Tydzień Kariery - odwiedzali nas gimnazjaliści, a my im pokazaliśmy

Pokazaliśmy gimnazjalistom, co im oferuje nasza szkoła - nasi uczniowie oprowadzali po "Spożywczaku" młodsze koleżanki i kolegów z gimnazjum. Zajrzeli więc gimnazjaliści do naszych pracowni, obejrzeli pokaz multimedialny, wystawy po angielsku i niemiecku związane z chlebem, na własne oczy zobaczyli co to jest żurek i kwas, spróbowali różnych gatunków chleba, sprawdzili się w kształtowaniu pieczywa drobnego, szprycowaniu i dekorowaniu ciastek bankietowych, wykonali ciekawe eksperymenty chemiczne z zakresu analizy... i chyba na pewno im się podobało! 


Degustacja pieczywa – niełatwo było odgadnąć, które najzdrowsze


Elegancki stół z dodatkami do pieczywa

Typowe pieczywo rodem z Anglii i Niemiec

10 rodzajów pieczywa niemieckiego - lekcje języka obcego zawodowego bardzo się przydały

Nasi Goście z gimnazjum przy pracy – będą z tego bułeczki!

Są! Pyszne wyroby naszych Gości z gimnazjum

Historia chleba w zarysie

Nazwy surowców po niemiecku to dla nas pestka – ale jak nazwać pestkę po niemiecku?

Ekspozycja pt. : "Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2015"

Zajęcia z analizy prowadzą : Ewelina Starzyńska i Artur Sobocki z klasy 4 ta

Przepis na Mischbrot... oczywiście po niemiecku

Surowce do wypieku różnych gatunków pieczywa
 
I jeszcze tosty prosto z Anglii

Krótki wykład nt. dekorowania ciasteczek bankietowych, a potem... do dzieła!

Pierwsze koty za płoty.... szprycowanie: To wcale nie jest takie trudne !

-----
B. Katarzyna Lis, 23.10.2015

Dział: