Zrobiliśmy coś słodkiego na weekend [fotorelacja]

Karpatka z 2ta. Powodem wykonania było poznawanie technologii kremu półtłustego, który powstaje poprzez połączenie napowietrzonego masła z kremem śmietankowym (budyniowym) - sporządzony krem wykorzystaliśmy do wytworzenia karpatki.
Nie wszystkim udało się uzy​skać wyroby najwyższej jakości, ale - jak na pierwszy raz - było nieźle. Znakomicie wypadła zwłaszcza grupa NKNP*.

Zaczęliśmy od wypieku blatów z ciasta parzonego (z około 0,5 kg mąki)

Blaty pozostawiliśmy do ochłodzenia

Otwarcie drzwiczek komory wypiekowej w trakcie wypieku poskutkowało poważną wadą ciasta - zbyt płaską powierzchnią

Podczas chłodzenia blatów uczniowie przygotowywali krem. Ugotowany krem śmietankowy chłodziliśmy na blachach wypiekowych


Masło zostało napowietrzone w mikserach...

... i połączone z kremem śmietankowym (krem z około 1,5 litra mleka i 0,75 kg masła)

Pozostało już tylko nałożyć krem na przecięte blaty...


... przykryć ...

... i posypać cukrem pudrem.


Jeszcze jedno zadanie - pokrojenie na części dla każdego ucznia z grupy ćwiczeniowej.

* - Natalia Kamila Natalia Paulina

PS. Smakowała? Nie wiem, nie próbowalem...
----
Krzysztof Maśliński, 30.10.2015
 

 

Dział: