- Piekarz z uwzględnieniem produkcji pieczywa dietetycznego
- Cukiernik z naciskiem na nowoczesne techniki dekorowania.
- Technik technologii żywności z elementami nowoczesnego dekoratorstwa (innowacja)
- Technik technologii żywności z kwalifikacją cukierniczą z elementami dietetyki sportowej (innowacja)
- Technik kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności
- Operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego
- Przetwórca mięsa
Cukiernik z naciskiem na nowoczesne techniki dekorowania.
Cukiernik to zawód dla osób zainteresowanych wytwarzaniem ciast, ciastek, tortów, deserów. W trakcie nauki uczniowie zdobędą wiedzę i umiejętności niezbędne do wytwarzania wyrobów cukierniczych na co dzień i na różne okazje. Wyroby te oprócz dobrego smaku, muszą charakteryzować się odpowiednim wyglądem, dlatego bardzo ważnym elementem nauki jest ich wykańczanie i dekorowanie. Dobry cukiernik musi posiadać wyobraźnię i zdolności manualne, aby realizować swoje autorskie pomysły.
Swoje zainteresowania i umiejętności uczniowie mogą rozwijać uczestnicząc w zajęciach pozalekcyjnych, podczas których poznają sekrety sporządzania smakowitych, wykwintnych deserów oraz parzenia i podawania kawy jak prawdziwy barista.
Każdego roku nasi młodzi cukiernicy odnoszą sukcesy w ogólnopolskich konkursach:
- Mistrzostwach Polski Szkół Cukierniczych w ramach Targów Expo-Sweet,
- Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik we Wrocławiu,
- Ogólnopolskim Turnieju Cukierniczym im. Wojciecha Kandulskiego w Poznaniu,
Czekają na ciebie atrakcyjne miejsca pracy:
- w zakładach cukierniczych i piekarsko-ciastkarskich;
- w restauracjach, kawiarniach, hotelach – w działach deserowni;
- w zakładach wytwarzających półprodukty cukiernicze.
Będziesz przygotowany również do prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
Jeszcze trochę o zawodzie…
Cukiernik to zawód dla osób zainteresowanych wytwarzaniem ciast, ciastek, tortów, deserów. W trakcie nauki uczniowie zdobędą wiedzę i umiejętności niezbędne do wytwarzania wyrobów cukierniczych na co dzień i na różne okazje. Wyroby te oprócz dobrego smaku, muszą charakteryzować się odpowiednim wyglądem, dlatego bardzo ważnym elementem nauki jest ich wykańczanie i dekorowanie. Dobry cukiernik musi posiadać wyobraźnię i zdolności manualne, aby realizować swoje autorskie pomysły.
Swoje zainteresowania i umiejętności uczniowie mogą rozwijać uczestnicząc w zajęciach pozalekcyjnych, podczas których poznają sekrety sporządzania smakowitych, wykwintnych deserów oraz parzenia i podawania kawy jak prawdziwy barista.
Każdego roku nasi młodzi cukiernicy odnoszą sukcesy w ogólnopolskich konkursach:
- Mistrzostwach Polski Szkół Cukierniczych w ramach Targów Expo-Sweet;
- Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik we Wrocławiu;
- Ogólnopolskim Turnieju Cukierniczym im. Wojciecha Kandulskiego w Poznaniu.
Przebieg nauki
Nauka trwa 3 lata.
Program nauczania obejmuje:
- przedmioty ogólnokształcące zgodne z programem nauczania w szkole branżowej I stopnia,
- przedmioty zawodowe związane z techniką i technologią produkcji cukierniczej, dekorowaniem wyrobów cukierniczych, przygotowaniem do prowadzenia działalności gospodarczej oraz język obcy zawodowy. Przedmioty zawodowe prowadzone są w formie zajęć teoretycznych i praktycznych. Zajęcia teoretyczne prowadzone są w szkole. Uczniowie mają możliwość wykonywać ćwiczenia z zakresu technologii i dekoratorstwa cukierniczego w pracowniach szkolnych, wyposażonych w profesjonalny sprzęt cukierniczy.
- W I i II klasie uczniowie przez trzy dni w tygodniu odbywają zajęcia w szkole, przez dwa dni zajęcia praktyczne w zakładzie pracy; w III klasie nauka w szkole to dwa dni, zajęcia praktyczne – trzy dni.
Zajęcia praktyczne
Kształcenie praktyczne (zajęcia praktyczne) odbywają się w renomowanych zakładach cukierniczych. Są to firmy od lat współpracujące ze szkołą, głównie rzemieślnicze.
- Na czas nauki uczeń zawiera umowę z wybranym przez siebie pracodawcą, u którego będzie odbywał praktyczną naukę zawodu i uzyskuje status młodocianego pracownika. Młodociani pracownicy objęci są przepisami kodeksu pracy.
W związku z tym przysługują im uprawnienia pracownicze, m. in.:
- wynagrodzenie za pracę (kwota zależy od roku nauki i średniej krajowej w Polsce, w 2019 wynosi ok. 170 zł brutto);
- opłacanie składki ZUS emerytalnej i zdrowotnej;
- wliczanie okresu zatrudnienia do stażu pracy;
- zasiłek chorobowy za zwolnienia lekarskie;
- prawo do urlopu wypoczynkowego.
Uwaga: Uczniowie szkoły zawodowej, którzy nie podpiszą umów z pracodawcami odbywają zajęcia praktyczne organizowane przez szkołę. W przypadku tego rodzaju zajęć uczniom nie przysługują uprawnienia pracownicze.
Egzaminy
Pod koniec klasy trzeciej uczniowie przystępują do egzaminu potwierdzającego kwalifikację SPC.01 „Produkcja wyrobów cukierniczych”.Uczniowie odbywający praktyczną naukę zawodu jako młodociani pracownicy pod okiem mistrzów cukierników, przystępują do egzaminu czeladniczego przed komisją powołaną przez Izbę Rzemieślniczą w Łodzi i po jego zdaniu otrzymują świadectwo czeladnicze.
Świadectwo czeladnicze jest podstawowym dokumentem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe w rzemiośle. Uprawnia do podjęcia pracy (wykonywania prac) w charakterze pracownika wykwalifikowanego i zajmowania stanowisk wymagających kwalifikacji, a po odbyciu trzyletniego stażu pracy do ubiegania się o przystąpienie do egzaminu mistrzowskiego.
Uczniowie odbywający praktyczną naukę zawodu organizowaną przez szkołę lub w zakładach niezrzeszonych w Izbie Rzemieślniczej, przystępują do egzaminu zawodowego z zakresu kwalifikacji SPC.01 Produkcja wyrobów cukierniczych, organizowanego przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną.
Po zdaniu egzaminu, otrzymują certyfikaty kwalifikacji zawodowej wydawane przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną.
Osoby, które zdadzą egzamin zawodowy i ukończą szkołę, otrzymają dyplom w zawodzie cukiernik.Warunkiem ukończenia Branżowej Szkoły I Stopnia jest przystąpienie do jednego z powyższych egzaminów.
A po ukończeniu szkoły możesz…
1. pracować w:- w zakładach cukierniczych i piekarsko-ciastkarskich;
- w restauracjach, kawiarniach, hotelach – w działach deserowni;
- w zakładach wytwarzających półprodukty cukiernicze;
2. kontynuować naukę w 2-letniej Branżowej Szkole II Stopnia, po ukończeniu której możesz uzyskać tytuł technika technologii żywności oraz zdać maturę;
3.prowadzić własną cukiernię.