabytą podczas zajęć szkolnych oraz zdobywają nowe wiadomości i umiejętności zawodowe w rzeczywistych warunkach zakładu pracy. Praktyki odbywają się w zakładach zajmujących się produkcją żywności, współpracujących ze szkołą, np. Dakri, Vandemortele, Zbyszko, Pamso, Superdrob, Jogo, cukiernie i piekarnie rzemieślnicze, hipermarkety, hurtownie spożywcze oraz laboratoriach zakładowych.

           

          Egzaminy

          • W klasie trzeciej – egzamin zawodowy z zakreu kwalifikacji SPC.XX Produkcja i dystrybucja wyrobów spożywczych;
          • W klasie piątej – egzamin zawodowy z kwalifikacji SPC.YY Badanie jakości i zapewnienie bezpieczeństwa żywności.

          Po zdaniu każdego egzaminu uczeń otrzymuje certyfikat danej kwalifikacji.
          Po zdaniu obu egzaminów i ukończeniu szkoły, absolwenci uzyskują tytuł technika kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności.

           

          • Po ukończeniu ostatniej klasy uczniowie przystępują do egzaminu maturalnego.
             

          A po ukończeniu szkoły możesz…

          1. pracować w:

            • w laboratoriach zakładowych oraz laboratoriach badawczych żywności, jako laborant;
            • w zakładach produkujących żywność jako asystent technologa w zakresie organizowania i nadzorowania produkcji;
            • w małych zakładach produkcyjnych jako pracownik odpowiedzialny za wdrożenie i nadzorowanie systemu HACCP;
            • w hurtowniach, centrach dystrybucji, firmach specjalizujących się w handlu żywnością jako pracownik ds. nadzorowania jakości i bezpieczeństwa żywności,;

          2. po uzyskaniu certyfikatu możesz zostać specjalistą ds. jakości oraz audytorem wewnętrznym;

          3. prowadzić własną firmę branży spożywczej;

          4. kontynuować naukę na wyższej uczelni.