- Piekarz z uwzględnieniem produkcji pieczywa dietetycznego
- Cukiernik z naciskiem na nowoczesne techniki dekorowania.
- Technik technologii żywności z elementami nowoczesnego dekoratorstwa (innowacja)
- Technik technologii żywności z kwalifikacją cukierniczą z elementami dietetyki sportowej (innowacja)
- Technik kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności
- Operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego
- Przetwórca mięsa
Technik kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności
Technik kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności to zawód dla zainteresowanych badaniem żywności: sprawdzaniem jej składu, wykrywaniem substancji niebezpiecznych, określaniem liczby drobnoustrojów oraz oceną cech organoleptycznych.
Uczniowie poznają procesy produkcji i dystrybucji żywności, z uwzględnieniem kontroli jakości oraz przewidywania i eliminowania zagrożeń dla jakości na każdym etapie produkcyjnym, z magazynowaniem i transportem włącznie. Nauczą się pobierać próbki i wykonywać badania laboratoryjne oraz opracowywać elementy dokumentacji systemów jakości i przygotować zakład do ich wdrożenia oraz audytu. Kształcenie według autorskiego, innowacyjnego programu nauczania, pod opieką Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej pozwoli uczniom uzyskać kwalifikacje oczekiwane od średniej kadry technicznej branży spożywczej.
Czekają na ciebie atrakcyjne miejsca pracy:
- Instytucje i laboratoria badające jakość żywności;
- Zakłady produkujące żywność, centra dystrybucyjne, hurtownie.
Będziesz przygotowany również do prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
Jeszcze trochę o zawodzie…
Technik kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności to zawód dla zainteresowanych badaniem żywności: sprawdzaniem jej składu, wykrywaniem substancji niebezpiecznych, określaniem liczby drobnoustrojów oraz oceną cech organoleptycznych.
Uczniowie poznają procesy produkcji i dystrybucji żywności, z uwzględnieniem kontroli jakości oraz przewidywania i eliminowania zagrożeń dla jakości na każdym etapie produkcyjnym, z magazynowaniem i transportem włącznie. Nauczą się pobierać próbki i wykonywać badania laboratoryjne oraz opracowywać elementy dokumentacji systemów jakości i przygotować zakład do ich wdrożenia oraz audytu. Kształcenie według autorskiego, innowacyjnego programu nauczania, pod opieką Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej pozwoli uczniom uzyskać kwalifikacje oczekiwane od średniej kadry technicznej branży spożywczej.
Nauka trwa cztery lata po gimnazjum a pięć lat po szkole podstawowej. Uczniowie są przygotowywani do egzaminu maturalnego oraz egzaminów zawodowych.
Przebieg nauki
Nauka odbywa się w bardzo dobrze wyposażonych pracowniach szkolnych. Wiadomości i umiejętności zdobyte w szkole uczniowie pogłębiają i uzupełniają podczas zajęć zakładach produkcyjnych (dział produkcji oraz laboratorium), centrach handlowych oraz laboratoriach Politechniki Łódzkiej.
Program nauczania obejmuje:
- przedmioty ogólnokształcące, w tym:
- dwa języki obce – język angielski i niemiecki;
- przedmiot w zakresie rozszerzonym – język angielski;
- przedmioty zawodowe realizowane w formie kształcenia modułowego, obejmującego towaroznawstwo i ogólną technologię żywności, podstawy techniki, mikrobiologię, analizę żywności, wdrażanie i dokumentowanie systemów zarządzania jakością, działalność przedsiębiorstwa spożywczego oraz język obcy zawodowy.
Praktyki zawodowe
Praktyki zawodowe zaplanowano w klasie drugiej (cztery tygodnie) i w klasie czwartej (cztery tygodnie).
W trakcie ich trwania weryfikują swoją wiedzę nabytą podczas zajęć szkolnych oraz zdobywają nowe wiadomości i umiejętności zawodowe w rzeczywistych warunkach zakładu pracy. Praktyki odbywają się w zakładach zajmujących się produkcją żywności, współpracujących ze szkołą, np. Dakri, Vandemortele, Zbyszko, Pamso, Superdrob, Jogo, cukiernie i piekarnie rzemieślnicze, hipermarkety, hurtownie spożywcze oraz laboratoriach zakładowych.
Egzaminy
- W klasie trzeciej – egzamin zawodowy z zakreu kwalifikacji SPC.XX Produkcja i dystrybucja wyrobów spożywczych;
- W klasie piątej – egzamin zawodowy z kwalifikacji SPC.YY Badanie jakości i zapewnienie bezpieczeństwa żywności.
Po zdaniu każdego egzaminu uczeń otrzymuje certyfikat danej kwalifikacji.
Po zdaniu obu egzaminów i ukończeniu szkoły, absolwenci uzyskują tytuł technika kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności.
- Po ukończeniu ostatniej klasy uczniowie przystępują do egzaminu maturalnego.
A po ukończeniu szkoły możesz…
1. pracować w:-
- w laboratoriach zakładowych oraz laboratoriach badawczych żywności, jako laborant;
- w zakładach produkujących żywność jako asystent technologa w zakresie organizowania i nadzorowania produkcji;
- w małych zakładach produkcyjnych jako pracownik odpowiedzialny za wdrożenie i nadzorowanie systemu HACCP;
- w hurtowniach, centrach dystrybucji, firmach specjalizujących się w handlu żywnością jako pracownik ds. nadzorowania jakości i bezpieczeństwa żywności,;
2. po uzyskaniu certyfikatu możesz zostać specjalistą ds. jakości oraz audytorem wewnętrznym;
3. prowadzić własną firmę branży spożywczej;
4. kontynuować naukę na wyższej uczelni.